cakjes bakken

Cake recepten, tips

cakjes bakkenBen je benieuwd naar leuke cake recepten? Lees dan het artikel door. Je vindt hier namelijk meer informatie over het maken van heerlijke cake en uiteraard vind je hier ook overheerlijke recepten zodat je zelf cake kunt maken.

Cake goed voor veel gelegenheden

Wanneer je thuis iets te vieren hebt of je wilt trakteren op school, je vereniging, op je werk enz. dan valt cake altijd goed in de smaak. Je kunt voor verschillende soorten en smaken cake kiezen. De meest gegeten cake is de "gewone" cake, cake zonder toevoegingen, direct gevolgd door chocolade cake. Zeer goed in de markt liggen de cupcakes, waarmee de mooiste kunstwerken worden gemaakt.

Cake wordt niet alleen door volwassenen graag gegeten, kinderen zijn er ook dol op. Ze vinden het erg fijn als ze thuis mee mogen helpen om een cake te bakken of de favoriete cupcakes. Een leuk idee voor een vrije woensdagmiddag, in het weekend of tijdens een kinderfeestje. In dat laatste geval maak je van alle feestvarkens een kok door vooraf samen een koksmuts in elkaar te knutselen. Het is niet moeilijk. Er staan eenvoudige voorbeelden online stap voor stap uitgelegd. Cake bakken is niet alleen lekker om te eten, maar ook erg gezellig om er een leuke creatieve bakmiddag van te maken.

Zorg dat je plaats maakt op het aanrecht en/of aan de keukentafel. Doe vooraf de boodschappen samen met de kinderen. Maak een koksmuts, handen wassen en het cake bakken kan beginnen. Je kunt een leuk en eenvoudig bakrecept online kiezen en er zelf een mooi recept op papier van maken met tekeningen die tijdens het wachten door de kinderen kunnen worden ingekleurd. Organiseer jij vaker een bak- en/of kookactiviteit voor de kinderen dan kun je van de recepten een leuk boekje maken. Plak voorop een foto van alle bakkertjes terwijl ze aan het werk zijn. Leuk voor later.

Het bakken van een cake

In de supermarkt koop je eieren, cakemix, melk en bakboter. Leg de eieren die je niet gebruikt in de koelkast, meet de hoeveelheid melk af en zet de rest ook in de koelkast, zo ook met de bakboter. De ingrediënten die je nodig hebt leg je op het aanrecht. Deze dienen namelijk op kamertemperatuur te zijn als je een cake gaat bakken. Zet de cakevorm klaar, deze kun je meteen invetten. Verwarm de oven voor op de temperatuur die staat aangegeven op het pak van de cakemix. Je mixt de boter en vervolgens voeg je melk en eieren toe.

Goed mixen totdat er een egale massa is ontstaan. Pak de cakevorm en doe het mengsel in de bakvorm. Deze zet je in de voorverwarmde oven en je bakt de cake in ongeveer een uur gaar. Steek na een uur met een houten prikker in de cake. Wanneer er niets aan blijft hangen is de cake gaar. Laat de cake afkoelen en leg de cake vervolgens op een cakeschaal. Je kunt de cake daarna versieren.

Hoe doe je dat? Je kunt hiervoor verschillende snoepwaren gebruiken die in de supermarkt als bakversiering te koop zijn. Je kunt uiteraard ook altijd zelf wat bedenken. Denk aan een plak cake met aardbeien, kersen en slagroom of cake met chocoladesaus. 'n Heerlijke traktatie die altijd en bij iedereen in de smaak zal vallen. Tip: als je op school of elders cake wilt trakteren, kun je de cake het eenvoudigste puur meenemen. Het versieren doe je ter plekke, dan heb je geen problemen tijdens het vervoeren van de cake.

Cakejes bakken

Je kunt naast een grote cake er ook voor kiezen om een keer losse, kleine cakejes te bakken. Ook daarin heb je weer veel variatie. Denk aan de cupcakes, chocolade cakejes, kokoscakejes, gevulde cakejes en voor de feestdagen kerstcakejes of paascakejes en wat te denken van confetti cakejes tijdens Carnaval. Voor alle kleine (feest)cakejes gebruik je hetzelfde basisrecept als je voor een grote cake gebruikt. Cakemix, bakboter, melk en ei, hiervan maak je een glad mengsel. Op het pak van de cakemix staat precies wat je nodig hebt om cake of cakejes te bakken. Ook de temperatuur van de oven wordt er genoemd. Als je de basis hebt dien je verder te weten welke cakejes je gaat bakken. Bij het bakken van een grote cake heb je een cakevorm nodig. Bij het bakken van kleine cakejes heb je kleine papieren cakevormpjes nodig, die meestal bij de bakmix zitten ingesloten. Je kunt er ook voor kiezen om leuke gekleurde papieren vormpjes te kiezen met leuke prints er op. Wil je liever geen wegwerp spullen gebruiken dan kun je ook cakevormpjes kopen, die je telkens opnieuw kunt gebruiken nadat je deze hebt afgewassen. Ook deze zijn er te koop in leuke en gezellige kleurtjes. Zo, de vormpjes zijn geregeld. Welke cakejes ga je bakken? Hieronder volgen enkele mogelijkheden met een beschrijving.

