kinderfeestje

Kinderfeestje thuis: welke spelletjes zijn leuk?

kinderfeestjeAls je besluit om een kinderfeestje zelf te organiseren, dan heb je jezelf de taak toebedeeld om een hele groep opgewonden kinderen een hele dag lang te vermaken. Dit kan een flinke uitdaging zijn. Je zult zelf waarschijnlijk denken dat spelletjes als stoelendans en spijkerpoepen hopeloos uit de tijd zijn, maar het zal je verbazen hoe leuk kinderen dit nog vinden.

Waar het bij de organisatie van een kinderfeestje thuis vooral om draait, is een goede voorbereiding. Zorg dat je alle benodigdheden voor het feestje in huis hebt en houd altijd een alternatief plan achter de hand voor het geval een spelletje niet aanslaat. Hier vind je enkele tips en een aantal leuke spelletjes om er een onvergetelijk kinderfeestje van te maken.

De voorbereiding

Het organiseren van de middag is eigenlijk het belangrijkst. Neem hier dan ook uitgebreid de tijd voor. Bepaal eerst hoeveel spelletjes er gespeeld gaan worden. Voor een kinderfeestje thuis van twee uur, is er tijd voor ongeveer vijf spelletjes. Houdt ook altijd een of twee spelletjes achter de hand voor het geval een spelletje heel snel is uitgespeeld of niet zo aanslaat.

Stap twee is bepalen welke spelletjes er gespeeld gaan worden. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden van binnen- en buitenspelletjes, maar vraag ook aan je kind welk spelletje hij of zij graag zou willen spelen. Zo heb je direct al een eerste selectie. Verzamel ook alvast de benodigdheden voor de spelletjes en leg dit klaar. Bepaal of, en wat voor prijsje de kinderen kunnen winnen bij de spelletjes. Het is het beste om kinderen niet te laten kiezen tussen verschillende prijsjes, maar om de winnaar van elk spelletje te belonen met hetzelfde prijsje. En een zakje met wat snoepjes en een kleinigheidje dat elk kind mee naar huis kan nemen, doet het natuurlijk ook altijd goed.

Spelletjes om binnen te spelen

Wanneer het kinderfeestje thuis plaatsvindt in de winter, of wanneer de weersvooruitzichten niet al te goed zijn, is het verstandig om het feestje binnenshuis te organiseren. Dit zijn een aantal leuke spelletjes die je dan kan spelen met de kinderen.

Ballonnendans

Ieder kind krijgt een opgeblazen ballon. Als de muziek begint, gooien alle kinderen hun ballon in de lucht. De ballonnen moeten hoog blijven zolang de muziek aanstaat, dus laat de kinderen de ballonnen telkens opnieuw de lucht in tikken. Vang één ballon en zet de muziek af. De kinderen moeten nu proberen om een ballon te vangen en het kind dat uiteindelijk met lege handen komt te staan is af. Degene die het laatst overblijft, is de winnaar.

Piratenmoed

Dit spelletje kan gespeeld worden als onderdeel of als begin van een speurtocht (eventueel met piratenthema). Bij piratenmoed heb je weer opgeblazen ballonnen nodig. Stop in een van de ballonnen confetti en (een deel van) een schatkaart die de kinderen nodig hebben bij de speurtocht. Hang de ballonnen vervolgens aan een touw dat dwars door de kamer gespannen is. De kinderen moeten nu omstebeurt een ballon doorprikken met een cocktailprikkertje. Het kind dat de juiste ballon doorprikt wordt bedolven onder de confetti en heeft zijn of haar piratenmoed bewezen.

Het krantenspel

Dit spel kan eenvoudig of moeilijk gespeeld worden en is daarom geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Bij het krantenspel vormen de kinderen een kring (op de grond of op stoelen). In het midden staat een van de kinderen met een opgerolde krant. Dit is de ‘mepper’. Een van de kinderen in de kring begint het spel. Hij of zij noemt de naam van een ander kind in de kring. De mepper moet dat kind vervolgens zo snel mogelijk een tik geven met de opgerolde krant. Als dat kind echter snel de naam van een ander kind noemt, moet de mepper dat andere kind een tik geven. Wanneer een kind een tik krijgt, is hij of zij de mepper. Om het moeilijker te maken kun je de kinderen een dier of een beroep laten kiezen. Het is een erg druk spelletje, maar het zorgt voor een hoop plezier.

