internetten op het strand

Hoge datakosten en rekening in het buitenland voorkomen

internetten op het strandDe reden waarom een telefoonrekening erg hoog uitvalt is vaak het mobiele internet in het buitenland. De kosten van het gebruik in het buitenland vallen niet onder de databundel. In plaats daarvan valt elke MB buiten de bundel.

De kosten van bellen buiten de bundel zijn hoger dan binnen de databundel. Als je aan het strand ligt en sociale media bekijkt dan zul je verbaasd zijn hoeveel data dit kost. Zo kan een foto op Facebook posten al meer kosten dan drie euro. Moet je nagaan hoeveel het kost als je de gehele tijd op social media foto’s bekijkt, updates plaatst en zelfs video’s bekijkt op YouTube. Het is niet moeilijk om in te zien dat de kosten dan heel snel oplopen.

Roaming

Roaming is het verbinden van de simkaart met het lokale netwerk in het buitenland. Je maakt dan niet gebruik van het netwerk van de eigen provider. De provider heeft afspraken met andere providers in het buitenland om gebruik te maken van het netwerk. Dit klinkt handig maar de waarheid is dat je er veel voor betaald. Je betaalt niet alleen voor de gesprekken die je zelf start maar ook voor ontvangen gesprekken. Bellen en sms’en in het buitenland is hiernaast duurder dan in Nederland en beiden vallen buiten de bundel.

Wat kun je er tegen doen?

Schakel dataroaming uit

Als je uit Nederland vertrekt schakel dan dataroaming, 3G en mobiele data uit. Laat deze instelling zo staan gedurende het gehele verblijf in het buitenland. Het verschilt per mobiele telefoon waar en hoe deze instelling ingeschakeld kan worden. Op de iPhone kan het uitgeschakeld worden via Instellingen > Mobiel netwerk. Op een Android toestel kan het uitgeschakeld worden via Instellingen > Meer netwerken > Mobiele netwerken.

Zoek een Wi-Fi netwerk

Als je dataroaming uit hebt staan dan kun je nog wel gebruik maken van Wi-Fi. In het buitenland zijn er vaak veel gratis Wi-Fi verbindingen te gebruiken in cafés, restaurants en hotels. Het gebruik van Wi-Fi is gratis en gaat niet van de databundel af. Als je wel gebruik wilt maken van internet doe het dan niet door dataroaming in te schakelen maar door gebruik te maken van gratis Wi-Fi. Dit is meestal beschikbaar op veel plaatsen waar personen verblijven in het buitenland zoals het hotel, restaurants en andere openbare plekken.

Koop een internet dagpas

Bij bepaalde providers is het mogelijk om een dagpas voor internet aan te schaffen met een vastgesteld aantal MB’s. Op deze manier weet je van tevoren wat je kunt verbruiken en is het niet mogelijk om meer data te verbruiken. Een dagpas is 24 uur geldig en is verkrijgbaar in diverse hoeveelheden. Er zijn meestal dagpassen verkrijgbaar van 100MB, 500MB en 1GB. Door gebruik te maken van een dagpas zijn er geen onverwachte kosten voor het gebruik van internet in het buitenland. Het is pas mogelijk om te internetten op de smartphone als een dagpas gekocht is. Als het tegoed bijna op is ontvang je een sms waardoor je weet dat je niet meer lang kunt doen met de dagpas. Met een dagpas krijg je een vastgesteld aantal MB's voor een vaste prijs.

Bestel een tijdelijke buitenland databundel

Als je geen gedoe wilt met hoge telefoonkosten in het buitenland of dagpassen wilt aanschaffen dan is het mogelijk om een buitenland bundel te bestellen. De meeste providers hebben deze bundels beschikbaar voor gebruik in het buitenland. Je betaalt een vast bedrag per dag, week of maand voor internet in het buitenland en je kunt de dagen vooraf instellen zodat je niet langer betaald dan nodig. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een buitenland internetbundel te nemen met 25 MB voor een vast bedrag. Je kunt deze dan de gehele maand gebruiken in het buitenland totdat de limiet bereikt is waarna je niet meer kunt internetten. Een internetbundel voor het buitenland kan vooraf gekocht worden en voorkomt hoge datakosten in het buitenland.

Koop een lokale simkaart

Voor personen die langere tijd in het buitenland verblijven kan het financieel aantrekkelijk zijn om een prepaid simkaart te kopen van een lokale provider. De tarieven van een lokale simkaart zijn veel lager doordat deze werken tegen binnenlandse tarieven. Internetverbruik is bij deze simkaarten tot 90 procent goedkoper dan internetverbruik via je eigen simkaart. Het is belangrijk dat je telefoon simlockvrij is zodat er een simkaart gebruikt kan worden van een andere provider. Een simkaart van een lokale provider kan vaak op het vliegveld gekocht worden. Het is echter goedkoper om de simkaart te kopen bij een telefoonwinkel in een stad of dorp.

Laat je mobiele telefoon thuis

Als je totaal niet van verrassingen houdt en je wilt zeker zijn dat je geen extra kosten maakt in het buitenland dan kun je nog altijd de mobiele telefoon thuis laten. Je hoeft er dan ook niet bang voor te zijn dat je telefoon gestolen wordt in het buitenland of kwijtraakt. Een oplossing hiervoor is een goedkope prepaid telefoon met een lokale simkaart. Je bent dan bereikbaar voor als het nodig is en je hoeft je geen zorgen te maken over een hoge telefoonrekening door gebruik in het buitenland.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nickberends
Aantal keer gelezen: 3013x
Toegevoegd: 14-12-2015 12:42
Gewijzigd: 14-12-2015 16:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!