Een pannenkoek wordt gemaakt van bloem, ei, melk en soms een beetje zout. Het is een gerecht dat bereid wordt in de koekenpan met verhitte vetstoffen zoals boter of olie. Pannenkoeken kunnen zowel koud als warm worden gegeten. Er zijn verschillende soorten pannenkoeken:
Een leuke bezigheid, pannenkoeken bakken. Het voordeel is ook dat het niet veel tijd in beslag neemt en de meeste kinderen vinden het erg lekker. Het leuke aan pannenkoeken is ook dat er veel variaties mogelijk zijn. Je kunt een standaard pannenkoek maken, maar je kunt hem ook met appel of met banaan bakken bijvoorbeeld. Welke pannenkoeken je ook gaat bakken, zorg dat ze goed gebakken zijn en aan twee kanten lekker bruin zijn, dan zijn ze het lekkerste!
Als je pannenkoeken gaat maken, dan heb je eerst beslag nodig. Wat heb je daarvoor nodig?
Met deze ingrediënten ga je als basis aan de slag, je kunt ongeveer acht tot tien pannenkoeken bakken. Je mengt het eerst tot een goed beslag en dan doe je een beetje boter of olie in de pan. Dit laat je heet worden en dan doe je bijvoorbeeld met behulp van een soeplepel (pollepel) wat beslag in de pan. Laat het dan goed bakken en dan kun je de pannenkoek omdraaien en deze aan de andere kant lekker licht bruin bakken.
Een andere optie is een pak pannenkoekenmeel kopen en dan kun je er wat melk aan toevoegen en eieren, soms heb je kant en klaar beslag waarbij je alleen water toe moet voegen. Bekijk daarom goed voordat je pannenkoeken gaat bakken wat je nodig hebt en zorg dat je alles in huis hebt zodat je de kinderen en uiteraard jezelf, kunt verrassen met lekkere pannenkoeken.
Het versieren van de pannenkoeken vinden de kinderen vaak erg leuk. Dit kan op verschillende manieren:
Kies iets lekkers wat je bij de pannenkoek vindt passen. Je kunt ook afwisselen, sommige mensen houden van appel en banaan, maar je kunt ook de pannenkoek zo op eten (naturel) als je dat het lekkerst vindt.
Kinderen vinden het leuk om pannenkoeken te bakken. Je kunt de kinderen afhankelijk van de leeftijd, alles zelf laten doen, uiteraard onder toezicht. Als je de pannenkoeken gaat bakken is het goed om er zelf bij te blijven. Je zou dan samen met de kinderen de pannenkoeken om kunnen draaien, eventueel met behulp van een bord. Daardoor hebben de kinderen toch het idee dat ze alles zelf mogen doen. Samen pannenkoeken bakken houdt in:
Je kunt verschillende pannenkoeken bakken:
Wanneer je je kinderen op pannenkoeken wilt trakteren is de woensdagmiddag een geschikte tijd. De kinderen zijn na de middag vrij van school, dus alle tijd. Je kunt ervoor kiezen om een stapel pannenkoeken te bakken, voordat de kinderen uit school komen. Je houdt de pannenkoeken dan lekker op temperatuur, totdat de kinderen aan tafel zitten. Laat de kinderen de pannenkoek zelf versieren. Je kunt er ook voor kiezen om samen met de kinderen en hun vriendjes pannenkoeken te bakken. Zorg ervoor dat je kleurplaten, papier, kleurtjes, stiften enz. klaar hebt liggen voor de kinderen, die niet aan de beurt zijn om te bakken. Zij kunnen een menu samen stellen: pannenkoek met suiker, pannenkoek met banaan enz., wat te drinken! Op die manier zorg je voor een gezellige middag, waarin elk kind aandacht krijgt en zich niet hoeft te vervelen. Even geen tv en/of computer, maar samen aan tafel. Ervaar hoe gezellig dat kan zijn, de verhalen komen los…..