Bieren

Informatie over bieren

BierenIk ga jullie een aantal dingen vertellen over bier. Zo zijn er een bepaald aantal soorten merken bier en alcoholvrij bier. Verder ga ik jullie ook nog vertellen over de geschiedenis van het bier en de ingrediënten die in een biertje zitten en wat de gevolgen zijn van het drinken van een biertje.

Je hebt verschillende soorten bier, hoeveel zijn dat er in de wereld?

Soorten bier

Over de hele wereld zijn er maar liefst 400 soorten bier! Genoeg keuze dus, Belgie heeft de meeste individuele merken. En Duitsland heeft de meeste soorten bier. Zo heb je tripel bier, blond, donker blond, koffiebier, gerstebier en de welbekende pils.

Vergisting methodes

Zo moet ook het bier gemaakt worden en dus de vergisting methodes spelen hier een belangrijke rol in. De vergisting methodes zijn te verdelen in drie onderdelen. Dit zijn:
Bovengistende methode = Alle bieren voor 1840 waren bovengistend. Daaronder vallen witbieren, trappistenbieren, kloosterbieren, ale bieren, stout bieren en porter bieren
Onder gistende methode= de methode waarbij de gist naar beneden zakt. Hieronder vallen de pilsener, IPA , oud bruin en bockbier.
Spontaan gistende methode= de methode dat de brouwer niet weet of het gebrouwen wordt. Onder deze categorie vallen lambiekbieren en geuzebieren.

Bier van de tap of flesje of blikje?

De meesten mensen zeggen ook dat bier van de tap lekkerder is dan bier uit een flesje of blikje maar waarom eigenlijk? Het wordt toch hetzelfde gemaakt? Maar dit is niet helemaal waar want het bier wordt wel hetzelfde gemaakt alleen de bier in kratten wordt veel mee gesleept door het in de vrachtwagen te tillen en het naar de supermarkten en cafe te brengen en daardoor verliest het bier ook een beetje de koolzuur. Het verschilt ook in temperatuur de temperatuur van het bier fust  wordt continu gekoeld en die van flesjes of blikjes niet ook voegen ze bij blikjes en flesjes arsenicum toe om het bier langer houdbaar te houden. Ook het gemak van het drinken wordt belemmerd als het in een blikje of flesje zit, en dat mensen het liever uit een glas drinken.

Alcoholpercentage soorten bier en merken bier

We beginnen met de alcoholvrije bieren zoals de naam dat al zegt het is alcoholvrij. De Bavaria 0.0 Wieckse witte 0.0 of Wieckse Rose valt hieronder.
De alcholarme bieren zijn de bieren met een alcoholpercentage van 0,2 procent tot 1,2 procent. Hieronder vallen Grolsch Stender, Grolsch Stender Lemon and Lime, Groslch Stender Red Orange 0,5 procent. Jupiler NA ook 0,5 procent en Palm NA 0,3 met procent.
en dan de gewone bieren met gemiddeld een alcoholpercentage van 5 procent zoals Heineken en Amstel maar dat kan ook hoger liggen.


Bierbrouwerijen

In Duitsland zijn er rond de 1200 bierbrouwerijen, zelf heb ik in Belgie gezien hoe dat in zijn werk ging. Eerst worden alle ingredienten gecontroleerd en dan gaan ze het dus brouwen op de goede temperatuur zodat het de juiste kleur, smaak en structuur krijgt. Zo zijn er ook mensen die dat dus moeten controleren of het bier goed smaakt naar behoren dus die mensen hebben bierproeven als beroep!

Ingredienten van bier

De 4 ingredienten van bier zijn: hop,water,graan en gist.
Hop zorgt voor de intense bittere smaak die bier heeft. Water zorgt ervoor dat het bier goed gebrouwen wordt. Graan zorgt ervoor dat het bier de juiste kleur en smaak heeft, en gist zorgt ervoor dat de suiker kunnen worden omgezet in alcohol eigenlijk is gist te vergelijken met een schimmelproces.

Geschiedenis van het bier

Mensen zullen dit misschien nooit geloven maar het is echt waar, vroeger werd bier gemaakt door vrouwen! Het was een huishoudelijke bezigheid voor de vrouwen om bier te maken. Later werden er grotere hoeveelheden gemaakt voor het hof en grotere groepen mensen. Ook de kinderen dronken toen bier en er ging ongeveer 300 liter bier per  huishouden per jaar doorheen. Even later kwamen ze op het idee om hop toe te voegen in plaats van kruiden. Zo is het ingredient hop er dus in gekomen want hop blijft langer goed dan kruiden. Later in 1880 werd de bekende pils uitgevonden maar om dat te maken moest pils vergisten met lagere temperaturen dus deden ze dat in de koelkast. En even daarna kwamen er bieren met speciale smaken zoals we nu de Lemon Radler hebben.

Is bier alleen voor mannen?

Nee hoor! Steeds meer vrouwen drinken bier het wordt populairder onder de vrouwen door de vele smaken die ze nu hebben, Zoals Wieckse Rose is het voor vrouwen aantrekkelijker om ook bier te drinken. Uit onderzoek is ook gebleken dat vrouwen die 5 jaar geleden nooit of nauwelijks bier dronken nu wel bier drinken. Vaak wordt er tegen vrouwen gezegd dat bier een dikmaker is maar dit is niet helemaal waar. Want in cola zitten meer suikers dan in bier. Bier is onder de vrouwen populairder dan mousserende wijn, maar de populairste soorten blijven toch de Rose bieren gevolgd door een pilsje of een trappist.

Bier en gezondheid

Bier kan in een gezonde leefstijl passen maar dan wel met mate, voor mannen is dit twee glazen per dag en voor vrouwen 1 glas per dag. Maar als je niet drinkt wordt het ook afgeraden om te gaan drinken voor een gezonde leefstijl, want zo moet je het niet zien. Ook is het beter je alcoholconsumptie over een hele week te verspreiden en niet alles in een dag in het weekend omdat je lichaam dan meer moeite moet doen om zich te herstellen.

Alcohol verwerken in gerechten

Veel mensen denken dat als ze alcohol in hun gerechten doen en dan verhitten het wel allemaal verdampt, maar dit is niet helemaal waar. Na 1 uur koken verdampt 75 procent alcohol en na 2,5 uur verdampt 95 procent. Als je eten flambeert zoals er in restaurants veel wordt gedaan met bijvoorbeeld kersen zit 75 procent van de alcohol nog in het gerecht.

Waarom van bier vaker naar het toilet?

Door het hoge gehalte water (90%) zal je sneller naar het toilet moeten, maar er speelt nog een factor mee waarom dit is en dat is het hormoon genaamd ADH. Dit hormoon zorgt voor het vasthouden van de vocht maar als er alcohol geconsumeerd is remt dit hormoon waardoor je sneller naar het toilet moet.

Hoe moet jouw perfecte biertje eruit zien?

De schuimkraag moet 2 centimeter zijn, maar hoe doe je dit? Houd je glas schuin en het flesje tegen de rand van het glas, laat het bier ronddraaien in het glas en ze het glas als hij bijna vol is weer rechtop. Misschien zal het niet in een keer lukken maar oefening baar kunst! En dan, als je geduld hebt maak jij thuis je perfecte biertje!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 2771x
Toegevoegd: 28-07-2017 12:07
Gewijzigd: 04-08-2017 10:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!