Sterrenbeelden

Sterrenbeelden

SterrenbeeldenSterrenbeelden, wat zijn dat nou eigenlijk en welke sterrenbeelden zijn er? In dit artikel staan de sterrenbeelden centraal en wordt uitgelegd welke er zijn. Lees het rustig door en dan worden deze vragen beantwoord.

Sterrenbeelden, wat zijn dat?

Heb jij je weleens verdiept in sterrenbeelden of afgevraagd wat sterrenbeeld zijn? Waar ze vandaan komen bijvoorbeeld? Als je regelmatig naar de sterren kijkt dan zie je bepaalde patronen van sterren, deze patronen hebben allemaal een naam. Als je aan mensen vraagt of ze een sterrenbeeld kennen dan hoor je vaak zeggen dat ze de Grote Beer en de Kleine beer wel kennen, de meest bekende. Het heelal met haar sterren, het is een interessante materie, waarvan nog erg veel niet ontdekt is.

Eerste sterrenbeelden

Als we terug in de tijd gaan dan werden toen al de eerste sterrenbeelden gebruikt om te navigeren, ook werd met behulp van de sterrenbeelden de tijd bijgehouden. Als je naar de sterren kijkt dan zie je een patroon waarbij het lijkt dat de sterren niet dicht bij elkaar staan, maar als je goed kijkt, lijken ze toch samen een patroon te vormen. De meeste sterrenbeelden die je nog steeds gebruikt worden stammen af van patronen die zijn benoemd door de Grieken en de Romeinen en zijn verbonden met de mythen van die tijd. De eerste mensen die je sterrenbeelden zag gebruiken waren de priesters uit Egypte, het waren meer dan 35 sterrenbeelden die ze toen al gebruikten.

Oudste sterrencatalogus

Kijk je naar de oudste sterrencatalogus dan zie je dat deze al is geschreven in de tweede eeuw door een Griekse astronoom. In deze catalogus kun je lezen hoe de positie en de helderheid van duizenden sterren zijn gerangschikt in meer dan vijfenveertig sterrenbeelden. In de Nederlandse geschiedenis kun je lezen dat de Nederlandse zeelieden op hun tochten naar Oost-Indië voor het eerst de Zuidelijke hemel zagen. Je had toen twee Nederlanders die bijna tweehonderd nieuwe sterren hadden ontdekt waarmee ze twaalf nieuwe sterrenbeelden hadden gevormd. Al de namen van de sterrenbeelden die er zijn, zijn officieel vastgelegd door het International Astronomical Union, de namen zijn in het Latijns en in het Grieks geschreven.

Sterrenbeelden van de Dierenriem

De meeste mensen weten dat de twaalf namen van de sterrenbeelden van de Dierenriem zijn, die door de astrologie wordt gebruikt. Ook al weet je dat astrologie niets te maken heeft met astronomie zie je dat er wel gebruik gemaakt wordt van de bestaande sterrenbeelden. De sterrenbeelden in de Dierenriem zijn allemaal sterrenbeelden die liggen in de baan van de zon, de maan en de planeten. Je kunt wel zeggen dat de meest bekeken sterrenbeelden door de mensen toch wel de Grote Beer en de Kleine Beer zijn.

Als je het sterrenbeeld Orion wil zien dan is deze zowel op het noordelijk halfrond te zien als op het zuidelijk halfrond. Het sterrenbeeld Orion kun je gemakkelijk herkennen aan de drie sterren die op een rij staan. Woon je in Zuid-Afrika dan zou je meer dan zestig sterrenbeelden kunnen zien, al de andere sterrenbeelden komen niet boven de horizon uit.

Dierenriem

De dierenriem of zodiak ken je allemaal, de dierenriem is een strook die je vindt aan de sterrenhemel waar je de zon, de maan en de planeten kunt vinden. Je weet dat de aarde in één jaar om de zon heen draait, hierdoor komt het dan ook dat je de zon steeds tussen andere sterren ziet staan. Je ziet dat de maan en de planeten altijd in de buurt van de zon blijven staan. In dat zelfde jaar zie je ook dat de zon door de dertien sterrenbeelden heen schuift. Twaalf van deze sterrenbeelden noem je de dierenriem.

De sterrenbeelden van de Dierenriem hebben de volgende namen: Vissen, de Ram, de Stier, tweelingen, Kreeft, de Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Schutter, Steenbok en de Waterman. Omdat je ziet dat er zeven dierennamen op de Dierenriem staan, weet je ook waarom het een Dierenriem is. Dan heb je nog een dertiende sterrenbeeld, dit is de Slangendrager.

Verdeling Dierenriem

Je kunt in het begin van de winter de zon door het zuidelijke deel van dit sterrenbeeld heen zien gaan. Er is een vermoeden dat dit deel van de Slangendrager vroeger bij het sterrenbeeld Orion hoorde. De dierenriem is verdeeld in twaalf gelijke stukken, elk stuk wat je ziet heeft zijn eigen naam. De namen van de stukken zijn de namen van de sterrenbeelden van de Dierenriem en je noemt ze de tekens van de Dierenriem.

Sterrenbeeld

Een sterrenbeeld is het teken van de dierenriem, waarbij de zon staat op het geboortemoment. Hieronder staan de sterrenbeelden met het geboortemoment er bij.

 • Ram 21 maart t/m 20 april
 • Stier 21 april t/m 21 mei
 • Tweelingen 22 mei t/m 21 juni
 • Kreeft 22 juni t/m 23 juli
 • Leeuw 24 juli t/m 23 augustus
 • Maagd 24 augustus t/m 23 september
 • Weegschaal 24 september t/m 23 oktober
 • Schorpioen 24 oktober t/m 22 november
 • Boogschutter 23 november t/m 22 december
 • Steenbok 23 december t/m 20 januari
 • Waterman 21 januari t/m 18 februari
 • Vissen 19 februari t/m 20 maart

Een sterrenbeeld wordt vaak cadeau gedaan, een sterrenbeeld als hangertje aan een ketting of aan een armband. Er worden diverse materialen voor gebruikt, goud of zilver bijvoorbeeld. Het is een mooi cadeautje voor de pasgeborene. Er zijn ook boekjes te koop van elk sterrenbeeld afzonderlijk en uiteraard ook van alle sterrenbeelden (cadeautip voor de feestmaand december).

Creatieve mensen maken wandkleden van alle sterrenbeelden van de Dierenriem of een speciaal sterrenbeeld in het bijzonder. Veel mensen zijn geïnteresseerd in hun horoscoop waarin zij kunnen lezen hoe de komende week er volgens hun sterrenbeeld uit zal zien. Diverse tijdschriften en kranten plaatsen de horoscoop wekelijks en lezers slaan vaak deze pagina als eerste open. Op het einde van het jaar kun je zelfs een jaar vooruit kijken met de sterrenbeelden. Hoeveel waarde er aan de inhoud gehecht wordt is erg persoonlijk.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 19557x
Toegevoegd: 23-11-2015 07:18
Gewijzigd: 23-11-2015 22:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!