familiefeest bbq

Ideeën en inspiratie voor een familiefeest

familiefeest bbqHeb je zin in een familiefeest? Dan geven we je graag leuke tips om het te organiseren. In dit artikel vind je ideeën en inspiratie om een familiefeest te organiseren. Jong en oud gaan volop van het feest genieten, lees het door en begin met de voorbereidingen van het familiefeest.

Familiefeest algemeen

Veel families hebben de traditie om elk jaar een familiefeest te geven. Hier volgen wat tips om die dag te laten slagen. Een goede voorbereiding bij alles wat je organiseert is erg belangrijk. Jij kunt zelf het feest organiseren, een reünie, maar je kunt ook om de beurt de organisatie op je nemen. Je kunt er ook voor kiezen dat diegene die graag organiseert en daar erg goed in is de feestjes organiseert en dat je de kosten verdeelt. Houd rekening met alle leeftijden, diëten en allergieën en kies een locatie die voor iedereen bereikbaar is. Uiteraard is de datum belangrijk. Wanneer kan iedereen bij het feest aanwezig zijn of op welke datum kunnen de meesten? Het is van groot belang dat de kinderen zich prima vermaken. Zeurende en vervelende kinderen kunnen het feest behoorlijk negatief beïnvloeden. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat ga je doen met het familiefeest?
 • Wanneer ga je het feest houden?
 • Waar ga je het feest houden?
 • Organiseer jij het feest alleen of worden de taken verdeeld?
 • Stuur op tijd een mail rond met de activiteit, de datum en de locatie
 • Inventariseer de aanmeldingen
 • Vervolgens kun je daadwerkelijk aan de slag: datum, tijd, locatie, aantal personen afspreken
 • Stuur bevestiging naar alle familieleden als het feest definitief is. 

Waarom een familiefeest?

Een familiefeest organiseer je voor de gezelligheid, om elkaar in een ontspannen sfeer te spreken, om leuke activiteiten met elkaar te doen, om bij te praten vooral als je elkaar niet zo vaak ziet. Op een familiefeest worden vaak nieuwe afspraken gemaakt voor een bezoek. Je staat er even bij stil dat je nog allemaal samen bent, maar ook bij de leegte die overledenen achterlaten en dat het niet zo vanzelfsprekend is om er volgend jaar weer bij te zijn. Koester deze momenten van samenzijn. Voor elke familie zal een familiefeest er anders uitzien. Er zijn sportieve families, feestbeesten, families die graag met z'n allen naar een pretpark gaan, families die de natuur in willen (picknicken, speurtocht bijvoorbeeld) of families die graag jaarlijks een bootreisje maken. Zoveel verschillende families, zoveel verschillende ideeën voor een familiefeest. Het gezellig bijeen zijn is het doel, de activiteit is het middel.

Familiefeest bij jou thuis

Dit jaar ben je aan de beurt om het familiefeest te organiseren. De locatie is bekend namelijk bij je thuis. Dat betekent veel voorbereiding of besteed jij wat uit? Wat gaan jullie doen? Enig houvast is wel handig. Zijn er (kleine) kinderen bij? Houd daar dan goed rekening mee. Zorg dat zij zich vermaken, zodat hun ouders ook een gezellig familiefeest hebben. Zorg voor vermaak buiten maar ook binnenshuis, het weer is veranderlijk! Bij warm weer zorg je voor extra parasols en wat zwembadjes. Koop niet alles, maar leen deze spullen of vraag familieleden een parasol of zwembad mee te brengen. Eten en drinken mogen uiteraard niet ontbreken. Zorg voor variatie. Bij warm weer is een extra koelkast die je buiten aan kunt sluiten erg handig. Leg voldoende ijsjes in de diepvries. Het is immers feest. Wat ga je straks eten? En wat kun je vooraf klaarzetten? Wanneer je zelf alles voorbereidt en klaarzet moet je op tijd beginnen en alles koel bewaren. Zou het een idee zijn om de gasten zelf hun eten te laten maken? Dat kan bijvoorbeeld heel goed als je broodjes eet met diverse soorten beleg, komkommer, tomaat, salade, ei enz. Zet de spullen op een grote tafel en men kan zelf nemen wat men lekker vindt. Boodschappen doen is het enige wat jij moet doen. Koop alles vers, omdat je geen verspilling van eten wilt, dan kun je het teveel aan eten invriezen of aan de gasten meegeven.

Familiefeest, huur een frietkraam

Wanneer er veel kinderen in je familie zijn en je houdt een familiefeest thuis, dan kan het huren van een frietkraam prima in de smaak vallen (maar ook volwassenen houden van een lekkere puntzak vers gebakken frietjes). Een frietkraam aan huis zal iedereen leuk en lekker vinden. Zijn er mensen op dieet dan zorg je dat er ook brood gegeten kan worden. Na een dag vol gezellige activiteiten met elkaar zal iedereen genieten van een heerlijk vers gebakken frietje. Een goede afsluiting van een mooie familiedag. Informatie over het huren van een frietkraam kun je online vinden. In plaats van een frietwagen kun je een pannenkoekenwagen huren, een ijscowagen, een poffertjeskraam enz. Mogelijkheden genoeg om er een gezellige boel van te maken. Als je de datum van het feest hebt vastgesteld, reserveer dan meteen de frietkraam, want deze is zeer populair ook bij kinderfeestjes, afscheidsfeest groep 8 bijvoorbeeld. De kosten kunnen gezamenlijk betaald worden als je met een groep iets te vieren hebt.  

