therapeut bezig met kind

Zwakbegaafdheid, wat is het?

therapeut bezig met kindEr is er een duidelijk verschil tussen zwakbegaafdheid en een verstandelijke beperking. Men spreekt over zwakbegaafdheid wanneer iemand een IQ heeft tussen de 71 en 84. Iemand met een verstandelijke beperking heeft een IQ die lager ligt dan 71. Kinderen die zwakbegaafd zijn kunnen gewoon normaal basisonderwijs volgen, kinderen met een verstandelijke beperking niet. Je kunt aan een kind niet duidelijk zien of hij zwakbegaafd is, dit kan leiden tot overvraging.

Hoe ontstaat zwakbegaafdheid?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Allereerst kan er sprake zijn van een genetische fout. Tijdens de zwangerschap van de moeder kunnen er problemen ontstaan wat de ontwikkeling van de baby in gevaar heeft gebracht. Door alcoholgebruik van de moeder of door inademing van giftige stoffen kan de foetus zich minder goed ontwikkelen. De moeder kan tijdens haar zwangerschap een hersenvliesontsteking oplopen waardoor de ontwikkeling van de foetus niet goed verloopt. Ook tijdens de geboorte kunnen er complicaties optreden waardoor een volmaakt gezonde baby toch zwakbegaafd wordt.

Door zuurstofgebrek tijdens de bevalling of een bloeding krijgen de hersenen van de baby te weinig zuurstof. Dit kan leiden tot hersenschade. Een baby die geen last heeft gehad van complicaties tijdens de bevalling kan in een later stadium alsnog zwakbegaafd worden door bijvoorbeeld het oplopen van een hersenvliesontsteking, het inademen van giftige stoffen of door een hersenletsel. Het kan dus ieder kind overkomen. Zwakbegaafdheid ontstaat doordat de hersenen niet optimaal functioneren. Dit kan een genetische oorzaak hebben, maar ook ontstaan door hersenbeschadigingen. Wanneer je op kraamvisite gaat, kun je beter thuisblijven als je een koortslip hebt. Een besmettelijke koortslip is voor een baby levensgevaarlijk en kan leiden tot een hersenvliesontsteking.

Problemen die kunnen ontstaan bij zwakbegaafde kinderen

Wanneer een kind zwakbegaafd is kan hij constant overvraagd worden. Je ziet immers niets aan het uiterlijk van een kind. Het kind kan op school overbelast raken doordat het niet op tijd zijn taakjes af krijgt en met moeite thuis kan voldoen aan de eisen van de ouders. Een zwakbegaafd kind kan deze gevoelens uiten door agressief gedrag te vertonen. Dit kan het kind uiten naar andere gezinsleden of naar kinderen op school. Daarnaast kan een zwakbegaafd kind zich moeilijk concentreren, impulsief handelen en over beweeglijk zijn. Ook het normbesef bij deze kinderen kan tot problemen leiden. Ze weten vaak niet wat goed is en wat slecht.

Sociaal-emotionele problemen

Ongeveer tachtig procent van alle autistische kinderen is zwakbegaafd. Echter, zijn er ook autistische kinderen die juist hoogbegaafd zijn. Zwakbegaafde kinderen kunnen op latere leeftijd problemen ondervinden met leeftijdsgenootjes. Ze vinden minder aansluiting doordat er een kloof kan ontstaan qua niveau. Het kan voorkomen dat ze een negatief zelfbeeld gaan ontwikkelen omdat ze zich niet begrepen voelen. Vaak ontstaan er angstgevoelens omdat ze bepaalde situaties niet begrijpen. Ze vind vaak aansluiting bij kinderen die jonger zijn dan hen en op hetzelfde niveau spelen.

Problemen op latere leeftijd

Een zwakbegaafd kind dat goed mee kan komen op de basisschool zal vaak doorstromen naar het VMBO of naar een praktijkopleiding. Kinderen die vastlopen tijdens de basisschoolperiode gaan naar het speciaal basisonderwijs waar het tempo wat lager ligt en er meer aandacht voor het kind zelf is. Het normbesef van zwakbegaafde kinderen is minder goed ontwikkeld dan andere kinderen. Het kan hierdoor voorkomen dat een zwakbegaafd kind voor het karretje gespannen wordt door andere kinderen. De scheidslijn tussen goed en fout is voor een zwakbegaafd kind minder duidelijk. Omdat kinderen vaak niet opvallen, kunnen zij over het hoofd gezien worden.

