Kat en hond, gaat dat samen?

Kat en hond, gaat dat samen?

Kat en hond, gaat dat samen? Heb je een hond en wil je er graag een kat bij of andersom? Dan is het fijn om te weten hoe dat je ze samen kunt laten opgroeien. Een hond en kat kunnen namelijk heel goed samen, als je maar weet hoe je dit het beste aan kunt pakken, lees er hier meer over.

Kat en hond laten wennen

Je hebt een hond en je wilt graag een kat erbij of je hebt een kat en wilt graag een hond erbij. Het is altijd leuk om meerdere huisdieren te hebben, maar gaat het allemaal goed samen? Honden katten communiceren op een andere manier met elkaar en daarom denken we vaak dat het erg moeilijk is om ze aan elkaar te laten wennen. Toch kunnen katten en honden heel goed samenleven. Sommige houden er een hele sterke band aan over, een (h)echte vriendschap. Het is heel goed mogelijk dat de kat en de hond samen in een mand of bij elkaar slapen.

Kat en hond groeien samen op

Het makkelijkste is het om de hond en de kat aan elkaar te laten wennen wanneer je ze samen op laat groeien. Pups socialiseren doe je vaak tussen de drie en twaalf weken, dan kunnen de hond en kat dus heel goed aan elkaar wennen. Kittens hebben een belangrijke socialisatieperiode tussen de twee en de zeven weken. Maar ook wanneer ze wat ouder zijn kunnen ze aan elkaar wennen, als je maar niet gaat forceren. Je moet de dieren nooit dwingen om naar elkaar toe te lopen. Ze kunnen ook op afstand aan elkaar wennen en dan komen ze vanzelf stapje voor stapje dichter bij elkaar. Dat kan dagen duren maar soms ook weken, geef het de tijd en heb geduld!  Sommige dieren hebben niet de behoefte dicht bij elkaar in de buurt te zijn, maar zij dulden elkaar wel op enige afstand. Dat is prima, als de dieren dat zelf zo regelen.

Lichaamstaal

Honden hebben een bepaalde manier van communiceren en katten hebben ook een eigen taal. De lichaamstaal van deze dieren onderling is heel verschillend. Het kan zelfs tegenstrijdig zijn. Hierdoor kunnen er snel misverstanden zijn in de communicatie tussen de katten en honden. Wanneer een kat een opgeheven staart heeft dan is de kat ontspannen en bij een hond wil dat zeggen dominantie. Als een hond de oren plat legt dan is deze onderdanig, als een kat dit doet dan is dat een teken van angst en agressie. Hierdoor zie je dat het heel verschillend is hoe dat de dieren communiceren. Het is belangrijk dat het baasje de lichaamstaal van de dieren begrijpt. Weet je er nu nog niet veel over, geen probleem, maar verdiep je er wel in, zodat je niet op de verkeerde momenten ingrijpt. Wellicht is ingrijpen helemaal niet nodig. Door de dieren te observeren zie jij de ontwikkeling en dat is erg boeiend om mee te maken.

Hond en kat kennismaken

Het is belangrijk dat de kennismaking, zeker een eerste kennismaking, zo rustig mogelijk kan verlopen. De vaste gezinsleden kunnen er bij zijn en verder zal het een rustige omgeving moeten zijn zonder teveel lawaai. Wind je niet teveel op, laat de dieren zichzelf doen zorg dat je in kunt grijpen alleen wanneer dat nodig is.