Familiefeest, uit eten

Het is een gezellig jaarlijks terugkerend feest: de familiereünie, één groot familiefeest. Dit jaar is er gekozen om met de hele familie uit eten te gaan, kinderen en volwassenen, na een middag te hebben genoten van bijvoorbeeld Oud Hollandse Spelen. Het is belangrijk om een goede kindvriendelijke locatie te vinden. Kinderen willen geen uren aan tafel zitten, zij willen actie. Neem kleurboeken en kleurtjes mee, daar zullen de kleinsten zich wel mee vermaken. Voor de wat oudere kinderen zul je wat anders moeten bedenken. Is er een park met dierentuin of speeltuin bij het restaurant, is er een ballenbak of sjoelbak? Kies een restaurant uit waar kinderen wat te doen hebben aan tafel, waar je bijvoorbeeld kunt gourmetten, of een restaurant waar je zelf het eten gaat halen. Kinderen kunnen dan regelmatig opstaan om wat lekkers te halen. Uit eten met een grote groep betekent:

 • Een locatie reserveren, doe dit op tijd zeker bij een populair restaurant
 • Weet uit hoeveel personen het gezelschap bestaat
 • Wat is het menu?
 • Wat is de prijs (groepskorting bespreekbaar)?
 • Is de locatie voor iedereen toegankelijk (denk aan rolstoel)?
 • Geef een dieet of allergie door.

Het is fijn als je vooraf een gesprek kunt voeren over de mogelijkheden van het menu en de prijs. Zo wordt uit eten gaan met de hele familie een geslaagd uitje. Om meer inspiratie op te doen voor een familie uitje kun je online ook kijken bij vakantie daguitstapjes. Daar zul je een groot aanbod vinden van gezellige activiteiten geschikt voor zowel een dagje uit in de vakantie als ook voor een familiefeest.

Familiefeest, wij gaan barbecueën

Is er iemand in de familie met een grote tuin? Een goed idee om daar het jaarlijkse familiefeest te houden. Een barbecue ziet iedereen meestal wel zitten. Maak afspraken over de organisatie. Wie regelt wat? De kosten kunnen verdeeld worden. Je kunt ook afspreken dat elk gezin wat te eten en te drinken meebrengt. Inventariseer dat op tijd, zodat je niet alleen 30  barbecueworsten op het menu hebt staan. Kun je droog staan als het regent, misschien een overdekt terras? Zorg voor veiligheid, dus laat de barbecue niet onbemand, zeker niet als er kinderen rondlopen. Gebruik meer dan één barbecue, anders is de wachttijd en wachtrij wel erg lang. Een extra koelkast die je buiten aan kunt sluiten is erg praktisch. Daar heb je plaats in voor het onbereide vlees, zodat vliegen geen kans krijgen. Koop alles vers, dan kun je het overschot invriezen of aan de gasten mee geven. Bereid alles goed voor, dan kun je straks tevreden terug kijken op een zeer geslaagde barbecue.

Familiefeest, wij geven een tuinfeest met live muziek

Het jaarlijkse familiefeest gaat binnenkort plaatsvinden. Dit jaar is er door de meerderheid gekozen voor een tuinfeest met live muziek. In de tuin van een van de leden van de familie zal het feest worden gegeven. De organisatie kan door één maar ook door meer mensen worden gedaan. Maak goede afspraken. De live band moet op tijd worden besproken. De hapjes en de drank moeten worden geregeld of je maakt de hapjes zelf, maar ook dat kost voorbereiding. Laat de buren weten dat er een tuinfeest wordt gegeven met live muziek. Zorg ervoor dat deze muziek op een nette tijd stopt. Zorg voor een partytent, zodat je droog staat en zit als het gaat regenen. Je kunt drank bestellen en thuis laten bezorgen. Spreek af dat dichte flessen terug gegeven kunnen worden en niet in rekening worden gebracht. Je kunt een catering afspreken. Vraag bij alles wat je uitbesteedt wat de kosten ongeveer zullen bedragen. Ga online op zoek naar een catering. Je krijgt dan al enig idee wat je kunt verwachten. Het is belangrijk wanneer je een datum hebt geprikt voor het familiefeest om muziek, catering enz. op tijd te reserveren.

