Voordat we de tien populairste biersoorten van dit moment gaan aankondigen, is het misschien eerst leuk om te weten hoe bier is ontstaan. Het is algemeen bekend dat bier al duizenden jaren bestaat. Al zo’n 4.000 voor Christus werd er al bier gedronken, maar dan wel op een andere manier. In de begintijd was het nog niet zo alcoholisch zoals we dat nu kennen. Pas toen mout werd toegevoegd aan dit drankje werd bier een stuk sterker. Deze toevoeging werd zo'n 3.000 jaar voor Christus gedaan door de Mesopotamiërs.
In de eerste jaren was bier een belangrijke voedingsbron omdat het ongeveer dezelfde ingrediënten had als brood. Bier werd op dezelfde plekken gebrouwen als waar granen werd verbouwd. Op die manier konden de eerste-Eeuwse mensen dit tegelijk gebruiken als voedingsmiddel. Toen er honderden jaren later mout werd bijgevoegd, ging het brouwen van bier de hele wereld over en hebben vele verschillende groeperingen hier een belangrijk aandeel in gehad. Uiteindelijk zijn er zoveel diverse biermerken ontstaan die ieder zijn eigen ontwikkeling heeft doorgemaakt en zijn eigen smaak heeft gekregen.
Bier is over de hele wereld een enorm populair drankje. Onder alle doelgroepen wordt er dagelijks wel een biertje genuttigd vanwege de fijne smaak en het ultieme gevoel. Door de eeuwen heen wordt deze alcoholische drank over de hele wereld gedronken en anno 2019 is dat nog steeds het geval. Met deze lijst willen we jou daarom op de hoogte brengen welke biersoorten en welke enorm populair zijn onder de mensen. Deze lijst is dan ook samengesteld op basis van wereldwijde recensies en populariteit..
Zoals de meesten wel verwachten staat Heineken bij veel mensen op de eerste plaats. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want dit biermerk wordt over de hele wereld verkocht waardoor je dus overal een Heineken biertje kan nuttigen. Het eerste biertje werd in 1873 voor het eerst in Nederland gebrouwen en sindsdien voert het al jaren de lijst aan onder de populairste merken. In 2017 werd er wereldwijd ongeveer 13 miljoen hectoliter gedronken. Niet zo gek dat mensen graag dit merk bestellen.
Hoewel dit merk niet zo veel wordt gebruikt in Nederland, behoort het wel tot de topfavorieten onder de biersoorten. Natuurlijk gaat dit over het Chinese Snowbier. Wereldwijd wordt er ongeveer honderd miljoen hectoliter genuttigd waarmee ze een zeer geliefd biermerk zijn onder veel consumenten. Voorlopig komt Snow ook niet naar Nederland, maar zal dit merk voornamelijk in Aziatische landen nog jarenlang de boventoon voeren.
Een iets bekender merk onder de Nederlanders is Budweiser. Dit merk noemt zichzelf ‘de koning van de bieren’, en die benaming is niet geheel onlogisch. Hoewel ze een lager marktaandeel bezitten dan Snow, mogen ze toch ook een behoorlijke omzet realiseren ieder jaar. Met ongeveer 50 miljoen hectoliter zijn ze nog altijd veel groter dan ons Heineken. Of ze Snow ooit gaan inhalen qua omzet valt te bezien. Voorlopig mogen ze in ieder geval niet klagen over hun populariteit.
Voor velen is Corona een geliefd drankje tijdens zonnige dagen en warme maanden. Dit Mexicaanse biermerk is al jarenlang een internationaal bolwerk onder de biersoorten. In 2017 heeft Corona de omzet met tien procent verhoogd. Dat komt voornamelijk door de enorme groei in zowel Amerikaanse en Europese landen.
Sinds kort bestormt ook het Amerikaanse merk Craft de biermarkt. Met zijn redelijke korte bestaan (1978) heeft dit biersoort al behoorlijk aan populariteit gewonnen. Craft is oorspronkelijk ontstaan bij lokale bierbrouwerijen en is in de loop der jaren overgewaaid naar andere landen. Naar verwachting zal Craft de komende jaren steeds meer terrein winnen in de rest van de wereld.
Het volgende Aziatische biermerk wat is terug te vinden in de top 10 is de Tsingtao. Vergeleken met de andere biersoorten, wordt Tsingtao enkel en alleen in China verkocht en gedronken. Het merk is voornamelijk bekend om zijn apart formaat, want met 640 ml heeft dit een grootte dan andere bieren.
Wie van een gevarieerd biersoort houdt, heeft met Skol zijn merk gevonden. Dit biertje is afkomstig van verschillende brouwerijen, namelijk Zweeds, Brits en Canadees. Hoewel je zou denken dat dit biermerk voornamelijk in Europa en Amerika goed zou scoren, zo is Skol enorm populair geworden in Brazilië.
Het oudste biersoort van Nederland Brand mag ook zeker niet ontbreken in deze lijst. Dit biermerk is al vanaf 1340 bezig om de lekkerste biertjes op de markt te brengen. Hoewel dit biermerk jarenlang zelfstandig opereerde, zo behoren ze nu tot de Heineken familie en zijn ze daarmee flink gestegen in aanzien. Inmiddels is Brand nog steeds actief onder de eigen naam, maar brouwen ze hun bieren net als Heineken.
Het Chinese biermerk Yanjing bestaat sinds 1980 en heeft sindsdien al een behoorlijk vermogen opgebouwd. Met een recordomzet van ongeveer 900 miljoen dollar in 2018, timmeren ze flink aan de weg. De bieren zijn te herkennen aan de hedendaagse stijl en focussen ze zich voornamelijk op de jongere generatie die niet vies zijn van en fijne alcoholische versnapering.
De afsluiter van de lijst komt oorspronkelijk van onze zuiderburen vandaan, namelijk Jupiler.
Hoewel dit biermerk voornamelijk in België enorm bekend is, zo drinken we dit biersoort ook graag in Nederland. In andere Europese landen is Jupiler minder bekend, maar onze lokale bevolking nuttigt graag een biertje van dit Belgische merk.
Het kan misschien zo zijn dat jouw favoriete biermerk niet terugkomt in deze lijst. Misschien ben jij meer van de speciaalbiertjes en drink je liever hele andere soorten. Uiteraard is dat goed mogelijk, want daarmee ben je niet de enige die zich liever stort op een bokbier of ander soort. Het samenstellen van een bierlijst is dan ook heel persoonlijk en iedereen ervaart zijn ervaring met bier op zijn eigen manier. Mocht je deze lijst dus grondig doornemen, let er dan wel op dat dit niet leidend hoeft te zijn.