huiswerk

Huiswerk plannen, tips

huiswerkHeb je er moeite mee om je huiswerk te plannen? Zorg er dan nu voor dat je met deze tips aan de slag gaat die je in dit artikel kunt vinden.

Hulp bij huiswerk plannen

De basisschool zal nog geen of niet veel problemen opleveren bij de meeste kinderen als het om huiswerk plannen gaat. Huiswerk op de basisschool is eerder een uitzondering dan regel. Leerlingen krijgen soms huiswerk van aardrijkskunde, wereldoriëntatie om de hoofdsteden van de provincies te leren en om te weten waar deze steden op de kaart liggen. Huiswerk plannen is dan nog geen noodzaak. Als een kind elke dag een kwartier aan topografie werkt, kan hij of zij de hoofdsteden na een week "dromen". Toch zouden kinderen ook nu al in hun agenda of heel modern op hun telefoon kunnen aangeven dat ze elke dag een kwartier bijvoorbeeld na het avondeten besteden aan topografie. Dit zou een opstapje kunnen zijn naar huiswerk plannen. Hebben de kinderen geen schoolagenda en ook geen telefoon dan kunnen ouders hulp bieden bij huiswerk plannen. Wellicht hangt er een weekagenda in de keuken met alle activiteiten per gezinslid. De weekagenda is dan een prima hulp bij huiswerk plannen. Zet op elke dag behalve bijvoorbeeld in het weekend dat jouw kind de hoofdsteden moet oefenen. Dit is een begin van huiswerk plannen. 

Huiswerk plannen voor overzicht

Het is voor veel kinderen belangrijk om overzicht te hebben over hun dagelijkse activiteiten. Zeker als daar huiswerk bijkomt is het belangrijk om te weten wat er wanneer gedaan moet worden. Kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor hun huiswerk. Dat neemt niet weg dat huiswerk plannen voor overzicht in het begin gestimuleerd moet worden of zelfs aangeleerd zal moeten worden. Op school zal daar veel aandacht aan worden besteed. Het huiswerk wordt op het schoolbord geschreven, of digitaal aangeleverd. Kinderen weten wat zij op welke dag gemaakt of geleerd moeten hebben. Zij weten wanneer bepaald huiswerk af moet zijn, of wanneer er een bepaalde toets wordt afgenomen. Vooral bij dit laatste is huiswerk plannen voor overzicht belangrijk. Leer je kind dat het een goede gewoonte is om een toets meerdere dagen en in gedeelten voor te bereiden. Verdeel samen de te leren stof in hoofdstukken of een bepaald aantal bladzijden per dag. Reserveer de dag voordat je kind de toets moet maken wat tijd om alle aantekeningen nog eens door te nemen. Overhoor je kind en geef complimenten als het goed gaat, waardoor het vol vertrouwen de toets gaat maken. 

Huiswerk plannen niet moeilijk, wel belangrijk

Huiswerk plannen is niet moeilijk maar wel belangrijk om overzicht te houden en om niet steeds tijd te kort te komen.

  • Kinderen hebben het druk met social media, een clubje, vrienden, naar school gaan enz. Leer je kind om te plannen, geef zelf het goede voorbeeld door in de keuken een weekkalender goed zichtbaar op te hangen met daarop de belangrijke activiteiten van die week per gezinslid, bijvoorbeeld Jan moet op woensdagmiddag naar de tandarts om 15.00 uur, Jasper moet op dinsdagavond paardrijden om 19.30 uur, mama moet op zaterdagochtend om 9.00 uur naar de kapper, papa en mama hebben op donderdagavond om 18.00 uur een oudergesprek op school enz. Het voordeel van deze planning is dat iedereen van elkaar weet wat hij of zij te doen heeft en ook belangrijk welke tijden iedereen vrij heeft om samen wat te doen. Huiswerk plannen kan ook op die manier.
  • De dagen dat je kind lang op school zit kan er in de middag minder tijd worden besteed aan het huiswerk, dus de avond komt er tijdens het plannen bij. Is je kind op donderdagmiddag om 13.00 uur thuis dan is er voldoende tijd voor huiswerk.
  • Plan op een dergelijke dag ook het maken van huiswerk voor de volgende week.
  • Een planning zorgt voor overzicht en overzicht geeft rust!