Slapende leeuwen

Om de kinderen weer tot rust te krijgen, kun je dit spelletje spelen. Vooral bij jongere kinderen is het een goeie manier om iedereen weer te kalmeren. Vertel de kinderen dat ze leeuwen zijn, die na een lange dag lekker gaan slapen. Jij bewaakt de leeuwen. De kinderen moeten zo stil mogelijk blijven liggen. Als ze ook maar een klein beetje bewegen, moeten ze jou helpen met het bewaken van de rest van de leeuwen. Laat de kinderen aan het begin even liggen, zodat iedereen weer lekker rustig is. Loop vervolgens rond en probeer de kinderen aan het lachen of bewegen te krijgen. Aanraken of kietelen mag niet. Het kind dat het langste stil kan blijven liggen, wint.

Spelletjes om buiten te spelen

Buitenspelletjes zijn vooral geschikt voor zomerse kinderfeestjes. Het kan in de achtertuin, of je kunt samen met de kinderen naar een park of een bos gaan. Vooral met iets oudere jongetjes is het fijn om buitenspelletjes te spelen, waarbij ze lekker veel rond kunnen rennen. Een combinatie van binnen- en buitenspelletjes is natuurlijk ook mogelijk. Laat de kinderen bijvoorbeeld allerlei aanwijzingen van een speurtocht in huis verzamelen, waarna ze met z’n allen naar buiten kunnen op zoek naar de schatkist of een ander einddoel.

Waterflessen omgooien

Dit spelletje is echt geschikt voor een warme zomerdag. Vul voor elk kind een fles water en houd de dop eraf. Zet de flessen in een kring en laat elk kind plaatsnemen achter een fles. De kinderen moeten nu proberen om elkaar flessen omver te gooien met een bal. Gebruik voor kleine kinderen een voetbal, oudere kinderen kunnen het met een tennisbal proberen. Als je fles is omgegooid, is het zaak om ‘m zo snel mogelijk weer rechtop te zetten. Zodra je fles leeg is, ben je af. Bij de oudere kinderen kun je het spel nog spannender maken door meerdere ballen te gebruiken.

De groeiende tikploeg.

Wijs een kind aan als de tikker. Dit kind moet de andere kinderen zien te tikken. Word je getikt, dan word je zelf ook tikker. Zo wordt het steeds moeilijker voor de nog niet getikte kinderen om te ontsnappen. Het is het leukste als je er ook een thema aan verbindt. Speel het spel bijvoorbeeld met cowboys en koeien. De tikker is een cowboy (met bijpassende cowboyhoed, of met een cowboysjaaltje om). De rest van de kinderen is koe. Als een kind getikt wordt, wordt hij of zij ook een cowboy. Geef elk kind dat een cowboy wordt een sjaaltje om het spel duidelijk te houden.

Parachutist

Teken een cirkel die groot genoeg is dat alle kinderen erin passen. Laat de kinderen zich opstellen op een rij, ongeveer tien meter van de cirkel vandaan en vertel ze dat ze parachutisten zijn. Als je het startsein geeft, beginnen de kinderen met hun armen wijd langzaam om hun as te draaien. Jij geeft de instructies. ‘we stijgen op’ betekent langzaam draaien. Bij ‘we komen op gang’ moeten de kinderen sneller gaan draaien. Bij het sein ‘op volle snelheid’ moeten de kinderen zo snel draaien als ze kunnen.

Wanneer jij ‘nu!’ roept is dat voor de kinderen het teken dat ze gaan ‘parachutespringen’. Iedereen trekt aan een denkbeeldig koordje en probeert zo snel mogelijk te landen. Dit betekent: als eerste in de grote cirkel stappen. Door de draaierigheid lukt dit natuurlijk niet goed. Dit spel is dan ook erg goed voor de slappe lach.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4762x
Toegevoegd: 01-02-2016 22:14
Gewijzigd: 24-02-2016 15:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!