jongen is bezig met huiswerk

Huiswerk planning maken

jongen is bezig met huiswerkVoor de ene persoon is het maken van huiswerk makkelijker dan voor de andere persoon. Dit kan komen doordat sommige personen simpelweg minder goed kunnen leren, maar het kan ook komen doordat iemand moeilijk de discipline kan opbrengen om aan zijn of haar huiswerk te werken. Ook is er een categorie die moeite heeft met het structureren van het werk. Voor deze categorie is het handig om een goede planning te maken.

Vraag je voor je begint af waar het probleem ligt

Een planning maken voor je huiswerk is een goed idee. Het is echter niet aan te raden om zomaar te beginnen met het maken van een planning. Het is belangrijk dat je weet waarom je moeite hebt met het maken van je huiswerk. Er zijn veel studenten die worstelen met de deadlines die hen wordt opgelegd door hun docent. Vrijwel iedere leerling herkent wel het uitstelgedrag waardoor al het werk blijft liggen tot het laatste moment.

Er zijn meerdere redenen mogelijk waardoor dit kan voorkomen. Veel scholieren en studenten zijn erg gevoelig voor afleiding en zijn te gemakzuchtig, waardoor ze de hoeveelheid huiswerk onderschatten. Ook kan het zijn dat je het lastig vindt om een begin te maken, omdat je niet goed voor ogen hebt wat er allemaal moet gebeuren en waar je het beste kunt werken. Ga eerst goed bij jezelf te rade om te kijken waar het probleem precies ligt en overleg met je omgeving of hier wat aan te doen is. Als het probleem zich blijft voordoen, dan kan het ook zijn dat je je niet aan je planning kunt houden.

Tips voor het maken van een goede planning

Wanneer je weet waar hem de schoen wringt en je hebt voor jezelf duidelijk wat er moet gebeuren om je aan een planning te houden, dan kun je beginnen met het maken van een planning. Een planning maken zal je helpen gestructureerd te werk te gaan. Ook zal een planning je laten zien dat het huiswerk vaak helemaal niet veel tijd kost als je er op regelmatige basis voor gaat zitten. Iedere dag een kwartier of half uur is in de meeste gevallen al voldoende. Voordat je overgaat op het maken van de planning is het aan te raden om eerst je activiteiten in kaart te brengen door het opstellen van een logboek.

Een logboek brengt je tijdsindeling in kaart

Het maken van een logboek is een goed begin wanneer je een planning wilt maken. Voordat je je planning maakte ben je al bij jezelf te rade gegaan wat de redenen zijn dat je niet (voldoende) aan het maken van je huiswerk toekomt. Het bijhouden van een logboek is ook een vorm van zelfreflectie. Het logboek doet je inzien waar je je tijd aan besteedt en waar nog ruimte voor verbetering ligt.

Het principe van het logboek is heel simpel: Je houdt gedurende een langere periode per uur bij wat je aan het doen bent. De periode kun je zelf bepalen, doorgaans is een periode van twee weken wel genoeg. Indien je dan nog het idee hebt dat je beeld nog niet compleet is, kun je er ook langer mee doorgaan. Iedere dag noteer je per uur wat je aan het doen bent. Dit kunnen verschillende activiteiten zijn zoals eten, slapen, leuke activiteiten, studeren en sporten. Het is erg belangrijk dat je niet je leefpatroon gaat aanpassen in deze periode. Dit gevaar doet zich altijd voor, omdat het confronterend kan zijn wanneer je logboek laat zien dat je erg weinig tijd besteedt aan school/studie. Ook is het belangrijk dat je je logboek bijhoudt in twee normale schoolweken.



Aan de hand van je logboek kun je zien waar er nog ruimte voor verbetering ligt. Het is niet gezond om te lang achter elkaar (zonder pauze) te studeren, aan de andere kant is te weinig studeren natuurlijk ook niet goed. Wanneer je een patroon ontdekt waarin de verhouding niet goed is, kun je hier rekening mee houden bij het maken van je planning.

Het maken van de planning

De perfecte planning verschilt per persoon. Bedenk van tevoren wat goed voor jou werkt. Zorg ervoor dat je planning genoeg gedetailleerd is, maar maak het ook niet te gedetailleerd. Dit zou ertoe kunnen leiden dat je planning alsnog rommelig en onoverzichtelijk wordt en dat je in de war raakt. Zorg er echter ook voor dat je planning niet te vaag wordt. Wanneer je bijvoorbeeld op dinsdag van 16u tot 18u alleen het woord ‘huiswerk’ plaatst, dan weet je alsnog niet goed wat je dan moet doen. Dit kun je ook bedenken zonder planning. Wees dus duidelijk, maar niet te precies.

Voor het bepalen van de tijdvakken geldt eigenlijk hetzelfde. Wees niet te precies, maar ook niet te ruim. Wanneer je alles tot op de minuut uitschrijft, dan loop je het risico dat je stress ervaart wanneer je ook maar een paar minuten uitloopt, je planning raakt hierdoor in de war en je verliest het overzicht.

Je hoeft niet per se voor iedere dag een planning te maken. Dit zou ervoor zorgen dat je frustratie ervaart wanneer je leuke dingen moet afzeggen omdat je je dagplanning wilt volgen. Ook kunnen er altijd onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden waardoor op een dag niet alles loopt zoals jij het wil. Een weekplanning is vaak meer dan voldoende. Stel jezelf doelen die je in betreffende week wilt bereiken. In een week is genoeg ruimte om nog te schuiven wanneer er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Zorg er wel voor dat je je doelen aan het einde van de week hebt gehaald en dat je absoluut geen werkzaamheden doorschuift naar de volgende week.

Een planning maken voor je huiswerk is al met al niet veel werk. Zorg er wel voor dat je alles in je agenda zet. Dit geldt niet alleen voor werkzaamheden die je moet uitvoeren, maar ook voor andere afspraken. Hieronder vallen bijvoorbeeld trainingen en afspraken met vrienden. Ook toetsen en huiswerkopdrachten kun je het beste meteen opschrijven wanneer ze worden opgegeven. Dit maakt het makkelijker om een duidelijke planning te maken. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de planning volgen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3628x
Toegevoegd: 16-01-2016 06:26
Gewijzigd: 24-01-2016 21:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!