Wat is een BKR-registratie en hoe kom je ervan af?

Wat is een BKR-registratie en hoe kom je ervan af?

Wat is een BKR-registratie en hoe kom je ervan af?Een BKR-registratie is niet wenselijk, maar niet in alle gevallen erg. Er is namelijk onderscheid in verschillende BKR-registraties en de reden van je registratie. De eerste vraag, waar veel mensen het antwoord op willen weten is: “Sta ik BKR-geregistreerd?”. Een aantal jaar geleden waren BKR-registraties veel in opspraak omdat er voor mobiele abonnementen een BKR-registratie werd toegewezen. Hoe BKR-registraties precies werken en of jij een BKR-registratie hebt, lees je hieronder.

Positieve BKR-registratie

Er is een grote kans dat je een BKR-registratie hebt. Vaak gaat dit echter om een positieve BKR-registratie. Het is namelijk zo dat elke vorm van krediet die je afsluit, BKR-geregistreerd wordt. Dat houdt in dat wanneer je iets koopt en je in termijnen afbetaalt, dit BKR-geregistreerd wordt. Denk hierbij aan:

  • Een telefoon
  • Een huis
  • Een auto

Een registratie BKR op telefoons is relatief gezien nieuw. Vroeger werd dit niet gezien als BKR-registratie waardig. Hoe dat tegenwoordig zit, lees je verder in dit artikel.

Om een positieve registratie hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je netjes op de afgesproken termijnen betaalt, wordt deze registratie vijf jaar na de volledige aflossing verwijderd uit het systeem. Met een positieve registratie mag je gerust geld lenen, dit zal geen problemen veroorzaken. Er wordt dan net als zonder een BKR-registratie gekeken naar het inkomen, waarbij slechts rekening gehouden wordt met het bedrag dat geregistreerd staat om te beschermen tegen te hoge leningen.

Negatieve BKR-registratie

Wanneer je een negatieve BKR-registratie hebt, ben je hiervan op de hoogte. Ben je dit niet? Check het dan via een partij die gespecialiseerd is in negatieve BKR-registraties. Een negatieve registratie betekent eigenlijk dat je een wanbetaler bent. Dat wil zeggen, wanneer je een abonnement voor bijvoorbeeld je telefoon hebt afgesloten en niet op de afgesproken datums betaalt, word je gezien als wanbetaler. Een telefoonmaatschappij moet je echter altijd op de hoogte brengen van een gemaakte melding bij het BKR. Je krijgt dus altijd bericht, waardoor je weet dat je een negatieve BKR-registratie hebt. Daarnaast krijg je niet meteen een registratie als je bijvoorbeeld een maand niet op tijd hebt betaald, maar let wel goed op.
Een negatieve registratie heeft gevolgen voor het afsluiten van andere leningen omdat je nu bekend staat als wanbetaler. Banken zijn in zo’n geval vaak niet in staat een lening te verstrekken.

BKR-registratie telefoon

Zoals eerdergenoemd is er rondom het afsluiten van een telefoonabonnement een hoop gedoe geweest de afgelopen jaren. Voorheen was er geen sprake van een BKR-registratie bij de aanschaf van een mobiele telefoon en nu wel. Hoe zit dat?
Wanneer je een abonnement afsluit voor je telefoon, kun je een bijbetaling doen, maar dit hoeft niet. Wanneer je geen bijbetaling doet, maar je toestel is meer dan 250 euro, krijg je een positieve BKR-registratie. Dat is dus geen groot probleem maar wanneer je dit niet wil zou je moeten bijbetalen tot er een restbedrag open blijft staan van maximaal 250 euro. Je abonnementskosten tellen dus niet mee voor een BKR-registratie omdat dit een maandelijks aanbod is en niet iets wat je afbetaalt. Je toestel betaal je wel af over een periode van 1 of 2 jaar en dat betekent dat je krediet aanvraagt. Rood staat BKR geldt dus bij een bedrag van 250 euro dat geleend wordt. Dat gebeurt om je te beschermen tegen te hoge leningen en om ervoor te zorgen dat je niet in de problemen komt en een negatieve registratie krijgt omdat je niet alles kunt betalen.BKR-registratie check

