Huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding tips

HuiswerkbegeleidingBen je op zoek naar huiswerkbegeleiding en wil je graag weten wie je dan kan helpen en wat de beste optie is? Er zijn verschillende mogelijkheden als je tips wil voor huiswerkbegeleiding. Het is goed om dit artikel door te lezen dan weet je waar je aan toe bent!

Huiswerkbegeleiding door ouders

Wanneer je kinderen de leeftijd hebben dat ze op school huiswerk krijgen, is het belangrijk dat de ouders ook hun verantwoording hierin nemen en op zijn minst af en toe vinger aan de pols houden en over de schouder van het kind meekijken. Toon interesse in het huiswerk en vraag ernaar als jouw kind er zelf niet of nauwelijks over praat. Kinderen lijken al vroeg jong volwassenen, maar hebben nog steeds die steun in de rug nodig of die aanmoediging en sturing. Dit zal voor het ene kind meer gelden dan voor het andere. Jij kent je kinderen het beste dus weet je wat je het beste kunt doen om contact te maken en te houden over het huiswerk.

Vertel je kinderen over je eigen schooltijd en dat jij weleens een hekel had aan huiswerk maken en liever met vrienden wat ging doen. Jouw kind zal dan eerder met zijn verhalen naar jou toe komen. Interesse tonen is dus erg belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat je telkens als jij jouw kind ziet gamen moet vragen of het huiswerk af is. Maak duidelijk afspraken, die na schooltijd gelden. Bijvoorbeeld even pauze, wat eten en drinken en dan huiswerk maken, of meteen na het avondeten. Wat past het beste in jouw thuissituatie? Vraag of je het maakwerk mag zien en overhoor je kind regelmatig als hij of zij een toets heeft.

Nooit verwijten maken, wel sturen en stimuleren op een positieve manier. Heeft je kind een keer een laag cijfer, zeg dan niet meteen dat komt omdat je niet lang genoeg hebt geleerd. Vraag of de toets moeilijk was en of hij of zij een herkansing mag maken. Je bent je kind snel 'kwijt' als je teveel druk legt. Merk je dat het allemaal te zwaar en teveel is voor je kind, vraag dan een gesprek aan met de mentor. Deze kan inschatten of je kind zijn best doet en hard werkt of dat het op school ongeïnteresseerd de tijd uitzit. Niet oordelen dus voordat je weet hoe het zit. Op een bepaalde leeftijd zal je kind echt niet meer willen dat jij je met het huiswerk bemoeit, geef hem of haar dan zelf die verantwoording. Ook dit hoort bij het zelfstandig worden en zelf de consequenties moeten dragen.   

Huiswerkbegeleiding aan huis

Voor het einde van het schooljaar en/of wanneer uw kind voor het examen zit, zal er veel tijd zitten in huiswerk maken en leren om naar de volgende groep te gaan of om voor het diploma te slagen. Dit is een behoorlijk gespannen tijd, zowel voor de kinderen alsook voor de ouders. De ouders willen uiteraard graag dat het goed gaat met hun kind en willen daarbij helpen. Wanneer je kind nog jong is zal hij zich door zijn ouders laten overhoren, maar de wat oudere kinderen leren liever met leeftijdgenoten. Wanneer dat goed gaat, is dat uiteraard prima. Twijfel je of jouw kind het gaat redden dan kun je de hulp inschakelen van een student die jouw kind goed kan begeleiden bij zijn studie.Deze student komt aan huis en leert jouw kind hoe hij het leren van een toets het beste aan kan pakken, hoe hij een proefwerkweek of examenweek moet plannen. Wanneer jouw kind moeite heeft met een bepaald vak dan kan hij of zij hierin ook bijles krijgen van een student. Jouw kind zit in zijn eigen vertrouwde omgeving en wordt goed begeleid om goed voorbereid de toetsen of het examen in te gaan.

Een hele geruststelling, ook voor de ouders. Ouders kunnen namelijk niet alles zelf doen, met sommige vakken zul je geen ervaring hebben. Studenten, die huiswerkbegeleiding geven of kinderen helpen voor te bereiden op hun examen, zitten nog helemaal in het studeren en zij zijn op de hoogte van de manier van vraagstelling, welke kennis er wordt verwacht enz. Een mooie oplossing, de student verdient een centje bij voor zijn eigen studie en jouw kind wordt optimaal geholpen. Online kun je eerst meer lezen over de begeleiders en vervolgens je aanvraag doen voor een student in jouw omgeving. Wil jij deze hulp voor je kind inschakelen wacht dan niet tot de examenweken of toetsweken zijn begonnen. Zet de hulp op tijd in om de vruchten er van te kunnen plukken. Een student kan namelijk geen wonderen verrichten, geef hem of haar de tijd om je kind met het huiswerk te helpen.     

Huiswerkbegeleiding door een huiswerkinstituut

Wanneer een kind bijvoorbeeld last heeft van concentratieproblemen en slechte cijfers behaalt op school, dan kun je overwegen om hulp in te zetten, zodat je kind opnieuw vertrouwen in zichzelf krijgt en het leren weer leuk gaat vinden. Ook wanneer je kind binnenkort examen moet doen kan bijles nemen een goede stap zijn. Omdat ouders niet alles op zich kunnen nemen en omdat kinderen ook vaak niet door hun ouders op het gebied van school geholpen willen worden, kun je een huiswerkinstituut in je omgeving zoeken. Kijk online en vind het instituut bij jou in de buurt. Zij gaat als volgt te werk:

  • Er wordt gestudeerd op een rustige locatie
  • Kinderen zitten in een groep, maar krijgen persoonlijke aandacht en hulp als dat nodig is
  • Er wordt gestudeerd na schooltijd
  • Er wordt meer dagen per week gebruik gemaakt van de locatie om te studeren
  • Er wordt geholpen met het maken van een planning voor het huiswerk
  • Leerstof wordt overhoord. Hierdoor kun je meteen bekijken of je alles wat je hebt geleerd ook echt kent.
  • Wanneer een kind problemen heeft met een bepaald vak dan worden die aangepakt
  • Kinderen worden bijgespijkerd, zodat ze niet meer achter lopen en veel gelukkiger zijn op school. Het vertrouwen in het eigen kunnen moet terug komen en dat kan als een kind door de persoonlijke begeleiding weer met de rest van de klas mee kan. Het hoort er weer bij, het vertrouwen komt terug, punten gaan omhoog!
  • Ouders zijn betrokken, maar hoeven hun kinderen niet telkens te vragen of het huiswerk af is. Dit is voor de thuissituatie vaak een hele verbetering.
  • Kinderen zijn klaar met het huiswerk als ze thuis komen, resultaat….. thuis geen ruzie over het huiswerk

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2121x
Toegevoegd: 20-04-2016 13:00
Gewijzigd: 07-05-2016 22:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3132 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!