Familiefeest, naar het pannenkoekenhuis

Het pannenkoekenhuis leent zich uitstekend voor het jaarlijkse familiefeest. Jong en oud zal zich verheugen op een bezoek aan het pannenkoekenhuis. Niemand hoeft iets te organiseren, alleen de locatie moet op tijd gereserveerd worden. Je kunt er een activiteit aan vast koppelen. Je gaat bijvoorbeeld tevoren een fietstocht houden met opdrachten, waar je tijdens het pannenkoeken eten op terug kunt komen. Wie heeft de opdrachten het beste uitgevoerd? Dolle pret aan tafel wanneer alle bloopers in geuren en kleuren worden verteld. Vergeet niet om je pannenkoek op te eten. Het pannenkoekenhuis is zeer geschikt voor de kinderen, laat hen zelf hun pannenkoek versieren. Wie maakt de mooiste pannenkoek? Is er nog plaats voor een toetje na het eten van zoveel pannenkoeken?

Familiefeest, picknicken met de hele groep

Een familiefeest hoeft niet duur te zijn als je zelf alles regelt en zelf voor eten en drinken zorgt. Het ene jaar doe je een activiteit die wat meer geld kost en het volgende jaar ga je picknicken. Voor een picknick is het toch wel handig om de locatie vooraf te bezoeken, de route uit te stippelen als je er op de fiets heen gaat. Neem wat spullen mee, kinderen moeten actief kunnen zijn. Je kunt er een interessante middag van maken door de kinderen met de volwassenen opdrachten te laten uitvoeren. Je moet dan wel weten wat er allemaal te vinden is op de picknickplaats en haar omgeving. Heb je een natuurgids? Neem deze mee en zoek bijvoorbeeld op hoe bepaalde bomen heten, insecten enz. Je kunt met de groep spoorzoekertje doen of een aangelegd sportcircuit afleggen. Neem eten en drinken mee en uiteraard ook wat lekkers. De buitenlucht maakt hongerig! Zorg dat je pleisters en een tekentang bij je hebt. Op die manier ga je goed voorbereid picknicken. En op de terugweg heeft iedereen een lekker ijsje verdiend, of gaan jullie met de groep frietjes eten?

Familiefeest, naar het attractiepark

Er zijn families die er een gewoonte van hebben gemaakt om eens per jaar met z'n allen een attractiepark te bezoeken. De Efteling hoort daar zeker ook bij. Steeds weer komt er iets nieuws in het park bij dat de moeite waard is, nooit wordt het saai om de Efteling te bezoeken. Jong en oud komen er tijd te kort. Wanneer je de drukte wilt vermijden ga je niet in het hoogseizoen. Kijk online en je kunt lezen wanneer het minder druk is in de Efteling. Maar er zijn nog zoveel meer attractieparken waar de hele familie zich kan vermaken. Denk daarbij aan: attractiepark Hellendoorn, Phantasialand, Bobbejaanland in Lichtaart, Hemelrijk in Volkel, Ponypark Slagharen, Tikibad in Wassenaar, Paintball Boerderij in Ewijk, diverse dierentuinen enz. De leukste uitjes vind je online. Je kunt online veel informatie vinden zoals de openingstijden, de routebeschrijving, de activiteiten enz. Je kunt zelfs per provincie een attractiepark zoeken.

Familiefeest, fototocht

Wil jij een keer een totaal andere opzet van een familiefeest? Probeer dan eens een fototocht. Het kost je wel wat tijd aan voorbereiding, maar het is zo ontzettend leuk. Je zet een bepaalde route uit, waarlangs je foto's maakt van dingen die opvallen of juist helemaal niet opvallen om het allemaal wat moeilijker te maken. De foto's deel je uit aan de familieleden en zij gaan in groepjes met een routebeschrijving op stap om al die plaatsen te vinden die jij hebt gefotografeerd. Je kunt er nog meer opdrachten aan vast koppelen. Het eindpunt is voor elke groep hetzelfde. Daar volgt een traktatie en de prijsuitreiking. De groepen lopen dezelfde route en vertrekken dan bijvoorbeeld na elkaar met een tussentijd van 10 minuten. Je kunt ook meer dan één route uitzetten, met dezelfde eindbestemming, dat kost meer voorbereiding. Je kunt op de plaats waarvan jij een foto hebt gemaakt iets verstoppen, dat de groep mee moet brengen als bewijs dat ze op die plaats zijn geweest. De groep kan ook op die plaats een groepsfoto maken met de gezochte plaats als achtergrond, een beeld, een waterval, een reclamebord enz. Een heel actieve middag en erg leuk om te doen. Iedereen zal hier enthousiast aan meedoen.

Familiefeest, dropping

Geen zin in een feestje, een picknick of een attractiepark, dan is wellicht een dropping erg origineel om met de hele familie te doen, voor een familie die wel van wat spanning houdt. Het kost niet veel geld, maar wel veel tijd om het te organiseren. Gaan de kleinsten ook mee, zorg er dan voor dat er iets geregeld kan worden als het onderweg niet gaat lukken. Zorg dat er genoeg telefoontjes meegaan voor noodgevallen, en alleen daarvoor! Lachen, gieren, brullen en wellicht ook huiveren als de organisator allerlei verrassingen in petto heeft voor de voorbijgangers. Dat worden 's nachts geen mooie dromen, maar nachtmerries!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 7090x
Toegevoegd: 17-05-2016 06:26
Gewijzigd: 12-06-2016 22:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!