Bij een weeknummer gaat het over een volgnummer dat een week in een jaar heeft gekregen.
Bij een jaar gaat het over een relatieve eenheid van tijd. Het beschrijft een bepaalde periode, waarin de planeet om de ster draait. Maar daar spreken we nauwelijks over als we het begrip jaar uitleggen aan anderen. Een jaar is een periode die in dagen wordt geteld. Een jaar heeft volgens de Gregoriaanse kalender 365 dagen. Om de vier jaar wordt er een dag bijgeteld. Dit wordt gedaan, omdat de omgang om de zon niet exact in hele dagen gemeten kan worden. Dit jaar noemen we dan een schrikkeljaar. Er is ook nog de Juliaanse kalender. Deze kalender had eens in de vier jaar een schrikkeljaar. Dit jaar duurde dus gemiddeld 365,25 dagen. Bij de gregoriaanse kalender zijn er minder schrikkeldagen. De jaren volgens deze kalender duren gemiddeld 365,2421875 dagen.
Er wordt over een tropisch jaar gesproken bij de periode tussen twee lentepuntdoorgangen van de zon. Dit gaat dus over de twee momenten dat de zon in dezelfde richting staat bewegend boven de evenaar.
Er zijn verschillende definities over het jaar. Het tropisch jaar is net al besproken, maar er is ook een siderisch jaar. Dit is de periode waarna de sterren weer op dezelfde plaats aan de hemel staan. Dan is er nog het anomalistisch jaar. Hierbij gaat het over een periode tussen doorgangen van de aarde, door het perihelium in de aardbaan. Als laatste is er nog het draconische jaar. Het gaat hierbij over de periode die de zon nodig heeft om een volledige cyclus af te ronden in relatie tot dezelfde maansknoop.
Een jaar kan op verschillende momenten beginnen en eindigen. Bijvoorbeeld 22 juni tot 21 juni. Maar als je over een kalenderjaar spreekt, dan gaat het over een periode van 1 januari tot 31 december. Welke jaren kennen we nog meer?
- Academisch jaar of leerjaar, deze term wordt in het onderwijs gebruikt. Dit wordt ook wel een schooljaar of een collegejaar genoemd. Na de zomervakantie begint deze periode, meestal in augustus of september.
- In de kerken wordt gewerkt met een kerkelijk jaar, dit jaar begint op de eerste adventszondag (tussen 27 november en 3 december).
Een jaar heeft in totaal 52 weken. Dit houdt in dat een jaar 52 volle weken heeft, er blijft dan nog een dag over in de gewone jaren. Als er sprake is van een schrikkeljaar dan blijven er twee extra dagen over. Een normaal jaar heeft 365 dagen en een schrikkeljaar heeft 366 dagen.
Eens per vier jaar is er sprake van een schrikkeljaar. Dan is er een dag meer. Als dit niet was ingevoerd, dan zouden de seizoenen niet meer kloppen. Dan zou bijvoorbeeld de lente eerder beginnen. De extra dag merken we op in februari. Normaal gesproken gaan we na 28 februari over naar 1 maart, maar met een schrikkeljaar is er ook nog een extra dag, namelijk 29 februari. Er zijn veel mensen geboren op 29 februari en zij vieren de verjaardag dan bijvoorbeeld op 1 maart.
Een jaar duurt in totaal 365 dagen, maar eigenlijk is het anders. De aarde heeft namelijk een jaar de tijd nodig om rond de zon te cirkelen. Het duurt geen 365 dagen, maar om precies te zijn 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 46 seconden. Als dit af wordt gerond dan kom je na vier jaar een dag tekort. Als dit 40 jaar wordt gedaan dan missen we tien dagen. Als dit een eeuw wordt gedaan dan wordt er bijna een maand gemist en dit houdt in dat Kerstmis bijvoorbeeld in de herfst zou vallen. Zouden we in Nederland dan nog ooit een Witte Kerst meemaken? Leuke weetjes om te begrijpen hoe het begrip tijd ook bekeken kan worden.