Het dragen van kleding waar je je goed in voelt, geeft je zelfvertrouwen. En er is niets zo belangrijk als je goed voelen in je eigen huid. Maar als je mee wilt gaan met de trends, doe dit dan wel met respect voor het milieu. Hoe? Dat lees je hier!
De naam geeft het al een beetje weg. Fairtrade doelt op eerlijke handel. En dan gaat het met name over producenten in ontwikkelingslanden en consumenten in welvarende landen. De fairtrade beweging wil de producenten een eerlijke prijs geven voor de producten die ze maken, zodat zij hun vaste lasten kunnen betalen, voor hun gezin kunnen zorgen en de gemeenschap kunnen ondersteunen. Daarnaast spelen de arbeidsomstandigheden, productiemethoden en de gelijkheid tussen man en vrouw ook een grote rol bij het fairtrade concept. Klinkt heel logisch, maar helaas worden deze basisvereisten vaak niet nageleefd.
Met name de kledingindustrie gaat nog regelmatig de mist in als het gaat om eerlijke handel. Ze gebruiken arbeiders in ontwikkelingslanden en bieden geen eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en zorgen daarbij ook nog eens voor enorme milieuvervuiling. En dat is nog maar het begin. Fairtrade in de mode is daarom hartstikke belangrijk, want het geeft de mode-industrie een oplossing voor alle problemen, waarmee ze regelmatig slecht in de media komen. Het kopen van fairtrade kleding betekent dat het product en de werknemers eerlijk zijn behandeld en een goede prijs hebben gekregen voor hun producten. Door dit te doen kun jij een steentje bijdragen aan een betere wereld en dat terwijl je aan het winkelen bent. Hoe mooi is dat?
Een trend staat er in principe om bekend dat het iets is van korte duur en al helemaal in de mode komt dit vaak voor. Maar dit betekent niet dat duurzaamheid hier niet van belang is. Consumenten worden zich steeds bewuster van de impact van de mode-industrie en er ontstaat langzaam maar zeker vraag naar duurzaamheid als het gaat om kleding. Zo worden de grote merken een beetje gedwongen om zich te verdiepen in duurzame mode. Dit gaat dan om eerlijke lonen natuurlijk, maar ook verminderen van afval, het gebruiken van milieuvriendelijke grondstoffen en investeren in een fijne werkplek.
Er zijn gelukkig heel veel modemerken die duurzaamheid als prioriteit zien. Dit zijn merken die ethisch bewust omgaan met het produceren van kleding, maar toch meegaan met trends en ontwikkelingen in de modewereld. Deze merken gebruiken de juiste grondstoffen die niet slecht zijn voor het milieu, ze bieden eerlijke lonen aan hun producten en ze zorgen voor een fijne werkomgeving voor de werknemers. En dat allemaal terwijl ze ook nog eens prachtige kleding maken, zo’n merk moet je wel steunen toch? Op zoek naar inspiratie: www.the-twosisters.nl maakt prachtige, unieke en handgemaakte items. Met een aankoop van deze webshop steun jij ook nog eens het Blue House Project in India. Dat is dus dubbel duurzaam.
Nog iets wat fairtrade zo mooi maakt is hun steun aan kleine ondernemers en echte ambachtsmannen en -vrouwen. Deze mensen hebben een ondernemende geest, maar kunnen qua prijs en productie niet op tegen de grote multinationals. De fairtrade beweging geeft deze ondernemers dan een kans om toch hun bedrijf te runnen en inkomsten te genereren voor zichzelf, hun familie en hun gemeenschap.
Vaak denkt de gemiddelde mens dat hun gedrag geen impact heeft op het grote geheel. En natuurlijk moet de mode-industrie het uiteindelijk hebben van de grote massa, maar toch helpt elke kleine stap om te komen tot een betere wereld. En door zelf vaker te kiezen voor een fairtrade alternatief, heb je in ieder geval je best gedaan om bij te dragen aan een betere wereld. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf, maar met een beetje onderzoek kun je zeker fairtrade alternatieven vinden voor je favoriete items. Daarnaast is het ook heel belangrijk om aandacht te creëren voor fair trade. Spreek erover met vrienden, familie en kennissen. Laat hen ook zien dat het anders kan en dat er alternatieven zijn voor fast fashion. En shop ook vaker lokaal, overal zijn er wel kleine boetiekjes die zelfgemaakte producten verkopen. Door vaker hier te shoppen, maak je niet alleen de ondernemer heel erg blij, maar draag je ook bij aan een duurzamere mode-industrie.
Iets dat heel veel mensen tegenhoudt in hun reis naar duurzaamheid zijn de kosten. En ja, fairtrade kan inderdaad iets prijziger zijn dan fast fashion. Maar wat je daarbij niet meerekent is de kwaliteit van het product. Een shirtje van een modeketen wordt snel en zonder veel aandacht in elkaar gegooid. De prijs is laag dus de materialen zijn goedkoop, zo simpel is het. Een fairtrade merk investeert in het milieu door goede materialen te kopen en deze zijn duurder. Maar dat betekent ook dat het betere kwaliteit is. Zo kan een Ibiza jurk van de gemiddelde keten misschien een zomer gedragen worden, waar die van het fairtrade merk tientallen jaren meegaat. Als je dan uitrekent wat je betaalt per keer dat je de jurk draagt, zul je zien dat fast fashion lang niet zo voordelig is als je denkt. En dan hebben we het nog niet eens over de prijs die het milieu en de producenten betalen.
Het lijkt misschien een enorme stap, maar je hoeft niet gelijk van nul naar honderd te gaan. Niet elk product hoeft fairtrade te zijn, maar door vaker te kiezen voor een fair trade product kun je met weinig moeite wel een verschil maken. Denk ook goed na voordat je een aankoop doet. Je hebt vast weleens iets gekocht omdat het trending was, maar uiteindelijk heb je het weinig of helemaal niet gedragen. Dan had je beter dat geld kunnen sparen of investeren in een fairtrade item dat je echt mooi vindt. Kijk wat je stijl is en zoek naar een fair trade merk dat al jouw modedromen waar kan maken. De beste tip: begin gewoon en maak het niet moeilijker dan het is!