eczeem op armen

Minder eczeem met de juiste voeding

eczeem op armenVeel Nederlanders hebben last van eczeem. Dit is meestal een chronische huidaandoening en er bestaan meerdere eczeemsoorten. Door voor de juiste voeding te kiezen kan je eczeemklachten verminderen.

Waarom smeersel en pillen vaak niet werken

Veel eczeempatiënten gebruiken allerlei smeersels, pillen en andere middeltjes of methoden om hun eczeemklachten te verminderen. Maar dit haalt de oorzaak niet weg. Voeding daarentegen werkt van binnenuit en met de juiste voedingsmiddelen kan je eczeem wel degelijk de baas blijven!

Wat is eczeem?

Eczeem is geen besmettelijke huidziekte maar gewoon een sterk allergische ontstekingsreactie van je huid. Eczeem komt veel voor. Maar liefst 1.5% van de Nederlandse bevolking heeft ermee te maken en het komt voor in alle leeftijdscategorieën. Van baby en peuter tot volwassene. Maar eczeem komt opmerkelijk genoeg vaker voor bij jongeren en jonge kinderen. Vaak is het al vanaf de geboorte aanwezig. Eczeem kan ook ontstaan bij het ouder worden.

Kenmerken van eczeem

Eczeem kenmerkt zich door rode plekken en een droge, schilferige huid. Bij bepaalde vormen van eczeem komen bultjes en blaasjes voor. Deze kunnen ook voorkomen bij een ernstige eczeemuitbraak. Mensen met eczeem zie je vaak krabben. De ontsteking veroorzaakt een extreme jeuk en de droge huid en schilfers maken dit alleen maar erger. Andere allergieën zoals een overgevoeligheid voor pollen (hooikoorts) en astma gaan vaak gepaard met eczeem maar dit hoeft niet. De meeste eczeemsoorten zijn erfelijk en gaan dus over van ouder(s) op kind(eren). Minder eczeem met de juiste voeding, daarover straks meer. Eerst nog wat aandacht voor de mogelijke oorzaken van eczeem.

Eczeem: De oorzaken

Over de mogelijke oorzaken van vrijwel alle eczeemsoorten is nog weinig bekend. Bij veel eczeemsoorten heeft erfelijkheid een grote rol. Wel is het zo dat de omgevingsfactoren een rol spelen. Zo kan stress eczeem verergeren of een slechte lichamelijke conditie. Andere omgevingsfactoren die eczeem mogelijk verergeren zijn warmte en koud, overgevoeligheid voor pollen en huisstofmijt. Maar ook bepaalde voeding kan eczeem verergeren. Daarom besteden we hieronder aandacht aan voeding in relatie tot eczeem en hoe je met gezonde voeding de klachten kan verzachten of wegnemen.

Eczeem verminderen door voeding

Voedselallergie wordt vaak in verband gebracht met eczeemklachten. Patienten geven aan dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen hun eczeem verergert. Zo blijkt suiker een grote boosdoener te zijn. Het UMC Groningen heeft mensen met atopisch eczeem aan een onderzoek onderwerpen en concludeert dat ongeveer 35% van de mensen met eczeemklachten ook last heeft van een voedselallergie. Dat kan bijna geen toeval meer zijn. Toch? Hieronder doen we een opsomming van voedingstips die een grote eczeemuitbraak blijken te voorkomen en zelfs de klachten kunnen verminderen. Dit is niet zomaar een opsomming maar er is door voedingsdeskundigen veel onderzoek naar gedaan.

Adviezen die veel eczeemsoorten verminderen

Je kan maar beter bepaalde voedingsmiddelen mijden, zodat je minder last krijgt. Vermijd in elk geval alle melkproducten (ook kaas) en producten waarin suikers zitten. Maar vaak geven diëtisten je het advies om vooral je voedingspatroon te verbeteren. Zij adviseren vooral om alleen nog verse, natuurlijke producten te gebruiken en geen kant en klare of bewerkte producten. Gebruik onderstaande tips en je zal al na enkele maanden merken dat je huid er steeds beter uit gaat zien!

Tips voor een gezondere huid en minder eczeem

  • Zorg ervoor dat je geen snelle koolhydraten meer eet. Deze zitten bijvoorbeeld in koek, chips, brood, witte rijst en pastaproducten
  • Laat suiker staan! Het is inmiddels al wel bewezen dat suiker slecht en ongezond is. Dat betekent automatisch dat je alle producten waarin suiker is verwerkt laat staan en dat zijn er nogal wat...
  • Eet veel groenten, heel veel groenten.. Groenten bevatten zeer veel vitaminen en mineralen die zeer gezond zijn voor je huid
  • Consumeer dagelijks 2 stuks fruit en probeer hierin te variëren
  • Een gehydrateerd lichaam kan afvalstoffen beter afvoeren. Drink daarom 2 liter kraanwater per dag

Specifieke producten die je kan gebruiken

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die over uitstekende eigenschappen beschikken en vooral eczeemklachten sterk kunnen terugdringen. Zo is van kokosolie bijvoorbeeld bekend dat het ontstekingsremmend werkt. Datzelfde geldt voor biologische honing, gember en geelwortel. Daarnaast versterken deze producten de darmflora. Wat kokos zo bijzonder maakt is dat het vetgehalte van je huid herstelt. Dit gaat door tot in de diepste huidlagen. Je kan het olie van de kokos op je huid smeren maar nog beter is het om dagelijks 1 tot 3 eetlepels kokosolie te eten. Kokosolie is sowieso voor iedereen gezond en zeker aan te bevelen!

Aloë Vera

Daarnaast blijkt ook Aloë Vera een zeer goed ingrediënt te zijn dat helpt om eczeemklachten terug te dringen. En niet voor niets wordt het ingrediënt in tal van verzorgingsproducten voor de huid gebruikt. Aloë Vera herstelt de huid en werkt verzachtend.

Water

Zoals we hiervoor al schreven wordt het belang van water drinken nogal onderschat. Drink dagelijks 2 liter kraanwater. Voor eczeempatiënten is het belangrijk dat je lichaam en met name je huid voldoende vochtig blijft. Dit maakt je huid namelijk minder kwetsbaar. Als je hoornlaag uitdroogt door watertekort, is het extra gevoelig voor ontstekingen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4234x
Toegevoegd: 14-01-2016 22:04
Gewijzigd: 15-01-2016 21:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!