Je BKR-registratie kun je opvragen bij verschillende partijen, wanneer je inzicht wil in de huidige stand van zaken. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor het aanvragen van een hypotheek of zelfs het aanschaffen van een auto. Wanneer je een negatieve registratie hebt, word je hiervan op de hoogte gesteld, maar het is altijd verstandig een BKR-check te doen wanneer je meer inzicht wil. Een BKR opvragen kan daarnaast duidelijkheid bieden over hoe lang bepaalde registraties nog op je naam staan, dus ook positieve registraties. Een BKR check gratis uit laten voeren kan bij partijen die zich specialiseren in BKR-registraties. Daarnaast kunnen zij ook andere werkzaamheden voor je uitvoeren omtrent BKR-registraties zoals ze verwijderen of aanpassen.

Zelf je BKR-registratie verwijderen

Wanneer je zelf je registratie wil verwijderen, kan je het beste eerst je kredietgegevens opvragen bij het Bureau Krediet Registratie. Vervolgens doorloop je een aantal stappen:

  • Bekijk welke codes er geregistreerd staan
  • Pak het Algemeen Regelement BKR erbij
  • Bekijk je mogelijkheden
  • Controleer of alles door de invoerende partij juist is gedaan
  • Bekijk vergelijkbare zaken
  • Maak bezwaar

Het is misschien geen lang rijtje maar het is een heel werk om alles uit te zoeken en om alles op de juiste manier te doen. Een BKR-registratie verwijderen is niet gemakkelijk en dat zal je zelf ondervinden wanneer je bij de tweede stap van bovenstaand rijtje komt. Overal zitten haken en ogen aan. Let daarom goed op wanneer je hiermee aan de slag gaat. Wanneer het je niet lukt, kun je een gespecialiseerd bureau inschakelen.

BKR-registratie aanpassen

Naast een BKR verwijderen, kan een BKR-registratie ook aangepast worden. Dus van positief naar negatief (wanneer je niet betaalt), of van negatief naar positief. Dat veranderen van een BKR-registratie gebeurt vaak door her inzage van een eerdere betalingsachterstand. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je de betalingsachterstand netjes hebt ingelopen en al geruime tijd netjes op de termijn betaalt. In zo’n geval heb je tijd gehad om te laten zien dat je wel netjes betaalt en wanneer de achterstand bijvoorbeeld (maar) drie maanden betrof is een langdurige registratie uit verhouding. Daarvoor geldt ook dat je zelf een bezwaar kunt aantekenen, maar het is beter om hulp in te schakelen van een professional. Dan weet je zeker dat het in een keer goed gaat.

BKR-registratie verwijderen met hulp

Een BKR-registratie verwijderen gaat niet zomaar zoals je inmiddels hebt gelezen. Er zijn bepaalde partijen die hierin zijn gespecialiseerd en precies weten hoe ze het verwijderen of aanpassen van een BKR-registratie aan moeten pakken. Zij weten namelijk de exacte regelgeving aangezien zij hier de hele dag mee bezig zijn en weten waar ze op moeten letten. De praktijk wijst uit dat er veelal fouten gemaakt worden tijdens het maken van de registratie door organisaties. Bij zoiets belangrijks als een BKR-registratie moet alles kloppend zijn. Wanneer er fouten in de registratie ontdekt worden, wordt de BKR-registratie verwijderd. Een andere manier waarop zij ervoor kunnen zorgen dat een BKR verwijderd of aangepast wordt, is door de belangen af te wegen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat iemand de rest van zijn leven in de problemen zit omdat hij een paar maanden in een financieel gezien lastige situatie zat. Professionele bedrijven kunnen hierin een grote steun zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Adminlinks
Aantal keer gelezen: 2518x
Toegevoegd: 24-07-2019 08:20
Gewijzigd: 24-07-2019 12:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!