man probeert boek te lezen

Slecht zien: Geef je ogen goede kost!

man probeert boek te lezenVroeger dacht men al dat het eten van wortelen goed was voor je ogen. Konijnen konden immers ook goed zien in het donker... Toch is het waar dat bepaalde voeding wel degelijk goed kan zijn voor je ogen en je daarmee beter gaat zien.

Laat je ogen controleren

Het is verstandig om eens in de zoveel tijd je ogen eens te laten controleren. Daarbij maakt het niet uit of je al wel of juist geen bril/contactlenzen draagt. Er zijn namelijk tal van oogaandoeningen die nauwelijks door jezelf opgemerkt worden maar die sluipenderwijs verergeren. Een aandoening die je in de beginfase nauwelijks opmerkt is bijvoorbeeld glaucoom. Glaucoom is een aandoening waarbij de zenuwvezels van de zenuw naar het oog toe langzaamaan verdwijnen.

Oorzaken waardoor je zicht vermindert

Het zicht kan door allerlei oorzaken minder worden. Meestal gaat het om een bepaalde vermindering van de 'gezichtsscherpte'. Een bril of lens is dan voldoende om het zicht weer te verbeteren. Maar er zijn meerdere oorzaken waardoor je (geleidelijk aan) opeens minder kunt gaan zien. Wat te denken bijvoorbeeld van een vertroebeling in het oog, veroorzaakt door staar? Of een afwijking in je oogzenuw? Wanneer je gekke dingen ziet, zoals kromme lijnen, spinnetjes of lichtflitsen kan er een probleem met je netvlies zijn. En veel mensen hebben last van nachtblindheid; zij zien in het donker slecht. Veel oogproblemen zijn niet op te lossen door specifieke, gezonde voedingsproducten te eten. Maar dat bepaalde voeding erg goed is voor je ogen, daar kan geen twijfel over bestaan.

8 voedingsproducten die goed zijn voor je ogen:

  1. Vis en in het bijzonder zalm
  2. Eieren
  3. Broccoli
  4. Boerenkool
  5. Bruine bonen
  6. Pinda's en noten
  7. Sinaasappelen
  8. Granen
  9. Zalm

Vis

Vissoorten waarvan met name zalm blijken zeer goed te zijn voor je zenuwcellen in het netvlies. Bij mensen die minimaal 2 maal per week eten, en dan in het bijzonder vette vis zoals zalm, bleken veel minder kans te hebben om de oogziekte LMD (deze tast je zenuwcellen aan) te ontwikkelen dan mensen die niet of weinig vette vis eten. Met name de omega 3 vetzuren in vette vissoorten blijken zeer belangrijke stoffen te zijn die zenuwcellen in het netvlies nodig hebben.

Eieren

Eieren en dan met name gekookte, hele eieren, zijn gezond voor ons lichaam. Maar ook voor je ogen. Er is veel studie gedaan naar de gunstige werking van de stoffen luteïne en zeaxanthine, die in eieren voorkomen, op het zichtvermogen. Wie 2 eieren eet per dag kan al profiteren van dit belangrijke gezondheidsvoordeel! En wees niet bang dat je cholesterol hierdoor omhoog schiet, want dat blijkt nonsens te zijn. Het tegendeel is waar. Mensen die dagelijks 2 gekookte, hele eieren eten blijken juist een stabiel LDL te hebben. Dit is het zogenoemde slechte, schadelijke cholesterol.

Broccoli

Ga je door broccoli beter zien? Dat is niet perse aangetoond maar aannemelijk is het wel degelijk! Want onderzoeken tonen aan dat mensen die in hun lichaam te weinig anti-oxidanten hebben, een veel grotere kans maken op het krijgen van LMD. LMD is een maculaire degeneratie. Dit is een bijzondere aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies en staat ook wel bekend in de volksmond als slijtage van 't netvlies. Veel anti-oxidanten, zoals vitamine C, vind je in broccoli maar ook in donkere bladgroenten zoals spinazie en ook boerenkool (daarover straks meer).

Boerenkool

Nederlanders zouden eigenlijk veel meer boerenkool moeten eten. Niet alleen is dit oer-Hollandse product heerlijk en goedkoop, ook gaat het staar er maculaire degeneratie tegen! Het geheim? Gekookte boerenkool zit stampvol met de stoffen luteïne en zeaxanthine. Dit zijn antioxidanten en beschermen het netvlies. Vooral ouderen zouden gewoon veel meer boerenkool moeten eten.

Bruine bonen

Wie bid voor bruine bonen, zijn of haar gebed komt vrijwel meteen uit. Want mensen die oogproblemen willen voorkomen, zoals staar, doen er goed aan om met regelmaat bruine bonen te eten. In deze bonen zit veel zink en het mineraal blijkt te helpen vitamine A naar het netvlies te transporteren. Dit vitamine stimuleert aldaar een z.g. een beschermende melanine productie voor het oog. Zink gaat overigens ook nachtblindheid tegen.

Pinda's en noten

In pinda's maar ook in veel notensoorten zit veel vitamine E. Dit helpt vrije radicalen door het lichaam af te breken. Deze vrije radicalen kunnen anders schade aan het oog aanbrengen. Ook in zonnebloempitten en in hazelnoten zit veel van deze belangrijke vitamine. Eet dagelijks een handjevol pinda's of noten!

Sinaasappelen

We zouden meer groenten en misschien ook wat meer fruit mogen eten. Maar wie zijn ogen goed de kost wil geven, die eet met regelmaat een sinaasappel. Hierin zit, net zoals in kiwi's en bananen, enorm veel vitamine C. Deze vitamine ondersteunt de vele bloedvaatjes in het oog, waardoor deze optimaal blijven werken. Het komt er dus al met al op neer dat je met gezonde voeding en de juiste producten, je ogen goed de kost blijft geven!

Granen

Neem vezelrijke volkoren granen en vermijd koolhydraten die bewerkt zijn (geraffineerd). Eet je alleen vezelrijke volkoren granen en laat je de andere koolhydraten staan? Dan vermindert je glycemische-index en dit schijnt je ogen ten goede te komen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3464x
Toegevoegd: 15-01-2016 22:11
Gewijzigd: 18-01-2016 20:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!