Koken met kinderen

Koken met kinderen

Koken met kinderenKoken met kinderen is een leuke bezigheid. Je bent gezellig samen aan het kokkerellen. Je neemt de tijd voor je kinderen en geeft hen directe aandacht. Dat versterkt de band. Je kunt iedere keer wat anders koken met de kinderen. Haal inspiratie uit dit artikel.

Koken met kinderen

“Jong geleerd is oud gedaan”, dat geldt zeker ook voor het bereiden van maaltijden. Kinderen die in hun kinderjaren steeds brood voorgeschoteld kregen, of waar bijna altijd kant-en-klaar maaltijden werden geserveerd zullen het koken met verse producten niet zo snel tijdens hun volwassen leeftijd toepassen. Koken met bijna altijd verse producten is een levensstijl. Denk terug aan je eigen kindertijd. Herinner jij je de geur van zelfgemaakte appelmoes, of van de zondagse soep? Waarschijnlijk wel! Deze gezellige en lekkere gewoonten kun jij terug brengen in je leven en dat van je kinderen en daar kunnen verschillende goede redenen voor zijn: je bent een keukenprins of keukenprinses, je vindt dat kant-en-klaar voedsel te duur is, je wilt voor je gezin het allerbeste op tafel zetten. Allemaal goede redenen om werk te maken van de maaltijden. Natuurlijk mag je de tegenwoordige tijd niet vergelijken met “hoe het vroeger was”. Je mag echter wel het beste uit het verleden ook nu nog toepassen. Velen zullen zeggen dat zelf een verse maaltijd bereiden (te)veel tijd kost. Dat klopt, maar je gezondheid is dat toch meer dan waard!

Als jij het goed aanpakt (en dat is een kwestie van wennen) valt dat trouwens reuze mee. Je plant vooruit wat je wilt eten en doet de boodschappen op de tijden dat het minder druk is in de winkel. Heb je al wat grotere kinderen dan laat je hen de boodschappen doen. Eerst een paar keer samen en daarna kunnen ze het alleen. Goed voor hun zelfvertrouwen en in de toekomst zullen zij dit ook moeten. Je kunt de kinderen ook betrekken bij het koken. Zij kunnen groenten wassen, wellicht ook snijden. Laat de kinderen een leuke snoepschaal maken met paprika, tomaat en komkommer. Als zij dit zelf hebben gemaakt, zullen zij er ook van smullen. De leuke kleurtjes zijn tevens een aanmoediging. Het is heel gezellig om met kinderen te koken. Tijdens het bereiden van de maaltijd komt het vaak ook tot een gesprek. Wat is er op school gebeurd? Met wie ga je woensdagmiddag afspreken? Hoe ging de toets enz.?

Quality time met je kinderen

Woensdagmiddag, de weekenden of de vele vakanties zijn ideaal om extra tijd met je kinderen door te brengen. Dit hoeven geen dure dagtochtjes te zijn. Het is namelijk erg gezellig om thuis activiteiten te ondernemen. Vinden jouw kinderen koken leuk, helpen zij graag mee in de keuken? Kook dan wat vaker samen met je kinderen. Het is dan erg handig om een leuk receptenboekje te gebruiken, waaruit je ideeën kunt halen. Met een receptenboekje, een kookboekje speciaal voor kinderen kunnen de kinderen zelfstandig aan de slag. Wanneer je een kinderkookboekje aan wilt schaffen let er dan op dat de tekst duidelijk is en dat er illustraties in staan. Ook is het erg praktisch als er een boodschappenlijstje bij staat, zodat er boodschappen gedaan kunnen worden voordat het eigenlijke koken, bakken of braden begint. Het is tevens erg praktisch als er beschreven wordt wat je allemaal nodig hebt aan spullen, bijvoorbeeld: een oven, een maatbeker, een mixer, een vergiet, een cakeblik enz.

Alle benodigdheden kunnen vooraf klaar gezet worden. Op deze manier kunnen kinderen erg veel zelf doen, zonder hulp van de ouder. Het is uiteraard belangrijk dat er een ouder in de buurt is voor de veiligheid en om hulp te bieden, indien dat nodig is. De kleinsten kunnen bijvoorbeeld een leuk menukaartje maken, of inkleuren. Vraag de kinderen om een klasgenootje mee te brengen om een heel gezellige middag door te brengen. Leg wat kleurplaten of een puzzel klaar voor de kinderen die even niets om handen hebben, of om het wachten tot het gerecht klaar is, leuk in te vullen. Zorg voor een gezellig gedekte tafel en een goede sfeer als iedereen aan tafel gaat om het lekkers samen op te eten.