Huiswerk plannen samen met begeleider

Je kind wordt anderhalf uur per week begeleid door een professional, omdat hij autistisch is. De begeleiding vindt plaats op het gebied van sociale vaardigheden, het opruimen van zijn of haar kamer om overzicht te houden, maar ook het leren hoe huiswerk moet worden aangepakt, het invullen van een agenda, het plannen van het leren voor een toets enz. Huiswerk plannen samen met begeleider geeft het kind houvast. Het weet precies wat het wanneer moet doen en het kind kan afvinken wat er gedaan is. Ook voor de begeleider is dat prettig, want deze kan zo op de voet volgen wat er van het huiswerk al klaar en wat er nog moet worden gemaakt of geleerd. De eerste weken wordt het huiswerk plannen samen met de begeleider gedaan, vervolgens zal het kind deze strategie voortzetten en daar veel profijt van hebben.

Leren huiswerk plannen

Niet elk kind staat te springen om huiswerk te leren plannen. Op een bepaalde leeftijd kunnen kinderen behoorlijk onverschillig hierop reageren, zeker in het bijzijn van anderen. "Moet jij niet leren voor je toets van morgen?" vraagt een moeder een haar puber. "Dat doe ik straks wel of morgen", zal het antwoord vaak zijn. Er zijn steeds andere zaken die belangrijker zijn dan een toets leren. Hij zal zijn neus een keer flink stoten! Maar eigenlijk wil je dat als ouder niet en je wilt hulp bieden. In de brugklas zijn kinderen vaak nog leergierig en willen alles zo goed mogelijk doen. Maak daar meteen gebruik van en geef je kind als tip om het huiswerk te plannen. Leren huiswerk plannen zal op school ook gebeuren maar je kunt er thuis ook op voortborduren. Breng het leren huiswerk plannen positief, zoals je weet hoeveel tijd je overhoudt als je een goede planning maakt. Je weet wanneer je met vrienden wat kunt ondernemen, want je weet wanneer je huiswerk af is als je een goede planning maakt. Leren huiswerk plannen is ook van belang bij een toetsweek. Leer je kind dat het ruim voor die toetsweek een planning moet maken en moet beginnen met het leren van de stof die getoetst wordt.

Toetsweek en huiswerk plannen

Gebruikt je kind een agenda om het huiswerk in te noteren, op papier of op de computer dan weet het steeds wat het nog moet doen. Als ouders kun je vragen om eens per week de agenda te bekijken. Op die manier weet je wat je kind moet doen en kun je er rekening mee houden als het veel toetsen in een bepaalde week moet leren. Je weet dan waarom hij zo'n kort lontje heeft bijvoorbeeld. Help je kind met huiswerk plannen, zeker in een zware week als de toetsweek. Bekijk de stof die het moet leren en verdeel deze in kleine stukken zodat het te overzien is. Maak samen een overzicht van het aantal bladzijden dat je kind per dag moet samenvatten. Zorg dat er op het einde van de rit wat tijd overblijft om de samenvattingen nog eens door te nemen. Plan niet te strak, zorg juist dat er wat tijd om te ontspannen overblijft. Jong geleerd is oud gedaan! Leer het jonge kind huiswerk plannen goed aan en het zal er zijn hele leven profijt van hebben. Goed plannen komt namelijk ook straks nog goed van pas als hij of zij een baan heeft, of een druk huishouden moet runnen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2514x
Toegevoegd: 26-10-2016 11:34
Gewijzigd: 23-11-2016 17:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!