de lever

Je lever ontgiften

de leverDe lever is een erg belangrijk orgaan. Het speelt een rol bij de stofwisseling en ontgifting van het menselijk lichaam. Door verkeerde eet- en drinkgewoonten kan je lever overbelast raken, waardoor giftige stoffen niet meer goed kunnen worden afgevoerd

Vermoeidheid door overbelaste lever

Vaak wordt vermoeidheid veroorzaakt door een slechte stofwisseling en hormoonbalans in het lichaam. Je lever speelt hierbij vaak een cruciale rol. Een overbelaste lever kan minder goed verkeerde stoffen afvoeren.
Deze stoffen blijven dus in je lichaam en daardoor kan jij je vermoeid voelen. In dit artikel besteden we aandacht aan het ontgiften van je lever. Dat kan op meerdere manieren. Je helpt daarmee je lever te herstellen, zodat hij weer kan doen waarvoor hij bedoeld is.

Wat je lever zoal doet

De lever zorgt ervoor dat je bloed in balans is. Chemische stoffen worden door je lever afgebroken en afgescheiden. Zo scheidt het ook gal af. Gal voert afvalstoffen af. Voeding dat in je maag-darmkanaal terecht komt, wordt opgenomen door het bloed en dat bloed gaat eerst naar de lever.

Je lever is bij machte om al het bloed te verwerken en de voedingsstoffen af te breken, zodat het beter opgenomen kan worden door het menselijk lichaam. Je lever speelt een rol bij honderden belangrijke functies. Teveel om op te noemen.

Enkele functies van de lever:

  1. Produceren van gal
  2. Produceren van belangrijke eiwitten
  3. Helpen bij bloedstolling
  4. Beschermt tegen infecties doordat het immuunfactoren produceert
  5. Verwijdert giftige stoffen uit je bloed
  6. Zet suikers om glycogeen

Wat kan je doen om je lever te ontgiften?

Er zijn meerdere manieren om je lever te ontgiften. Je begint allereerst met het ontzien van de lever door te stoppen met bepaalde gewoonten. Lees verder hieronder.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is vanzelfsprekend goed voor je organen, waaronder de lever. Vermijd daarom slechte voedingsproducten die je lever overbelasten. Hieronder hebben we enkele tips op een rijtje gezet:

  • Stop met het eten van bewerkte voeding zoals pasta's, koek en snoep, brood en producten met slechte E-nummers
  • Laat suiker voorgoed links liggen
  • Warm geen eten op in de magnetron, de eigenschappen van voedsel verandert dan namelijk
  • Drink geen alcohol of met mate (2 glazen maximaal per dag)

Aanraking met giftige stoffen

Dagelijks komen veel mensen in aanraking met stoffen die slecht zijn voor ons lichaam. Dit wordt via de huid opgenomen in het bloed en komt in de lever terecht. Kom daarom niet met je huid in aanraking met schoonmaakmiddelen, verf, lijm, rook, bestrijdingsmiddelen, shampoos en douchegel (hierin wordt vaak kunststof verwerkt), nagellak, wasmiddelen.

Medicijnen

Zo zijn ook bijvoorbeeld medicijnen die verkrijgbaar zijn op doktersrecept of vrij verkrijgbaar, een belangrijke veroorzaker van leverproblemen. De stoffen in medicijnen zijn door de mens kunstmatig geproduceerd. Heel veel van deze stoffen zijn vrijwel onbekend voor ons lever en de lever kan ze maar moeilijk verwijderen. Het gevolg is dat giftige stoffen zich in de lever opstapelen, met alle gevolgen van dien.

Drink 2 liter water per dag!

Water is van levensbelang en je organen moeten hiermee voldoende gehydrateerd worden. Drink minimaal 2 liter water. Dat helpt je lever om goed zijn werk te kunnen doen.

Ontgiften met gezonde kruiden

Veel kruiden en vitaminen blijken je lever gezonder te kunnen maken. Kruiden kunnen de lever ondersteunen bij belangrijke processen. Onder andere kurkuma, vitamine C en E blijken zeer heilzaam te zijn voor je lever.

Gezonde voedingsproducten voor de lever

We raden je aan om ongezonde voedingsproducten direct links te laten liggen. Aan de andere kant is het zeer belangrijk om gezonde, goede voeding tot je te nemen. We hebben een lijstje voor je samengesteld met voeding die helpen om je lever te herstellen dan wel te ondersteunen.

  • Knoflook en uien: Je gaat er misschien wel van ruiken maar deze twee voedingsmiddelen helpen bij de ontgifting omdat ze methionine bevatten
  • Visolie: Visolie bevat zeer veel onverzadigde vetzuren die je celwanden ondersteunen, dus ook de celwanden van je lever
  • Groenten: Groene bladgroenten bevatten mineralen, vitaminen en enzymen die je lever nodig heeft bij zijn dagelijkse taak
  • Fruit: Het spreekt voor zich dat 1 a 2 stuks fruit helpen om je organen goed te laten functioneren

Symptomen van slecht werkende lever?

Ben je vaak erg vermoeid? Heb je last van hoofdpijn, transpireren en huiduitslag? Gaat dit gepaard met toename in gewicht, winderigheid, een slechte spijsvertering, diaree en maagzuurproblemen? Het zou wel eens zo kunnen zijn dat je lever dan overbelast is of niet goed werkt. Ook somberheid en een verminderd geheugen behoren tot de symptomen van een slecht werkende lever. Soms komen al deze symptomen tegelijkertijd. Vraag je huisarts eventueel om een consult.

Leverproblemen door toenemende welvaart

Steeds meer mensen krijgen te maken met een overbelaste lever. Vandaag de dag zijn de zeeen bevuild, waardoor er meer kwik in o.a. vis en schaaldieren terecht komt. Ook luchtverontreiniging, toevoeging van additieven aan het voedsel en antibiotica en hormonen in vlees kunnen onze lever problemen veroorzaken.

Om nog maar niet te spreken over deodorant, shampoos, lijm, schoonmaakmiddelen en medicijnen die ons lichaam binnenkomen en giftige stoffen bevatten. Probeer waar mogelijke deze producten te ontzien!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 6619x
Toegevoegd: 12-12-2015 21:23
Gewijzigd: 14-12-2015 12:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!