Feestcakejes algemeen

Dit recept kun je voor elke (feestelijke) gelegenheid gebruiken om cakejes te bakken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 blikje vruchten op sap bijvoorbeeld kersen, ananas, mandarijn, 50 gram boter en wat boter om de vormpjes in te vetten, 75 gram suiker, een halve eetlepel citroenrasp, 1 ei, beetje zout, zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels bloem, 100 gram poedersuiker en 1,5 eetlepel water.
  • Je kunt ook kant en klare cakemix kopen, volg dan het recept op de verpakking. Dit is het basisrecept.
  • Je laat de vruchtjes uitlekken, het opgevangen sap doe je in een maatbeker.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de boter in een beslagkom en mix de boter tot een romig geheel.
  • Vervolgens doe je er de basterdsuiker, een snufje zout en de citroenrasp bij en je klopt alles 4 minuten met de mixer.
  • Voeg het ei toe en klop totdat het ei niet meer zichtbaar is.
  • Ten slotte voeg je de bakmeel toe en een ½ dl vruchtensap en meng dit tot een geheel. De vormpjes worden ingevet eventueel kun je wat bloem in de vormpjes strooien om vastplakken te voorkomen. Het mengsel kan worden verdeeld over de vormpjes.
  • Leg een vruchtje in het midden van het cakeje. Zet alle vormpjes op de bakplaat en laat ze in ongeveer 35 minuten gaar bakken.
  • Controleer de cakejes met een prikker of ze gaar zijn. Blijft er geen beslag aan de prikker zitten/plakken dan zijn de cakejes gaar en kunnen ze uit de oven worden gehaald. De cakejes moeten even afkoelen.
  • Om de cakejes te versieren meng je poedersuiker met water tot een glad papje. Dit smeer je uit over de cakejes en je drukt als laatste een paar vruchtjes in de cakejes.
  • Het glazuur (poedersuiker met suiker) moet even hard worden en de cakejes zien er prachtig uit. Ze zijn klaar om op te eten!

Soorten cakejes

Er zijn verschillende soorten cakejes:

  • Sinterklaascakejes bereid je hetzelfde als bovenstaande feestcakejes. Je vervangt echter het sap door ½ dl melk en je gebruikt in plaats van citroenrasp 1 zakje vanillesuiker. Je voegt aan het beslag 1 eetlepel speculaaskruiden toe. Bovenop kun je de cakejes met suikerconfetti of kruidnootjes versieren.
  • Chocoladecakejes bereid je hetzelfde als bovenstaande feestcakejes. Je vervangt het sap door ½ dl melk en je gebruikt in plaats van citroenrasp 1 zakje vanillesuiker. Je voegt aan het beslag een eetlepel cacao toe. Je kunt ook door het glazuur wat cacao mengen. Bovenop de cakejes kun je chocoladevlokken strooien.
  • Kerstcakejes bereid je zoals bovenstaande feestcakejes. Je gebruikt in plaats van vruchtensap ½ dl melk. Gebruik cranberryjam of een andere jam in plaats van vruchtjes. Versier de cakejes met een of meer chocolade hulstblaadjes die je in het glazuur drukt.
  • Paascakejes bereid je zoals bovenstaande feestcakejes. Voor vruchten neem je ananas of andere gele vruchtjes (want geel past bij Pasen). Leg als versiering een half paaseitje in het glazuur.
  • Kokoscakejes bereid je zoals bovenstaande feestcakejes. Voeg 1 ½ eetlepel geraspte kokos toe aan het deeg. Gebruik geen vruchtjes uit blik maar kies voor banaan of verse mango. 

Er zijn zoveel verschillende manieren om heerlijke cakejes te bakken. Niets houdt je tegen om zelf een en ander uit te proberen. De basis ken je nu en voor de rest kun jij je creativiteit laten zien. Laat ook de kinderen wat experimenteren en de cakejes op hun manier versieren. Zet verschillende eerbare versiersels klaar, uit een potje of verse ingrediënten.

Samen cake bakken

Wat is er nou leuker dan samen een cake bakken? Sommige mensen maken alleen cake als er bezoek komt, maar als je zelf een weekendje vrij hebt, of je hebt gewoon zin om wat te bakken, wat houd je dan tegen? Ga eens samen een lekkere cake bakken. Je kunt zelf bekijken wat voor cake je wil maken en welke smaak je er aan toe gaat voegen. Misschien wel een halve aardbeien cake en de andere helft met chocolade? Je kunt ook meerdere kleinere cakejes maken. Er zijn volop mogelijkheden en het is erg leuk om eens te variëren. Als je zelf een leuk idee hebt, dan is dat met cake eenvoudig te proberen en nog leuk ook om te doen. De kinderen zullen het erg leuk vinden om mee te mogen helpen dus ga samen een middagje of avondje bakken. Laat het dan even afkoelen en dan kun je samen van je zelfgemaakte cake smullen!

Nieuw cakerecept proberen

Als er een nieuw cakerecept te vinden is, dan zijn er veel mensen die dat eens willen proberen. Houd internet daarom ook goed in de gaten zodat jij weet welke nieuwe recepten er zijn. Probeer het maar eens en wie weet is het wel een erg goed recept. Je kunt er weer inspiratie door krijgen en weer wat nieuws proberen. Je kunt ook je eigen cakerecept ontwikkelen, een cake afgestemd op jouw wensen en smaken. Maar daardoor is eerst veel voorbereiding nodig dus probeer nu uit welke cakerecepten er bij jou in de smaak vallen en smullen maar.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 885x
Toegevoegd: 11-07-2016 13:30
Gewijzigd: 31-07-2016 00:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2381 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!