kurkuma

Natuurlijke ontstekingsremmers

kurkumaHuisartsen en ziekenhuizen schrijven soms medicijnen voor bij ernstige ontstekingen of halen de ontsteking weg met een operatie. Soms is dat nodig maar met name bij lichtere ontstekingen is dat overbodig. Meestal lost het lichaam het zelf op. Hierbij kunnen natuurlijke ontstekingsremmers helpen. Voordat we daar dieper op in gaan, willen we je eerst uitleggen wat een ontsteking precies is.

Wat is een ontsteking?

Ontstekingen zijn reacties van het lichaam op beschadigd weefsel of als reactie op lichaamsvreemde stoffen. Een ontsteking heeft altijd een doel. En dat doel is om de schade te herstellen. De meeste ontstekingen zijn indirect het gevolg van infecties. Een ontsteking zorgt bijna altijd voor een verhoogde doorbloeding rondom het beschadigde weefsel of bij de lichaamsvreemde stoffen. Ter plekke voelt die plek warm aan en kleurt het weefsel rood. Het lijf stuurt witte bloedlichaampjes naar die plek. Die vallen de ziekteverwekker(s) aan.

Ontstekingen kunnen worden veroorzaakt door:

  • Bacteriën
  • Virussen
  • Schimmels
  • Maar ook door chemische stoffen
  • Door hitte en straling
  • Reuma

Symptomen van een ontsteking

De symptomen bij een ontsteking zijn meestal duidelijk en herkenbaar. Een ontsteking gaat bijna altijd gepaard met pijn, warmte en een zwelling/roodheid. Soms komt ook functieverlies voor. Overigens treden deze kenmerken op wanneer er sprake is van een acute ontsteking. Soms ook bij een chronische ontsteking. Houden deze symptomen aan, ook na bestrijding met medicijnen? Dan is er waarschijnlijk sprake van een chronische ontsteking.

Wat je zelf vooral niet moet doen

Bij een ontsteking moet je vooral niet zelf gaan dokteren. Wel kan je ter ondersteuning natuurlijke ontstekingsremmers gebruiken. Deze helpen je lichaam de ontsteking aan te pakken. Natuurlijke ontstekingsremmers noemen we ook wel zelfzorgmiddelen. Laat in ieder geval de ontsteking zelf altijd met rust. Houd wondjes eventueel schoon en dek ze goed af. Drink voldoende water. Ga naar de dokter wanneer de ontsteking niet vanzelf verdwijnt.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Veel ontstekingen in het lichaam worden veroorzaakt door een verkeerde levensstijl. Veel van de voeding die we vandaag de dag consumeren is bijvoorbeeld één van de grote boosdoeners van jicht. En suikers en andere geraffineerde koolhydraten veroorzaken gaatjes, waardoor een wortelkanaalontsteking op de loer ligt. Veel pijnstillers en zelfs ontstekingsremmers doen meer kwaad dan goed. Zij tasten bij veelvuldig gebruik je immuunsysteem aan, zodat je vatbaarder wordt voor ontstekingen. De oplossing? Eet gezond, laat transvetten, alcohol en bewerkte koolhydraten staan en gebruik de oplossingen die de natuur in pure vorm zelf aanbiedt!

Hieronder doen we een opsomming van natuurlijke producten die ontstekingen in het lichaam tegengaan. Eet minimaal 1 keer per week vette vis, gebruik met regelmaat kurkuma (geelwortel) en gember en drink dagelijks een aantal koppen groene thee en vergeet niet veel groenten en fruit te eten.

Omega-3: Eet vis of neem Omega-3 capsules

Omega-3 is meervoudig onverzadigde vetzuur en een zeer belangrijke antioxidant en ontstekingsremmer ineen. Er is al veel over Omega-3 geschreven maar wat ons betreft nog lang niet genoeg. Dit stofje voorkomt namelijk ontstekingen in je lichaam en het staat bekend vanwege zijn beschermende werking tegen o.a. hartziekten en vaatziekten. En deze ziekten ontstaan meestal door kleine ontstekingen in de bloedvaten. Omega-3 vind je met name in vette vissoorten zoals makreel, zalm en haring. Maar ook in paling, forel en zelfs sardientjes. Ook vind je dit belangrijke stofje in kleine hoeveelheden in noten, eieren en roomboter.

Houd je niet van vis? Dan kan je ook Omega-3 in capsulevorm bestellen. Let op: Omega-3 biedt weinig soelaas als je op dit moment al een ontsteking hebt. Verwacht er dan niet teveel van. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren werken vooral preventief!

