Doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet

Doorlopend kredietHet doorlopend krediet is een veel gebruikte kredietvorm met haar eigen specifieke voor- en nadelen. Het is een krediet die vooral geschikt is voor mensen die flexibiliteit wensen. In dit artikel lees je alles over het doorlopend krediet; wat is het, wat zijn de voor- en nadelen, hoe populair is het, hoe zit het met de BKR registratie en voor wie is het doorlopend krediet geschikt.

Wat is een Doorlopend krediet

Heb je tijdelijk ergens geld voor nodig, bijvoorbeeld voor de aanbouw van een nieuwe serre of een dure vakantie? Dan kan een doorlopend krediet uitkomst bieden. Een doorlopend krediet is vooral geschikt als je nog niet precies weet wat de uitgaven zullen zijn en er enige flexibiliteit gewenst is. Want uitgaven komen niet altijd op het juiste moment en ze zijn vaak ook nog onvoorzien.

 

Een doorlopend krediet is weliswaar een consumptief krediet met een maximaal bedrag waar je maandelijks een vast bedrag op aflost maar dit bedrag kun je ook elke maand weer opnemen. Dat maakt deze leningsvorm zo flexibel. De rente die je betaalt over een doorlopend krediet is de rente over het uitstaande bedrag, ook deze rente is flexibel.

Kenmerken van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft de volgende kenmerken.

  • Afgeloste bedragen mogen meteen weer worden opgenomen
  • De maandelijkse aflossing is een vast termijnbedrag
  • De rente is variabel
  • Je betaalt alleen rente over het uitstaande bedrag
  • Het totaal te lenen bedrag is afhankelijk van de afspraken die je maakt met je kredietverstrekker
  • Het doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd 

Voor- en nadelen van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is niet voor iedereen de ideale uitkomst. Het biedt vooral extra financiële ruimte voor mensen die dat op een zeker moment nodig hebben. Maar anderen hebben dat misschien helemaal niet. Hieronder vind je de voor- en nadelen van een doorlopend krediet en zie je of het van toepassing is op jouw persoonlijke situatie.

Voordelen

  • De lening is flexibel, je neemt op onverwachte tijden extra op maar kan ook extra aflossen als dat gewenst is
  • Afgeloste bedragen mag je meteen weer opnemen
  • Je betaalt geen aflosboetes als je extra aflost
  • Je betaalt alleen rente over het uitstaande bedrag
  • Het maandelijks bedrag blijft hetzelfde

Nadelen

  • Het rentepercentage is flexibel waardoor je gedurende de looptijd van de lening minder zekerheid hebt
  • Je geeft makkelijker het geld dat nog uitstaat op de lening uit
  • Je komt als je niet uitkijkt nooit meer van het krediet af omdat je zo gewend bent geraakt aan het geld dat je steeds opneemt

Populariteit van het doorlopend krediet

De populariteit van het doorlopend krediet is de afgelopen jaren afgenomen ten gunste van de persoonlijke lening. De opmars van de persoonlijke lening heeft vooral te maken met de nadelen die het doorlopend krediet in zich heeft zoals de onzekerheid en nooit meer van het krediet af kunnen komen.

Verschil tussen persoonlijke lening en het doorlopend krediet

Consumenten worden steeds slimmer en oriënteren zich voor het afsluiten van een lening eerst goed op het internet. Dit zorgt ervoor dat zij goed beslagen ten ijs komen en precies weten voor welke persoonlijke situatie de ideale leningsvorm gewenst is.

 

Er zijn grote verschillen tussen het doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening heeft juist niet wat een doorlopend krediet wel heeft zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde flexibiliteit. 

 

Bij een persoonlijke lening staat alles vast, zowel het bedrag, het rentepercentage als de looptijd. Je weet dus precies wat het vaste maandbedrag is en gedurende hoe lang je dit moet betalen. Aan het einde van de looptijd staat de lening op nul en ben je klaar met aflossen. 

 

Je kunt bij een persoonlijke lening niet extra opnemen. Als je dat zou willen dan moet weer een extra persoonlijke lening afsluiten of je komt er toch achter dat het doorlopend krediet misschien beter bij je past.

 

Bij de persoonlijke lening staat het rentepercentage vast. Dit betekent dat mensen meer zekerheid hebben. Ze weten precies wanneer de lening afloopt en er zijn geen verrassingen achteraf wat betreft eventuele stijgende rentes. De totale looptijd van de persoonlijke lening is vaak korter dan die van het doorlopend krediet omdat bij het doorlopende krediet veel mensen vaak de neiging niet kunnen onderdrukken om extra geld op te nemen. Dit zorgt ervoor dat mensen met een doorlopend krediet gemiddeld vaak veel langer met schulden blijven zitten.

Hoeveel kun je maximaal lenen met een doorlopend krediet 

Het bedrag dat particulieren morgen afsluiten voor een doorlopend krediet ligt in de bandbreedte van minimaal 1.500 euro tot maximaal 75.000 euro. Welk bedrag je kunt lenen en of je überhaupt in aanmerking komt is afhankelijk van je persoonlijke situatie zoals je inkomsten, of je ondernemer bent of niet, eventuele andere openstaande kredieten, of je een koophuis of huurhuis hebt, je burgerlijke staat en je leeftijd. Je mag pas een lening afsluiten als je minimaal 18 jaar oud bent. De maximum leeftijd varieert per aanbieder en is bij sommige aanbieders al 59 jaar oud.



BKR registratie en doorlopend krediet

Als je een lening afsluit van meer dan 250 euro dan dient de kredietverstrekker dit aan het Bureau Kredietregistratie door te geven. Je staat dan geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). De hoogte van de lening die staat vermeld bij het BKR is vanzelfsprekend van invloed op de hoogte van het doorlopend krediet dat aan jou maximaal wordt verstrekt.

 

Daarnaast dien je bij het BKR een positieve registratie te hebben. Met een negatieve registratie krijg je geen lening. Zorg er dus voor dat je weet hoe je staat geregistreerd bij het BKR want kredietverstrekkers kijken hiernaar en zijn onverbiddelijk. 

 

Je voorkomt een negatieve registratie bij het BKR door op tijd je leningen af te betalen. Doe je dit niet dan geeft de kredietvertrekker je eerst een waarschuwing door middel van een vooraankondiging. Dit is een soort van laatste waarschuwing maar ook een kans om een negatieve registratie voor te zijn. Als een kredietverstrekker een negatieve registratie ziet bij het BKR dan zal hij je geen doorlopend krediet vertrekken.

Doorlopend krediet berekenen en advies

Bij de meeste online aanbieders van leningen kun je op de website de hoogte van het doorlopende krediet berekenen en meteen een offerte op maat aanvragen. Vraag altijd bij meerdere aanbieders een offerte op zodat je vergelijkingsmateriaal hebt. 

 

Onderzoek goed welke leningsvorm het beste bij je past. Weet je van jezelf dat je iemand bent die af en toe de verleiding van extra opnemen niet kan weerstaan dan is het doorlopend krediet misschien niet geschikt voor je en kun je je beter wenden tot de persoonlijke lening. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hansk
Aantal keer gelezen: 1722x
Toegevoegd: 30-07-2018 17:36
Gewijzigd: 02-08-2018 00:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!