Ayurveda

Wat is Ayurveda?

AyurvedaLetterlijk vertaald betekent Ayurveda de kunst van het leven. De kunst van het leven is eigenlijk om zo gebalanceerd mogelijk door het leven te gaan. Dit kan alleen door jezelf weer terug in balans te brengen. Met deze alternatieve geneeswijze leer je om jezelf weer in balans te brengen. De behandelmethode is officieel erkend als geneeswijze en wordt daarom ook door veel zorgverzekeraars vergoed.

De behandelingen volgens Ayurveda

De lijst met behandelingen die mogelijk zijn volgens Ayurveda is lang. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk volgens deze behandelmethode. De behandeling die gekozen wordt is afhankelijk van je hulpvraag. Na het stellen van een diagnose wordt er gekeken welke behandeling er nodig is om je lichaam weer in balans te brengen. Doordat er verschillende behandelingen mogelijk zijn is het mogelijk om verschillende ziektes aan te pakken. Niet alleen lichamelijke aandoeningen, maar ook psychische kunnen behandeld worden met Ayurveda. De behandelingen kunnen bestaan uit kruiden, maar ook uit speciale massages. Ieder mens is anders en daarom wordt er een behandeling gekozen die bij jouw past.

De Ayurvedische massage

De massage is een belangrijk onderdeel in de Aurveda behandelmethode. Met een massage kunnen de elementen in het lichaam die uit balans zijn weer terug in balans gebracht worden. Uiteraard wordt er ook voor gezorgd dat de balans blijft bestaan. Deze technieken worden al eeuwenlang gebruikt om je lichaam tot in een diepe ontspanning te brengen. Dankzij de massagetechnieken ontspan je niet alleen maar worden ook afvalstoffen afgevoerd. Er wordt bij de massage ook gebruik gemaakt van speciale massage oliën met kruiden die storingen kunnen opheffen.

Pancha Karma behandeling

De Pancha Karma is een speciale kuur waarmee je lichaam gereinigd en schoongemaakt wordt. De complete kuur bestaat uit vijf reinigingsactiviteiten waarbij je lichaam volledig schoongemaakt wordt en beter gaat functioneren. Naast een interne reiniging wordt je lichaam ook hersteld door de kuur. Daarnaast ontvang je hierbij voedingsadviezen om weer gezond te gaan eten. De kuur is vooral bedoeld als je last hebt van klachten, maar deze niet medische zijn thuis te brengen. Je bent bijvoorbeeld vermoeid en je zit gewoon niet lekker in je vel. Je bent ook vrij druk en je geeft jezelf geen tijd om tot rust te komen. Met de Pancha Karma behandeling breng je lichaam weer in de optimale conditie en kom je tot rust.

Pizhichil behandeling

Bij deze behandeling wordt er gebruik gemaakt van handwarme olie die op een ritmische manier op het lichaam wordt aangebracht. Ondertussen wordt ook het lichaam gemasseerd. De meeste mensen ervaren deze behandeling als zeer prettig. De behandeling wordt uitgevoerd na botbreuken, kwetsuren, nervositeit of het chronische vermoeidheidssyndroom.

Sirodhara

Heb je last van chronische hoofdpijn, migraine of hevige hoofdpijnen? Dan is dit ontzettend lastig. Je kan dan kiezen voor een Sirodhara behandeling. Hierbij wordt medicinale olie op het voorhoofd van de patiënt gedruppeld. De olie kan ook helpen bij slapeloosheid of geheugenverlies. Soms kunnen patiënten met bepaalde huidziekten ook baad hebben bij de behandeling.


Marma therapie

De Marma’s zijn drukpunten in het zenuwstelsel die gedocumenteerd zijn in de Chinese geneeskunde. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de acupunctuur. Er zijn in totaal 107 marmapunten verspreid over het lichaam. Bij marma therapie wordt er een massage gegeven gericht op deze mpunten. De vitale levensenergie kan zo hersteld worden en je lichaam komt zo weer in evenwicht.

