cupcakes met fruit

Kerst traktatie op school

cupcakes met fruitEen leuke kerst traktatie voor op school bedenken? In dit artikel worden je leuke tips gegeven om uit te voeren.

Na de herfstvakantie

Na de herfstvakantie van de scholen wordt er alweer snel aan pakjesavond en kerst gedacht. Thuis, maar ook op de basisscholen gaan deze feesten niet ongemerkt voorbij. De laatste maand van het jaar december wordt niet voor niets de feestmaand genoemd. De laatste weken van december zijn de scholen gesloten, maar daarvoor wordt er voldoende tijd genomen om zowel sint als kerst op het programma te zetten en daarvoor activiteiten te plannen. Vaak gebeurt dit met de hulp van de ouders van de kinderen. Het is mooi om te zien, dat ondanks de drukke werkzaamheden van ouders (vaak hebben de ouders allebei een baan), zij de tijd nemen om hun steentje bij te dragen door op school hulp te bieden. Sommigen nemen er zelfs een paar uur vrij voor van hun werk. De activiteiten op tijd moeten goed voorbereid worden en dat kost tijd.

Kerst traktaties

Kerst traktaties moeten gemaakt worden, daarvoor moeten boodschappen worden gedaan. Tijdens de kerst activiteiten is het ook erg handig als er enkele ouders mee rondlopen en mee aanpakken als dat nodig is. En zo kan iedereen een bepaalde taak voor zijn of haar rekening houden. Ook vaders zijn zeer welkom als hulpouder en je ziet dat ook steeds vaker. Kun je tijdens de viering niet helpen dan kun je bijvoorbeeld de kerst traktatie bedenken. Je bekijkt wat recepten en kijkt wat kinderen eventueel zelf zouden kunnen maken. Een leuke activiteit zo vlak voor de kerstvakantie. Je moet veel facetten in de gaten houden bij het maken van een kerst traktatie.

 • Ten eerste: is het de bedoeling dat de kinderen zelf kokkerellen? Houd dan rekening met de leeftijd van de groepen waarin jij helpt, of waarvoor jij een recept voor de kerst traktatie kiest. Wie doet de boodschappen?
 • Zijn de producten allemaal eenvoudig te kopen of moet je enkele speciale producten bestellen?
 • Kan het bereiden van de kerst traktatie op school gebeuren en zijn er op school alle benodigdheden? Of maak jij met een groepje kinderen de kerst traktatie thuis?
 • Houd rekening met kinderen die niet zomaar alles mogen eten (allergie). Vraag dat bij de leerkracht na, als deze het zelf niet aangeeft, of vergeet.

Kerstcakejes

Cake lust bijna iedereen. Cake of cakejes maken is ook helemaal niet moeilijk. Je kunt cakejes bakken en door een en ander aan te passen kerstcakejes als kerst traktatie nemen. Wat heb je nodig voor de bereiding van deze kerst traktatie? Je hebt nodig:

 • Een potje cranberryjam
 • 50 gram zachte boter en een eetlepel zachte boter
 • 75 gram basterdsuiker
 • Een halve eetlepel citroenrasp
 • 1 ei
 • Een halve dl melk
 • 75 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eetlepels bloem
 • 100 gram poedersuiker
 • Anderhalve eetlepel water
 • Chocolade hulstblaadjes
 • Rode en groene geconfijte vruchtjes
 • Een beetje zout

Welke benodigdheden zet je tevoren klaar? Leg binnen je bereik: een blikopener, een zeef, een maatbeker, een beslagkom, een mixer, enkele eetlepels, papieren cakevormpjes, een kwastje, kom, mesje en ovenhandschoenen. Nu kun je aan de slag met het bakken van een lekkere kerst traktatie, de kerstcakejes.

Kerstcakejes maken

 • Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Doe de boter in de beslagkom en klop deze met de mixer, totdat er een romige massa is ontstaan.
 • Voeg de basterdsuiker toe en de citroenrasp, sommigen voegen ook een beetje zout toe.
 • Breek een eitje boven de beslagkom en klop alles totdat er één glad geheel is ontstaan.
 • Voeg vervolgens beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en een halve dl melk
 • De vormpjes worden vervolgens met behulp van een kwastje ingevet, strooi daarna wat bloem in de vormpjes ook langs de zijkanten, de bloem die overblijft strooi je in het volgende vormpje enz.
 • Met behulp van twee lepels of een ijsbolletjeslepel schep je het beslag in de cakevormpjes, schep de vormpjes ongeveer driekwart vol.
 • Zet de bakplaat met de vormpjes in de oven en bak deze totdat ze gaar en mooi bruin zijn, dat duurt ongeveer 35 minuten. Kijk of de cakejes gaar zijn door er met een prikkertje in te steken, er mag geen deeg aan blijven plakken.
 • Trek je ovenhandschoenen aan en haal de bakplaat uit de oven, de cakejes moeten nu afkoelen.
 • Meng de poedersuiker met water tot een mooi glad beslag en smeer de bovenkant van de cakejes ermee in. Het glazuur moet nu hard worden.
 • Gebruik cranberryjam in en op de kerst traktatie. Het glazuur versier je vervolgens met chocolade hulstblaadjes en rode en groene geconfijte vruchtjes om er een echt kerst cakeje van te maken.

Je kunt de versiering uiteraard zelf doen zoals jij dat wilt, of gebruik de ideeën van de kinderen als zij meehelpen.

Gebruik kleivormpjes speciaal voor kerst

Wil je zandkoekjes maken dan kun je om het deeg uit te steken kleivormpjes gebruiken (kerstbal, kerstboom enz.) om er een echte kerst traktatie van te maken. Je gebruikt de basis van zandkoekjes, maar door de vorm en eventueel door de versiering kun je er heel eenvoudig een echte kerst traktatie van maken.

Maak een proef kerst traktatie

Heb jij zelf een leuk idee of ben je geïnspireerd door de prachtige afbeeldingen online of in de winkels ga dan op tijd aan de slag om een proef kerst traktatie te maken. Lukt deze goed dan kun je deze traktatie als voorbeeld nemen. Met spekjes, marshmallows, drop, chocolaatjes enz. maak je leuke en lekkere kerst traktaties. Er zijn kerst traktaties die eenvoudig te maken zijn voor beginners en de wat moeilijkere kerst traktaties voor gevorderden.

Ook de verpakking verdient aandacht

Wanneer je voor een groep kinderen een kerst traktatie maakt, die ze mee naar huis kunnen nemen is het belangrijk dat de kerst traktatie verpakt wordt. Maak van de verpakking ook een feestje! Er staan veel ideeën online om de kerst traktatie in mee te kunnen nemen. De verpakking zelf is al een cadeautje. Leuke zakjes, mooie vrolijke lintjes, een gelukspoppetje bij een lekker cakeje in een prachtig doosje dat je wellicht zelf maakt….allemaal mooie, betaalbare ideeën voor een kerst traktatie. Heb je een ander feest te vieren, dan neem je de basis en past de rest aan op hetgeen er gevierd wordt. Als jij de kerst traktaties gaat maken dan zul je veel voldoening hebben als je straks het fraaie eindresultaat ziet en vervolgens de blije snoeten van de kinderen die de kerst traktatie dankbaar in ontvangst zullen nemen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4045x
Toegevoegd: 07-10-2016 08:10
Gewijzigd: 01-11-2016 23:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!