Een aromatherapeut kan ervoor kiezen om aroma’s op verschillende manieren in te zetten voor de behandeling. Er kan bijvoorbeeld een speciale massage gegeven worden waarbij de kruiden oliën gemasseerd worden op het lichaam. Er kan ook gekozen worden voor speciale verstuivers en verdampers gevuld met olie. Het is vooral belangrijk dat de geuren van de oliën in ons lichaam terecht komen. Dit kan via de neus of via onze eigen huis. De geuren zorgen onbewust voor onze gemoedstoestand. Er zijn verschillende methodes waarbij dit kan worden toegepast. Een therapeut kan aan de hand van jouw kwalen kiezen welke behandeling eventueel kan helpen. Als dit niet helpt zal de therapeut je altijd doorverwijzen naar de reguliere geneeskunde. Dit kan ook gebeuren als je kwaal te ernstig is voor aromatherapie.
Meestal komen mensen met kleine kwalen naar de aromatherapeut toe voor een behandeling. Bijvoorbeeld als er problemen zijn met de huid. Een beetje lavendelolie kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld kleine wondjes genezen. Voor schimmels kan er bijvoorbeeld met tea-treeolie gewerkt worden. Voor spierpijnen kan er gewerkt worden met peperolie en bij een hoge bloeddruk citroenolie. Zo zijn er verschillende kwalen die met aromatherapie verholpen kunnen worden. Verstoringen in de luchtwegen of zenuwstelsel kan ook verholpen worden met therapie. Het is eigenlijk een alternatieve geneeswijze waarbij je op verschillende manieren geholpen kan worden.
De oorsprong van de behandeling ligt mogelijk in Egypte. Hier werden duizenden jaren geleden al oliën gemaakt op basis van kruiden en planten. Egyptenaren hadden ook ontdekt dat de oliën bepaalde zaken konden genezen. Bijvoorbeeld wonden, maar ook andere aandoeningen. Duizenden jaren lang hadden de Egyptenaren zich erin gespecialiseerd. Pas in 1938 kreeg de behandeling officieel een benaming namelijk aromatherapie. Vandaag de dag bestaat de behandeling voornamelijk uit een massage met etnische oliën. De oliën kunnen ook toegevoegd worden aan een bad zodat de kruiden geïnhaleerd worden.
In steeds meer winkels is het mogelijk om olie te kopen met geurtjes eraan. Alleen de kwaliteit tussen de verschillende oliën loopt enorm uiteen. Helaas zijn er tegenwoordig oliën op de markt met een veel mindere kwaliteit. Dit geeft niet alleen een verkeerd effect bij therapie, maar kan ook voor nieuwe ziektes zorgen. Voor het maken van de olie zijn heel veel planten nodig. Doordat dit veel geld kost voegen ze er vaak alcohol en andere chemische middelen aan toe. Hierdoor kan er een chemische reactie met de huid ontstaan. Je huid kan er zelfs door gaan ontsteken. Het is dus zeer belangrijk om alleen de olie van de therapeut op je huid te gebruiken. Dit is vaak biologische olie die gemaakt is uit planten die zonder insecticiden geteeld zijn. Er zijn ook geen chemische toevoegingen aan toegevoegd. De meeste oliën kan je daarom ook niet innemen. Je kan hier zelfs ziek van worden omdat het giftig is. De oliën bij een aromatherapeut zijn vaak anders van aard.
Officieel is het niet wetenschappelijk bewezen dat je met aromatherapie echt beter kan worden. Er is onvoldoende onderzoek naar gedaan om dit uit te zoeken. Toch zijn er zeker weten wel resultaten geboekt. In het verleden werd de therapie zelfs op soldaten gebruikt. Tijdens de tweede wereldoorlog kregen de soldaten olie mee om op wonden aan te brengen. Ze konden zo sneller genezen en ontstekingen voorkomen. Het is belangrijk dat je vooral niet zelf aan de slag gaat met willekeurige oliën. De oliën moeten wel geschikt zijn voor gebruik op het lichaam etc. Experimenteren kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit staat ook aangegeven op de meeste flesjes met de oliën. Een therapeut kan je advies geven over de soorten olie die je kan gebruiken en de toepassing.
Ondanks dat het een alternatieve geneeswijze is kan het wel vergoed worden door je zorgverzekering. Het is alleen niet mogelijk via de standaard zorgverzekering. Je hebt hiervoor een aanvullende zorgverzekering nodig. Bij een aantal verzekeraars is alternatieve geneeswijze mogelijk via de aanvullende verzekering. Je krijgt hiervoor meestal een vast bedrag dat je bij aangesloten therapeuten kan uitgeven. Je mag zelf bepalen hoe je dit bedrag indeelt. Je kan dus kiezen voor aromatherapie, maar je kan deze behandeling eventueel ook combineren met andere therapieën.
Er zijn aromatherapie specialisten die een overeenkomst zien met fysiotherapie. Bij fysiotherapie kan je lichaam ook gemasseerd worden om weer in balans gebracht te worden. Alleen bij aromatherapie worden krachtige kruiden aan de massage toegevoegd. Deze kruiden hebben een geneeskrachtige werking. Door dit in te masseren komt het precies op de plekken terecht waar het nodig is. Eigenlijk zijn de kruiden slechts een toevoeging aan een behandeling bij fysiotherapie. Het gebeurt dan ook regelmatig dat fysiotherapeuten de behandeling met aromatherapie gaan uitoefenen. Ze combineren hun massages met aroma om zo een beter resultaat te boeken. De behandeling zit alleen iets anders in elkaar als je naar een aromatherapeut gaat. Je merkt tijdens een behandeling dat aromatherapie eigenlijk veel meer is dan alleen een geneeskrachtige geur.
Er is nog al een discussie ontstaan of aromatherapie tijdens de zwangerschap verstandig is. Er zijn mensen die beweren dat je beter geen etnische oliën kan gebruiken tijdens de zwangerschap. Toch kunnen de oliën je helpen om te ontspannen. Ontspanning blijft natuurlijk belangrijk tijdens een stressvolle periode in de zwangerschap. Het is belangrijk om als je er gebruik van maakt vooral goede olie te gebruiken. Gebruik daarom olie die voor 100% op natuurbasis gemaakt wordt. Daarnaast is het verstandig om naar iemand toe te gaan met enige kennis over de oliën. Een therapeut weet precies welke olie wel of niet schadelijk is tijdens de zwangerschap. Daarnaast zijn er bepaalde geuren die tijdens de zwangerschap niet prettig zijn. Vooral omdat het reukvermogen sterker is bij zwangere vrouwen. Een therapeut weet precies welke geuren je kunnen laten ontspannen en niet als onprettig ervaren worden. Met de hulp van aromatherapie kan je jouw lichaam weer terug in balans krijgen. Dit is niet alleen beter voor je eigen gezondheid, maar ook voor je nog ongeboren kindje!