Boontjes groeien op het land……

Wanneer jij het belangrijk vindt dat je kinderen wat meer te weten komen over wat zij eten en waar dat eten vandaan komt, dan kun je daar zelf veel invloed op uitoefenen. Ook sommige basisscholen dragen hun steentje hieraan bij door het verzorgen van een groentetuin en het geven van kooklessen. Deze leerlingen leren op een leuke manier, in de praktijk, hoe bonen groeien bijvoorbeeld, zij zien dat er veel verschillende kruiden zijn en hoe mooi deze planten zijn als ze in bloei staan. Zij oogsten sla en bieslook, producten die snel resultaat geven. Ook struiken met fruit zijn de moeite waard om in de groentetuin te plaatsen.

Aardbeienplantjes, die mooie vruchten dragen, mogen niet ontbreken. Vruchten die op een heerlijk beschuitje zelfs een gebakje genoemd kunnen worden. Wat in de schooltuinen kan, kan ook bij je thuis gerealiseerd worden, in je tuin, op je balkon of op de vensterbank. Wat houdt je tegen om zelf te gaan experimenteren samen met de kinderen om de lekkerste groenten en fruit zelf te kweken? Kinderen krijgen op deze manier meer respect voor de natuur, voor alles wat groeit en bloeit. Uiteraard worden deze producten allemaal gebruikt om lekkere maaltijden te bereiden, groentesoep bijvoorbeeld met verse groenten uit eigen tuin. Yoghurt met vers geplukte aardbeien of bessen. Als kinderen zien hoe boontjes groeien, hoeveel tijd het kost om van zaadje tot boon te komen, dan zullen zij wat zuiniger ermee omgaan en niet zomaar het eten weggooien. Bij jonge kinderen en een moestuin moet je er rekening mee houden dat zij snel resultaat willen zien, dat zij snel iets kunnen plukken en opeten, dat stimuleert hen. Plant ook gerust wat struiken die vruchten gaan dragen tussen de “gewone” planten. De bloei is erg mooi. Hoe leuk is het als je jouw kind de tuin in kunt sturen met de boodschap “ haal 1 krop sla, knip wat bieslook en breng een vol schaaltje met aardbeien mee!”

Geen cadeautjes, kook voor elkaar…

Met Moederdag wordt het al vaak gedaan, ontbijt op bed, of de kinderen zorgen voor de lunch of het avondeten. Waarom zou je dit beperken tot Moederdag? Er zijn zoveel feestjes te vieren in een jaar, dat er best wat vaker door de kinderen, of samen met de kinderen gekookt mag worden. Het is gezellig en de kinderen steken er veel van op. Ook tijdens de vakantie kun je afspreken dat vader en moeder een dagje vrij hebben van het koken. Laat de kinderen je verrassen, jij hoeft alleen maar voor de veiligheid en geld voor de boodschappen te zorgen. Je kunt er ook bepaalde voorwaarden aan verbinden, bijvoorbeeld geen kant-en-klaar maaltijd, geen friet uit de snackbar, zelf frietjes bakken van verse aardappelen is oké enz. Voor een kinderfeestje kun je afspreken, geef geen cadeautje, maar breng iets mee om een maaltijd te bereiden. Geef hierover wat tips door deze op de uitnodiging te schrijven. Leg al deze producten bij elkaar en laat de kinderen bedenken wat zij hiervan kunnen maken. Je zult verrast zijn door de ideeën die kinderen hebben. Of je stelt samen een menu op en laat de kinderen een mooi menukaartje maken. Ook de vrije woensdagmiddag kan aanleiding zijn om met je kinderen te gaan koken of bakken. Vraag de kinderen om een klasgenootje uit te nodigen voor een gezellige middag in de keuken.

Je kunt eerst met de kinderen de boodschappen gaan doen. Laat de kinderen mee bepalen wat je gaat koken of bakken, doe dat thuis, zodat je in de winkel de producten kunt verzamelen. Kinderen kunnen nogal eens wispelturig zijn en op het ene moment een cake willen bakken en op het andere moment willen ze soep met ballen maken. Deze “discussie” voer je thuis dan hoeft het boodschappen doen niet lang te duren. Eenmaal thuis met de boodschappen worden de taken verdeeld. Denk niet dat je zelf alles moet doen, kinderen kunnen meer dan je denkt, geef ze de kans om zich te ontplooien en succes ervaringen op te doen. Samen koken, zorg voor een gezellige sfeer tijdens het koken en uiteraard ook straks als je allemaal aan tafel gaat. Je kunt ook oma en opa uitnodigen als de kinderen hebben gekookt! Wat zullen zij trots zijn op hun kleinkinderen. Vind jij het moeilijk om telkens weer een cadeautje te bedenken voor een bepaalde gelegenheid? Een zelfgemaakte taart, een cake, cupcakes, soesjes, soep met verse soepgroenten, een salade van verse producten enz. zijn allemaal erg mooie en zeer waardevolle cadeautjes, die jij of je kinderen met trots kunnen geven.

