APS therapie

Wat is APS therapie?

APS therapieAan het begin van de jaren 90 werd APS therapie ontwikkeld als alternatieve geneeswijze. Professor Chris Barnard ontwikkelde de therapie en schreef erover in een medisch vakblad. De therapie werkt met een speciaal ontwikkeld apparaat met microstroom. Met microstroom kan het apparaat een signaal afgeven om lichaamseigen actiepotentiaal vrij te maken. APS therapie kan zo gebruikt worden als een extra steuntje in de rug.

Wat doet APS therapie?

Met een speciaal apparaat wordt er microstroom aan cellen doorgegeven. Hierdoor neemt de energie in de cellen van je lichaam toe. Deze extra energie kan je lichaam gebruiken om te herstellen of weer in balans te brengen. Je kan het zien als een pijnstiller die je lichaam zelf aanmaakt. De therapie kan dus ook gebruikt worden als extra pijnstilling buiten de standaard medicijnen om. Een extra voordeel is dat het lichaam afvalstoffen sneller laat afvoeren. Dit zorgt ook voor minder pijn en natuurlijk een verbeterde gezondheid. Door gebruik te maken van microstroom komt de behandeling op plekken die dieper gelegen zijn dan normaal. Dit maakt APS therapie anders dan alle andere alternatieve therapieën. Het is één van de weinige alternatieve therapieën waarbij gebruik gemaakt wordt van een medisch erkend apparaat.

Hoe werkt zo’n behandeling?

Er wordt gebruik gemaakt van een speciale machine die de stroom door gaat geven aan onze cellen. Er worden speciale plakkers met elektronen aangebracht op verschillende plekken op ons lichaam. De elektronen worden op strategische plekken geplaatst. Deze plekken worden bepaalt aan de hand van jouw zorgvraag en klachten. Vervolgens wordt de machine aangezet en wordt de microstroom doorgegeven aan de cellen. Het signaal is volledig pijnloos. Je moet dus niet denken dat je onder stroom gezet wordt. Het voelt comfortabel aan en het is 100% veilig voor je lichaam.

Voor wie is de behandeling bedoeld?

APS therapie wordt bij bepaalde klachten ingezet als middel om de klachten te doen verminderen. Bijvoorbeeld bij bepaalde pijnklachten en chronische ziekten. Maar ook bij psychische klachten zoals vermoeidheid en slapeloosheid. Vaak gebruiken specialisten de behandeling in combinatie met andere therapieën. We zijn bijvoorbeeld vaak dat de fysiotherapeut gebruik maakt van APS therapie. Maar we zien het ook bij sporters die op een professioneel niveau presteren. Ze kunnen hun lichaam met een behandeling sneller laten herstellen. Bij wielrenners kan de behandeling bijvoorbeeld zeer effectief uitpakken. De volgende dag moet hun lichaam vaak alweer hersteld zijn. Met deze therapie kan je lichaam sneller herstellen en weer opnieuw een prestatie leveren.

APS therapie bij pijn

Vaak komen mensen met pijnklachten voor APS therapie met de vraag hoe ze er vanaf kunnen komen. APS therapie is in eerste instantie ontwikkeld om mensen met pijnklachten te helpen. Vooral patiënten die merken dat hun dagelijkse leven belemmerd wordt door pijn. Vaak wordt de therapie als ondersteuning aangeboden naast medicatie. Er zijn ook patiënten die immuun geworden zijn voor hun medicatie. De therapie wordt dan gezien als enige oplossing om de pijn te verzachten. Op basis van je klachten kan er een behandelschema gemaakt worden. Er wordt vervolgens gekeken wat er mogelijk is om de pijn te verzachten.


Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheid kan een soort kettingreactie in het lichaam veroorzaken. Hierdoor kan je ook weer andere klachten ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om erop tijd bij te zijn als je last hebt van vermoeidheidsklachten. Soms is er bijvoorbeeld geen duidelijke oorzaak waar je vermoeidheid vandaan komt. Als er geen oorzaak is kan APS therapie uitkomst bieden om je lichaam op korte termijn weer energie te geven. Een therapeut kan eventueel een persoonlijk behandelschema maken.

Therapie bij chronische ziekte

Een chronische ziekte kan flink uiteen lopen. Ongeveer 60,4% van de Nederlanders heeft een chronische ziekte. Dit kan reuma, artrose, migraine, MS, astma of chronische hoofdpijn etc. zijn. De klachten kunnen ervoor zorgen dat je kwaliteit van leven flink afneemt. Officieel ben je chronisch ziek als de klachten na 6 weken nog niet over zijn en niet vanzelf weggaan. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de klachten zoals pijn bij chronische ziekte te verminderen. Een alternatieve behandeling waar veel patiënten baad bij hebben is APS therapie. De behandeling kan pijnstillend werken en hierdoor kan je minder last hebben van je chronische ziekte. Huisartsen kunnen de therapie voorschrijven als aanvulling op je huidige behandeling.

Therapie bij Tinnitus

De medische term van Tinnitus zorgt ervoor dat je gehoor beschadigd raakt. In plaats van geluid geven je hersens het signaal van suizen door. Een derde van de volwassenen heeft regelmatig last van tinnitus. Door omgevingsgeluid ervaar je dit niet altijd bewust. Op het moment dat het geluid wel bewust wordt kan dit zeer lastig zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor tinnitus tijdelijk ontstaat, maar ook chronisch. Het is belangrijk om eerst bij de huisarts de oorzaak te achterhalen. Als dit niet te behandelen is zou een APS therapie uitkomst kunnen bieden. Met speciale oorclips kunnen we microstroom in het gehoor aanbrengen. We merken dat chronische patiënten veel baad hebben bij zo’n behandeling. Uiteraard kan je in overleg zelf zo’n behandeling ondergaan en uitproberen.

Wetenschappelijk bewijs voor effect APS therapie

Omdat APS therapie een alternatieve geneeswijze is blijven patiënten er soms sceptisch tegenover staan. Ze vragen zich af of het wel echt werkt of dat het gewoon onzin is. Dit is de reden dat er ook een hoop wetenschappelijk onderzoek geweest is naar de behandelmethode. Er is gekeken of er echt positieve resultaten geboekt kunnen worden met APS therapie. De conclusie is dat dit absoluut mogelijk is. Er zijn meerdere wetenschappers geweest die onderzoek gedaan hebben en tot de conclusie gekomen zijn dat het werkt. Doordat de therapie nog relatief nieuw is (jaren 90) zal er ook in de toekomst nog een hoop onderzoek gedaan worden. Doordat de behandeling niet schadelijk is zou je het op z’n minst kunnen proberen als alternatief voor medicijnen die onvoldoende werken tegen de pijn of andere klachten.

Hoe vaak is behandeling noodzakelijk?

Afhankelijk van de hulpvraag zal er een behandelplan opgesteld worden. Het verschilt per persoon hoeveel behandelingen er nodig zijn. Als pijnklachten al langer bestaan kost het vaak meer tijd voor de cellen om zich te herstellen. Er zijn dan vaak extra behandelingen nodig. In de eerste 2 weken vinden de meeste behandelingen plaats. Dit zijn meestal 2 a 3 behandelingen per week. Na ongeveer 6 behandelingen zou je verbetering moeten voelen. Het kan ook gebeuren dat je al eerder een verbetering opmerkt. Na elke behandeling evalueren we hoe het gaat. Vervolgens kunnen we na 6 behandelingen kijken wanneer het weer noodzakelijk is om te herhalen. De behandelingen kunnen zolang als nodig is gegeven worden en gebeuren altijd in overleg.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 4502x
Toegevoegd: 04-07-2017 19:24
Gewijzigd: 28-07-2017 15:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!