kind met waterkoker

Kinderen en brandwonden

kind met waterkokerHet onderwerp brandwonden is onder de meeste mensen niet zo bekend. Iedereen maakt wel eens mee dat hij zich brand aan een nog te warme oven, iets te warm water of eten wat nog te heet is. Ik heb het hier over de brandwonden die voorkomen in eerste, tweede en derde graad. De brandwonden die blaren en littekens achterlaten op nog veel te jonge kinderen.

Wat zijn brandwonden?

Je zou het niet denken, maar brandwonden zijn de gevaarlijkste verwondingen die er bestaan, omdat brandwonden blijvende schade kunnen veroorzaken. Je huid bestaat uit meerdere lagen die beschadigt kunnen worden door bijvoorbeeld vuur, heet water of chemische stoffen. De diepte van de wond wordt veroorzaakt door de inwerkingstijd, de oorzaak en de temperatuur van de hitte die de brandwond veroorzaakt. Door verbranding verliest de huid vitale functie. Zo kan er warmte- en vochtverlies ontstaan. De diepte van een brandwond word bepaald met de termen eerste-, tweede- of derdegraads, waarbij derdegraads het diepst is.  Bij brandwonden worden er lagen van huid weggebrand, waardoor er dingen kunnen worden aangetast, zoals klieren, zenuwen of bloedvaten.

Het moment zelf

Op het moment zelf zal u waarschijnlijk niet weten wat u overkomt. Ongeluk zit in een klein hoekje en uw kind kan toch zomaar die theepot die iets wat gevaarlijk op de rand van de tafel staat naar beneden halen. Geschreeuw barst los. Het voornaamste wat u zal denken is dat u het moet koelen. Doe dit met een zachte straal en niet te koud water. Veel ouders zullen de kleding van het kind uit willen trekken om het beter te kunnen koelen. Doe dit niet! Zodra u dit doet trekt u de losgekomen huid mee en word het erger. Trek alleen kleding uit die niet aan de wond kleeft. Ook is het belangrijk dat u niks op de wond smeert en dat u uw kind niks te eten of drinken geeft. Brandwonden kunnen een zwelling in de keel veroorzaken. Slikken gaat moeilijk en het kan zijn dat de dokter een operatie wilt uitvoeren.

Dit klinkt allemaal heftig, maar het belangrijkste is dat u kalm blijft. Als u laat blijken dat u bang of radeloos wordt zal uw kind dit opmerken. Dit maakt de situatie alleen maar vervelender voor zowel u als uw kind.

Na de tijd

Brandwonden oplopen op een jonge leeftijd is erg vervelend. Niet alleen omdat het een pijnlijke ervaring is, maar ook omdat het een veel groter stuk van hun lichaam aantast dan bij een volwassene. Daarbij zitten kinderen nog in een groeifase, waardoor de brandwonden uiteindelijk mee zullen moeten groeien. Dit gaat niet altijd even soepel, waardoor er een operatie nodig kan zijn, waarbij ze een stuk huid van een ander deel van het lichaam pakken en dat transplanteren naar het deel met de brandwonden om de huid te versterken en te versoepelen. Dit is een heftige situatie voor een kind. Het is daarom ook belangrijk als ouder om veel bij uw kind te blijven en te zorgen dat het kind na de gebeurtenis niet constant word herinnerd aan de littekens.

Leven met littekens

Uw kind kan littekens hebben die onzichtbaar zijn als de kleding aan is, maar het kan ook zitten op zichtbare plekken. Dit kan erg vervelend zijn, vooral op jonge leeftijd, omdat veel klasgenoten of vrienden er waarschijnlijk niet bekend mee zijn. Er kunnen reacties worden gegeven vanuit schrik of walging, omdat de brandwond er voor hun vies en raar uitzien. Het beste is om uw kind te laten merken en weten dat het normale huid is die er gewoon iets anders uit ziet. Laat zien dat u er goed op reageert. De meeste brandwonden moeten nog lang erna ingesmeerd worden met vaseline. Een tip is om dit zelf bij uw kind te doen. Dat u de brandwonden aanraakt zonder er problemen mee te hebben kan voor het kind een stap vooruit zijn om het te accepteren. Ook is het misschien fijn voor het kind om bijvoorbeeld in overleg met de juf of meester een spreekbeurt voor te bereiden. Hierin kan uw kind de klas uitleggen wat brandwonden inhouden en zijn verhaal vertellen. Sommige kinderen vinden het lastig om erover te praten, maar het zal ook zeker goed zijn om de gebeurtenis te verwerken en zo weten klasgenoten ook beter wat het inhoud.

Brandwondenkamp en gezinsuitjes

Tegenwoordig is er 'Stichting Kind en Brandwond'. Een organisatie die veel informatie verspreid, maar ook dingen organiseert voor kinderen met brandwonden en hun gezin. Zo word er bijvoorbeeld elk jaar een kamp van ongeveer een week georganiseerd waar je onder andere deelneemt aan workshops en leuke activiteiten. Iedereen binnen het kamp heeft brandwonden. Zowel de kinderen als de stafleden. Het ontmoeten van andere kinderen met brandwonden kan een mooie ervaring voor uw kind zijn. Het delen van verhalen en het rondlopen met brandwonden zonder reacties te verwachten.

Ook worden er gezinsuitjes georganiseerd, waarbij je met het hele gezin naar bijvoorbeeld een dierentuin of een pretpark gaat. Hier is er voor de ouders een presentatie en voor de kinderen plezier in het park. Hier kunt u andere gezinnen ontmoeten die hetzelfde zijn doorgegaan.
Via de site kunt u zien wanneer de uitjes en kampen zijn en uw kind inschrijven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MirreFij
Aantal keer gelezen: 3973x
Toegevoegd: 16-12-2015 15:27
Gewijzigd: 16-12-2015 15:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!