Hoe om te gaan met een zwakbegaafd kind?

Als ouder zijnde is het belangrijk om te accepteren dat je kind doet wat hij kan. Het heeft geen zin om extra bijles te geven of door je kind te pushen. Je kunt je kind wel positief stimuleren op zijn eigen niveau. Een zwakbegaafd kind heeft duidelijkheid en structuur nodig. Leg uit waarom er bepaalde regels zijn en geef een snelle reactie op ongewenst gedrag. Een zwakbegaafd kind bloeit dan uit tot een volwassen persoon die uiteindelijk prima op zichzelf kan wonen. Soms met wat extra begeleiding, maar ook zwakbegaafde personen kunnen werken en wonen als ieder ander.

Zwakbegaafdheid in de samenleving

“Een op de acht mensen is zwakbegaafd.” Dit is ongeveer 13% en dat is een getal wat veel mensen doet schrikken. Veel mensen verwachten niet dat er zoveel laag begaafde mensen zich in onze samenleving bevinden. Dit getal komt tot stand omdat we intelligentietesten zo ontwerpen dat IQ-scores bij benadering normaal verdeeld zijn. Concreet betekent dit het volgende:
Een IQ van onder de 55 heeft slechts 0.1% van de bevolking. Mensen met een IQ van tussen de 55 en 70 hebben een verstandelijke beperking en dit heeft ongeveer 2.1% van de bevolking. Een IQ van tussen de 70 en 85 heeft ongeveer 13.6% procent van de bevolking en dit wordt aangeduid met de term zwakbegaafd. Het grootste deel van de bevolking (68.2%) heeft een IQ van tussen de 85 en 125 en dit valt onder de noemer gemiddeld. Een IQ tussen de 115 en 130 heeft ongeveer 13.6% en de bevolking en deze mensen zijn begaafd. Een IQ van tussen de 130 en 145 betekent dat je hoogbegaafd bent. Ongeveer 2.1% van de mensen is hoogbegaafd. Ongeveer 0.1% van de bevolking is immens slim en heeft een IQ van boven de 145.

Het is erg belangrijk om te realiseren dat er een grote groep mensen tot de zwakkere in onze samenleving behoort. Het dan ook erg belangrijk om te zorgen dat deze grote groep mensen niet buiten de boot vallen, oftewel er moet voldoende ondersteuning aanwezig zijn om deze mensen te begeleiden. In het nieuws zijn regelmatig kreten te lezen zoals: “Een laag IQ, zoek het dan straks zelf maar uit!”, maar dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Zwakbegaafdheid afsluitend

Een bijzonder groot deel van onze samenleving is zwakbegaafd Want iemand is volgens de definitie zwakbegaafd als je een IQ van tussen de 71 en 84 hebt. Veel mensen weten niet dat zij zwakbegaafd zijn, want vaak kunnen zwakbegaafden mensen prima functioneren in de samenleving. Vaak hebben de mensen met een verstandelijke beperking, dit zijn mensen met een IQ van onder de 71, wel begeleiding nodig. Zwakbegaafdheid is daarentegen niet iets wat we aan ons voorbij moeten laten gaan. Zwakbegaafdheid kan zeker bij jonge kinderen tot grote problemen leiden, bijvoorbeeld als deze kinderen overvraagd worden. Kinderen die zwakbegaafd zijn kunnen gewoon niet beter en daarom heeft het geen zin om meer van ze te verwachten.

Het onderwerp is te groot om alle informatie over zwakbegaafdheid te bevatten. Heb je daarom vragen over dit onderwerp? Stel ze in de reacties!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Boris
Aantal keer gelezen: 7289x
Toegevoegd: 01-10-2016 11:46
Gewijzigd: 01-10-2016 21:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!