Is koud douchen gezond?

Is koud douchen gezond?

Is koud douchen gezond?Het gaat de laatste tijd steeds vaker over koud douchen en mogelijk is dat voor jou de reden om deze pagina te lezen. De centrale vraag op deze pagina ‘Is koud douchen gezond?’. Op de pagina worden de voordelen van koud douchen besproken en ontdek je op welke manier jij van een koude douche kunt profiteren.

Voordelen van koud douchen

Koud douchen kent verschillende voordelen. Je kunt denken aan voordelen als:

 • Koud douchen helpt bij afvallen

Koud douchen laat het lichaam harder werken en het verbranden van energie zorgt ervoor dat je gemakkelijker gewicht verliest. Het bloed zal sneller stromen en zeker de eerste minuten van een koude douche heb je het idee dat het lichaam goed in beweging komt.

 • Koud douchen is goed voor de huid

Wanneer je een strakkere huid wilt is het raadzaam om af en toe een koude douche te nemen. Warm water zorgt voor het tegenovergestelde effect en zal de huid doen verslappen. Het koude water laat je bloed harder stromen en daardoor zie je er gezonder uit. Het is het best om een koude straal op de nek of rug te zetten. Wanneer het water te koud is kun je mogelijk last van de huid krijgen. De deeltjes vet maken minder kans wanneer je voor een koude douche kiest en dat maakt de huid ook nog iets strakker.

 • Koud douchen gezond voor het immuunsysteem

Ons immuunsysteem beschermt tegen allerlei aanvallen van buiten. Het is belangrijk om het immuunsysteem zo krachtig mogelijk te houden. Wanneer je onder een koude douche stapt probeert het lichaam om de temperatuur op het juiste niveau te houden. Het lichaam zal haar interne kachel laten branden en op dat moment wordt je immuunsysteem verbeterd. Je krijgt hierdoor weer energie en je voelt stress verdwijnen.

 • Koud douchen geeft meer energie

Het zal in het begin best even onprettig zijn wanneer je onder de koude douche stapt. Gelukkig ervaar je al snel meer energie en ben je in rap tempo verfrist. Je lichaam wordt letterlijk weer wakker en je bent klaar voor allerlei nieuwe activiteiten. Door de krachtige start die je krijgt voel je jezelf weer positief en fris je zowel mentaal als fysiek op. Een koude douche verplicht ons lichaam om aan het werk te gaan en juist daarin verschilt het van sporten of andere methodes om op een natuurlijke manier energie te krijgen.

 • Koud douchen went

In het begin is het best lastig om een koude douche te nemen. Je merkt dat het lichaam schrikt en je bent geneigd om op warm water over te gaan. Als je af en toe onder de koude douche staat word je weerbaar voor koud water. Je lichaam gaat beter met het water om en ook wanneer het koud is kun je dit eenvoudig verdragen.

 • Koud douchen is goed voor het circuleren van bloed

Om allerlei redenen is het belangrijk dat ons vatenstelsel zo goed mogelijk functioneert. Tijdens het nemen van een koude douche wordt de circulatie van ons bloed op de proef gesteld. De vaten zullen langzaam vernauwen en het lichaam moet harder werken om bloed door de aderen te pompen. De bloeddruk wordt op deze manier tijdelijk verhoogt en dat traint je lichaam om krachtiger te zijn wanneer het nodig is. Wanneer je kiest voor een warme douche gebeurt het tegenovergestelde en verwijden de vaten.

 • Mentale kracht

Het mentale deel van een koude douche mag zeker niet worden onderschat. Wanneer je dagelijks een koude douche neemt heb je het idee dat alles met veel minder weerstand verloopt. Wanneer je in de ochtend een koude douche neemt heb je het idee dat je direct als iets overwonnen hebt. Op deze manier neemt de hoeveelheid stress af en ben je voor de rest van de dag gewapend.

Niet meer ziek door koud douchen?

Volgens een wetenschapper van het AMC in Amsterdam is hij nooit meer ziek geweest na koud te douchen. Hij begrijpt dat dit anekdotisch is, maar bijkomend voordeel is dat hij ook geen last van de kou meer heeft. Tijdens een onderzoek met Wim Hof is er onderzocht of koud douchen daadwerkelijk gezond is. Aan het experiment hebben in totaal tweeduizend vrijwilligers meegedaan.
De deelnemers zijn opgedeeld in vier verschillende groepen:

 • Groep 1: warm douchen
 • Groep 2: 30 seconden koud afdouchen
 • Groep 3: 60 seconden koud afdouchen
 • Groep 4: 90 seconden koud afdouchen

De laatste drie groepen moesten koud douchen en de warmwaterkraan helemaal dichtdraaien. Het onderzoek vond plaats in de winter en daardoor was het water nog een stuk kouder dan normaal. Het effect van koud douchen blijkt positief voor een betere bestendigheid tegen de kou en het totaal functioneren van ons lichaam. Harde resultaten zijn vanuit dit onderzoek nog steeds onbekend.

Het onderzoek heeft veel kritiek gekregen. Wim Hof wordt als een charlatan gezien en men gelooft zijn statements gewoonweg niet. Volgens een wetenschapper van het AMC in Amsterdam is het niet nodig om alles te verwerpen wat Wim Hof zegt. Volgens deze wetenschapper is het verstandig om eerst onderzoek te doen en vervolgens pas met conclusies te komen.

Koud douchen zelf proberen

Wil je ervaren welk effect koud douchen heeft? Dan is het belangrijk om koud douchen langzaam op te bouwen. Wanneer je nog nooit een koude douche hebt genomen kan het best even wennen zijn als je net begint. Begin bijvoorbeeld eerst kort met afdouchen of zet de kraan heel langzaam iets kouder. Als je de grens steeds een klein beetje verschuift is het een stuk gemakkelijker om het vol te houden. Wanneer je de positieve effecten van koud douchen ervaart kun je hier uiteraard mee door. Vind je het onprettig om met een koude plens af te sluiten? Dan kun je beter met een koude douche beginnen en jezelf tot slot met warm water belonen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 5134x
Toegevoegd: 27-05-2015 19:28
Gewijzigd: 22-08-2015 12:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!