Koken met kinderen – koekjes bakken

Koken met kinderen, een gezonde maaltijd? Je kunt ook een keer wat lekkers klaarmaken! Lekker samen koekjes bakken bijvoorbeeld. We hebben een leuk recept voor je van vanillekoekjes met lavendel, pecannoten en basilicum. Dit zijn echt de traditionele Zweedse vanillekoekjes! Je kunt ze in korte tijd samen met de kinderen bereiden en het is erg leuk om te doen! De keuken ruikt heerlijk naar vanille en lavendel! Hoe ga je te werk?

  • Je hebt ongeveer 40 minuten nodig, dan kun je 35 koekjes maken in de oven op 150 graden.
  • Zorg dat je vooraf de ingrediënten in huis haalt. Dit heb je nodig:
    • 100 g zachte boter
    • 100 g kristalsuiker
    • 1 theelepel vanillesuiker
    • 150 g bloem
    • ½ theelepel bakpoeder
    • 1 eetlepel verse of gedroogde bloemen van de lavendelstruik
    • 2 eetlepels grof gehakt basilicum
    • 1 eetlepel pecannoten, fijn gehakt
  • Je hebt twee kommen nodig en bakpapier waarmee je de bakplaat gaat bekleden.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Klop nu de boter en de suiker licht en romig.
  • Dan meng je de droge ingrediënten met de lavendelbloemen, pecannoten en basilicum. Meng het geheel tot een kruimelig deeg.
  • Maak dan kleine balletjes en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Doe de koekjes vervolgens in de oven (in het midden) ongeveer 15- 20 minuten tot ze licht goudkleurig zijn.

Koken met kinderen – pannenkoeken bakken

De meeste kinderen zijn dol op pannenkoeken. Deze kun je samen klaarmaken. Je kunt eens een zelfgemaakte aardappel pannenkoek proberen. Wat heb je nodig?

  • 1 kg aardappelen
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout


Benodigdheden aardappel pannenkoek:

  • Aardappelschilmesje
  • Rasp
  • Koekenpan
  • Beslagkom of een schaal
  • Keukenspatel
  • Keukenpapier

 Hoe ga je te werk?

  • Je schilt de aardappelen en deze spoel je af onder de koude kraan. Laat vervolgens de aardappelen even uitlekken op keukenpapier en rasp deze dan boven de schaal.
  • Je verhit een beetje olie in de pan en dan vul je de pan met een dun laagje aardappelrasp. Dan draai je de aardappel laag om met een spatel en zo kun je de pannenkoek aan beide kanten goudbruin bakken.
  • Je kunt het geheel op smaak brengen met peper en zout.

Koken met kinderen ideeën

Koken met kinderen is iedere keer weer een leuke bezigheid. Je kunt namelijk iedere keer wat nieuws maken. Heb je al eens gedacht aan chocolade koekjes, boterkoekjes of zandkoekjes? Er zijn zoveel soorten koekjes dat je hierin al volop kunt variëren. Maar we hebben nog meer leuke ideeën om het koken keer op keer aantrekkelijk te maken:

  • Spek- en appelpannenkoeken maken.
  • Chocolade snoep maken.
  • Een salade maken, zoals de gezonde mozzarella, tomaat en basilicum salade.
  • Wentelteefjes maken.
  • Met Vaderdag, Moederdag of op een verjaardag een ontbijtje op bed maken voor de jarige. Samen een ei koken, boterhammen roosteren, een glaasje verse jus d’orange erbij, een heerlijk gezond ontbijtje klaarmaken.

Voor diverse gelegenheden willen kinderen vaak iets maken, een verjaardag, een speciale dag voor de ouders of de kinderen (zoveel jaar getrouwd bijvoorbeeld), Vaderdag, Moederdag, een diploma wat is behaald, allemaal leuke momenten om samen met de kinderen de keuken in te gaan en samen wat lekkers, zoet of hartig te bereiden.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 6565x
Toegevoegd: 29-06-2015 11:08
Gewijzigd: 22-08-2015 13:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!