Geelwortel/kurkuma

Ook kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmers en is echt een wondermiddel. Het behoort tot de krachtigste, natuurlijkste en meest gezonde voedingssupplementen ter wereld. De geneeskrachtige werking daarvan was al in de oudheid bekend. Gelukkig is de geneeskrachtige werking hiervan nu ook in Nederland steeds meer bekend. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd. Kurkuma wint men uit de wortels van de 'Curcuma longa', dit is een plant uit de gemberfamilie. De wortels kun je vermalen en vervolgens als toepassing gebruiken in bijvoorbeeld soep, sauzen, smoothies en rijstproducten. Het is overal verkrijgbaar en daarnaast zeer goedkoop. Geelwortel heeft een zeer sterke ontstekingsremmende werking. Ook beschermt het de lever en wordt het zelfs gebruikt als antidepressiva.

Om optimaal van de eigenschappen van kurkuma te profiteren, raden we je aan om dit dagelijks te gebruiken. Geelwortel wordt alleen goed door je lichaam opgenomen in combinatie met vet of olie en peper. Tip: Meng 3 theelepels kurkuma met een scheutje olijfolie en voeg hier wat zwarte peper aan toe. Goed mixen en vervolgens toevoegen aan bijvoorbeeld je soep, saus of rijst.

Gember

Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Het helpt bij chronische en acute ontstekingen. In gember zitten namelijk veel fytonutriënten zoals gingerol maar ook shoagol. Deze stofjes helpen je lichaam om vervelende ontstekingen aan te pakken. Gember kan je toevoegen aan werkelijk waar de meest uiteenlopende recepten. Je kan gember als verse wortels kopen bij vrijwel elke supermarkt maar ook in droge, gemalen vorm. Gember helpt overigens ook bij problemen met de spijsvertering en is zelfs een probaat middel tegen misselijkheid. Tip: Maak dagelijks verse gemberthee! Het is niet alleen verfrissend, ook is het eenvoudig om te maken.

Groene thee

Naast kurkuma, gember en Omega-3 is ook groene thee een daadkrachtig middel tegen ontstekingen. De positieve, geneeskrachtige eigenschappen van groene thee zijn al eeuwenlang bekend. In groene thee vind je talloze polyfenolen. Deze verbindingen komen alleen voor in planten. De gezondste polyfenolen die je in thee vind zijn tannines. Deze hebben een zeer sterke antioxidante werking. Heb je een ontsteking? Drink dagelijks 4 koppen groene thee (voeg hier eventueel gember aan toe!) en je ondersteunt het lichaam met zijn strijd tegen de ontsteking. Groene thee staat, naast een ontstekingsremmende werking, ook bekend als middel tegen kanker. Het remt de groei van kankercellen.

Basilicum

Na vele onderzoeken blijkt nu eindelijk dat het kruid basilicum bepaald niet onderdoet voor diverse synthetische ontstekingsremmers waarvan met name diclofenac. Het voordeel van dit kruid boven synthetische ontstekingsremmers is dat je geen last krijgt van bijwerkingen. Voeg een aantal verse basilicumbladeren toe aan een theeglas of soep mok en giet hier gekookt water overheen. Laat de bladeren eventjes weken en drink vervolgens de basilicumthee op. Het stofje eugenol in de bladeren zorgt voor de kenmerkende geur en is tevens het actieve stofje waar het allemaal om draait.

Honing

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ook honing ontstekingsremmend werkt. In de oudheid dacht men dat je van honing langer zou leven. Maar ook in de bijbel werd de geneeskrachtige werking van honing beschreven, en enkele eeuwen daarna ook in de koran. Het zijn met name de antibacteriële eiwitten die de bijen in honing stoppen die het goedje zo gezond maken. De bijen beschermen daarmee hun voedsel en nest. Voor de mens hebben deze eiwitten een sterk ontstekingsremmende werking.

Voeding die juist ontstekingen kunnen veroorzaken

Veel ontstekingen in het lichaam worden juist veroorzaakt door voeding! Ze worden in elk geval gelinkt aan geraffineerde witte suiker en voedsel waarin zetmeel is verwerkt (denk aan rijst en pasta). Ook veel zuivelproducten kunnen het lichaam uitputten, waarna er ontstekingen kunnen ontstaan. Denk vooral aan zuivel zoals melk en yoghurt dus ook karnemelk en kaasproducten. Vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen (denk aan kant- en- klare gerechten, frituur, pizza en bewerkt vlees) zijn slecht en kunnen ontstekingen veroorzaken.

Was je fruit en groenten ook goed. Anders kan je wel eens pesticiden binnen krijgen en die plegen ook een aanslag op je lichaam. Datzelfde geldt voor alle kunstmatige toevoegingen aan eten en drinken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4199x
Toegevoegd: 26-10-2016 21:18
Gewijzigd: 27-11-2016 00:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!