Een individueel programma opstellen

Doordat iedere patiënt anders is en met een andere aandoening langskomt wordt er vaak een individueel programma opgesteld. Dit wordt gedaan nadat er een diagnose gesteld is. De therapeut maakt vervolgens een behandelplan waarbij meerdere behandelmethodes gebruikt kunnen worden. Op basis hiervan wordt er gewerkt aan herstel en om bepaalde doelen te realiseren. Er wordt hard gewerkt om jouw lichaam weer terug in behandeling te brengen. Dit gebeurt vaak in combinatie met ademhalingsoefeningen en een speciaal samengesteld dieet.

Welke ziekte kunnen behandeld worden met Ayurveda?

De lijst met behandelingen hierboven is slechts een topje van de ijsberg. De lijst is ontzettend lang en er zijn nog veel meer behandelingen mogelijk. Het soort behandeling dat gegeven wordt is afhankelijk van de aandoening. Elke behandeling is afgesteld op de aandoening waar je last van hebt. De behandelingen kunnen gegeven worden bij: mentale ziekten, huidziekten, vrouwen en mannenziekte, maag-darm en leverziekten, neurologische aandoeningen, stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, urlogische aandoeningen, oncologische aandoeningen en de verbetering van de levenskwaliteit. Eigenlijk is er bijna geen één aandoening die niet behandeld kan worden met Ayurveda.

Behandeling bij mentale ziekten

Als je last hebt van een psychische aandoening dan is je lichaam natuurlijk uit balans. Een behandeling gebeurt vrijwel altijd volgens de Bhuta Vidya. Dit is de psychiatrische tak binnen de Ayurveda geneeskunde. Dankzij deze kennis kunnen mentale problemen aangepakt worden. Zelfs als de oorzaak ervan onduidelijk is. Bij deze therapieën wordt een speciaal behandelplan op basis van jouw persoonlijkheid samengesteld. Samen ga je aan de slag om je lichaam weer in balans te krijgen.

Hulp bij oncologische aandoeningen

Als je de diagnose kanker krijgt dan is dit natuurlijk verschrikkelijk. Je gaat er alles aan doen om beter te worden en eventueel kan je naast de reguliere behandeling Ayurveda gebruiken. Eén van de meest gebruikte behandelmethodes bij kanker is chemo. Hier wordt je lichaam erg ziek en moe van. In overleg met jouw arts kunnen we na de chemo je lichaam reinigen. We zorgen dan dat de schadelijke achtergebleven stoffen van de chemo sneller je lichaam verlaten. Dit kan meestal al na 72 uur. Door deze behandeling te ondergaan heb je veel minder last van de bijwerkingen. Je merkt dat je kwaliteit van leven is toegenomen en je meer energie krijgt. Je voelt je ook minder moe na een behandeling met chemo dankzij Ayurveda. Let op we adviseren dus niet om alleen Ayurveda te gebruiken om te genezen van kanker. We geven alleen het advies om deze behandeling ernaast te gebruiken om elkaar te versterken.

De levenskwaliteit proberen te verbeteren

Als je chronische ziek bent slik je elke dag medicijnen. De meeste medicijnen hebben een hoop bijwerkingen en dit is erg vervelend. Met Ayurveda kunnen we proberen om je levenskwaliteit te verbeteren. We gaan aan de slag om de bijwerkingen te doen afnemen en eventueel je chronische klachten te verhelpen. We proberen zo je levenskwaliteit te verbeteren. Dit doen we in combinatie met je reguliere behandeling. Door deze behandeling te ondersteunen met Aurveda zorg je ervoor dat je een betere kwaliteit van leven ervaart.

Vergoeding door de zorgverzekering

Ayurveda wordt erkend als geneesmethode en wordt daarom regelmatig vergoed door zorgverzekeraars. Je hebt hiervoor alleen wel een aanvullende zorgverzekering nodig. Daarnaast moet je therapeut officieel erkend zijn. Een erkende therapeut heeft de juiste opleiding gevolgd en volgt elk jaar bijscholing. Je weet hierdoor ook zeker dat je geen kwakzalver hebt maar echt iemand die ervoor geleerd heeft.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2730x
Toegevoegd: 04-07-2017 19:37
Gewijzigd: 13-07-2017 11:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!