Kat bij een hond plaatsen

Wanneer je een hond hebt, kun je daar sneller een kat bij plaatsen. Dit komt omdat een hond minder snel jaloers is en zich minder snel bedreigd voelt als er een nieuwkomer is in huis. Een hond is van nature gewend om in een roedel te leven. Op het moment dat de kat nieuw is, dan kun je deze in de benche zetten op de tafel. Hierdoor voelt een kat zich meer op zijn gemak, hij staat wat hoger en zit veilig. Als een kat zich veilig voelt, heb je een kleinere kans dat hij gaat blazen of gaat grommen naar je hond. Een kat kan niet wegrennen, kan hij dat wel dan is de kans groot dat de hond er achteraan gaat jagen, jachtinstinct. Zorg er voor dat de hond niet gaat springen en blaffen naar de kat. Geef beide wat lekkers als ze zich goed gedragen. Het beste kun je de kat het huis laten verkennen wanneer de hond er niet is, dus als iemand met de hond gaat wandelen bijvoorbeeld kan de kat het huis verkennen. Als het goed gaat samen kun je het uitbreiden en kunnen ze samen door het huis lopen. Blijf er met name in het begin wel bij, zodat je zeker weet dat het goed gaat en je in kunt grijpen wanneer dat noodzakelijk is.

Nieuwe hond bij kat

Als je een kat hebt en je wilt er een hond bij plaatsen, dan werkt het anders. Een kat is namelijk gewend om alleen te leven (meestal). Hij zal proberen zijn territorium te verdedigen. De kat zal aan de hond moeten wennen en daarom kun je de hond in de benche doen, zodat de kat er aan kan wennen. Dit kost veel tijd en je hebt vaak ook veel geduld nodig. Maar wanneer je een kitten en een pup hebt, dan zal het sneller aan elkaar gewend zijn dan een volwassen kat en een pup. Een pup met name kan voor de kat ook erg druk zijn. Wees geduldig, vertoon zelf geen angst, word niet boos, maar observeer en geniet van de omgang van de dieren met elkaar. Zorg ervoor dat de huisdieren zich veilig voelen, dat een kat weg kan als hij nog niet gewend is aan de hond. Moet je gaan werken, zorg er dan voor dat de hond niet de hele ochtend door het huis achter de kat aan kan rennen of dat de hond continu naar de kat blaft. Dit laatste bevordert het samen leven in één huis niet.

Tips hond en kat laten wennen

De hond en kat kun je goed aan elkaar laten wennen als je maar geduld hebt. We geven je nog meer tips hoe je de kat en hond het beste aan elkaar kunt laten wennen:

  • De hond en de kat moeten aan elkaars geur wennen. Je kunt een doekje over de nieuwe kat of hond wrijven en dan laten besnuffelen door je andere huisdieren. Hierdoor ervaren zij de geur als minder bedreigend.
  • Belonen is heel belangrijk zowel van de vaste bewoner als van de nieuwkomer. Je kunt beide dieren tegelijkertijd eten geven en dan dien je eerst de bakjes ver uit elkaar te zetten. Maar je kunt proberen of ze dichter bij elkaar gaan eten naarmate ze langer bij elkaar zijn. Ze zijn dan wat meer ontspannen en ze krijgen een band met elkaar.
  • Conflicten moeten vermeden worden. Ze kunnen elkaar namelijk veel pijn doen. Je moet zeker vermijden dat de hond achter de kat aan gaat rennen. Blijf er daarom in het begin altijd bij tot je weet dat het zeker goed gaat tussen je kat en hond.
  • Dieren hebben graag een eigen plekje in huis. Zorg er daarom voor dat zowel je hond als je kat een eigen plekje heeft in de woning, zodat zij zich terug kunnen trekken. Een kat heeft een plekje nodig waar de hond niet bij kan (op of onder de kast). Als de kat voor haar/zijn rust en/of veiligheid op een bepaalde plek gaat liggen laat hem/haar met rust en leer dit ook aan je hond.
  • Je moet beide dieren voldoende aandacht blijven geven, zeker als ze bij elkaar in een ruimte zijn. Jaloezie moet voorkomen worden.
  • Geduld is van groot belang bij een nieuwe huisgenoot. Forceer het contact tussen de dieren niet, respecteer de kat en de hond ook al zou jij sommige dingen graag anders zien. Het kan soms een paar weken duren, maar daarna ga je alleen maar genieten van je huisdieren.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 18226x
Toegevoegd: 27-05-2015 19:55
Gewijzigd: 22-08-2015 12:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!