baby aan het spelen

Baby spelletje in de verschillende ontwikkelingsfasen

baby aan het spelenBaby's willen graag van alles ontdekken en zijn vaak ook dol op baby spelletjes. Deze spelletjes kunnen ook nog eens de ontwikkeling van de baby stimuleren. Wil je weten welke spelletjes er geschikt zijn voor welke ontwikkelingsfase? In dit artikel vertellen we je meer over een aantal leuke baby spelletjes voor verschillende perioden in de ontwikkeling.

Het lijkt een eeuwigheid te duren, maar na 9 maanden mag je dan eindelijk je baby vasthouden. En dan gaat het opeens heel snel met de ontwikkeling van je kind. In het eerste levensjaar gebeurt er erg veel. In het begin zal de baby voornamelijk slapen. Vervolgens is hij zich steeds meer bewust van de omgeving om hem heen, hij zal je met zijn ogen volgen, hij zal grijpen naar de speeltjes boven zijn box en hij zal zich proberen om te draaien. Nog weer later gaat hij kruipen, zitten en lopen. En tussendoor brabbelt hij er lustig op los. Om al deze ontwikkelingen te stimuleren, kan je gebruik maken van leuke baby spelletjes.

De eerste drie maanden

Baby spelletjes met voorleesboekjes en muziek

De eerste drie maanden zal je baby nog niet veel actie ondernemen, zijn dagindeling bestaat voornamelijk uit drinken en slapen. Het enige wat jij hoeft te doen, is heerlijk knuffelen met je kind, hij vindt het heerlijk als je hem vasthoudt en met hem knuffelt. Wat je ook kan doen in deze periode is verhaaltjes vertellen of liedjes zingen. Een kind vindt het niet alleen leuk om naar je stem te luisteren, het is ook nog eens zeer goed voor de taalontwikkeling van een kind. Je helpt je kind in zijn luisterontwikkeling door regelmatig te spelen met speeltjes die geluid maken, zoals een muziekdoosje of natuurlijk een activitycenter met zijn vele geluidjes.

Van drie tot zes maanden

In deze periode zijn de zintuigen van je kind volledig ontwikkeld. Je kind kan nu heel goed aangeven wat hij wel en niet leuk vindt, door te lachen of te huilen. Ook gaat hij meer en meer zijn lichaam ontdekken, hij kan met zijn handjes zomaar wat pakken en zelfs in zijn mond stoppen. Ook vindt je kind het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken.

Knuffel spelletjes

Als je baby drie maanden is, begint hij steeds meer te ondernemen. Hij kan zelf speelgoed vasthouden. Vooral knuffels zijn dan erg favoriet, deze kan hij heerlijk tegen zich aandrukken. Nog een maand verder gaat je kind zelf naar speelgoedjes grijpen. Daag je kind uit door hem bijvoorbeeld knuffels aan te bieden. Zorg ervoor dat hij een beetje moeite moet doen om de knuffels te pakken. Je kan ook gebruik maken van een tuimelaar, deze zal altijd weer recht komen te staan als je kind er tegen aan duwt.

Speelkleed baby spelletjes

Je kan dan ook steeds meer met je kind spelen. Je kan hem op een speelkleed leggen en hem allerlei verschillende dingen aanbieden, zoals een rammelaar of een spiegeltje. Je kan het speelkleed ook gebruiken om het omrollen van je baby te stimuleren. Leg je baby op zijn rug op het speelkleed, ga vervolgens achter hem zitten en houd een speeltje boven zijn hoofd. Je zal zien dat als je eenmaal zijn aandacht te pakken hebt, je baby mee zal draaien met het speeltje en zich zal omrollen. Een ander spelletje dat je met de baby kan doen op het speelkleed, is het houden van verschillende speeltjes op kijkafstand. Zo leert hij verschillende voorwerpen herkennen en onderscheiden.

Water spelletjes

Een andere spelletje waar je in deze periode mee kunt beginnen, zijn bad spelletjes. Je laat bijvoorbeeld wat water over zijn hoofdje lopen en hij zal het uitgieren van pret. Je slaat dan gelijk twee vliegen in één klap. Je leert je kind dat hij niet bang hoeft te zijn voor water en daarnaast benadruk je ook het spelelement.

Van 6 tot 9 maanden

De wereld begint nu steeds groter te worden voor je kind en de communicatie wordt nog belangrijker, samen praten en zingen is dan heel belangrijk. Daarnaast zal hij ook beginnen met kruipen, waardoor er nog meer mogelijkheden voor hem zijn om te spelen.

Kiekeboe spelletjes

Als je baby ongeveer acht maanden is, breekt de tijd aan van de kiekeboe spelletjes. Dit blijft toch één van de leukste baby spelletjes, waarbij succes altijd gegarandeerd is. Je kind zal schaterlachen als je je gaat 'verstoppen' en je je dan weer laat zien. Dit werkt ook heel goed met speeltjes, die je bijvoorbeeld onder zijn speelkleed verstopt of in een doos stopt en deze vervolgens weer te voorschijn haalt.

Imitatie spelletjes

Je kind zal ook heel hard moeten lachen als je zijn gezichtsuitdrukking en geluidjes nadoet. Het is voor hem niet alleen grappig, hij ziet ook iets herkenbaars. Maar juist ook andersom, veel baby's bestuderen andere mensen met veel interesse, ze vinden het ook erg leuk om mensen na te doen.

Baby spelletjes in het bad

Met water spelen blijft altijd leuk. Of je nu een paar maanden bent of alweer een paar maanden ouder. Wat is er nu leuker dan een kind dat kan zitten om heerlijk in het bad te spetteren. Voor je kind is het niet alleen leuk, het stimuleert ook nog de oog-handcoördinatie Wanneer je hem dan ook nog iets geeft waar hij zelf water in kan doen om dat vervolgens weer ergens over heen te gooien, zal hij helemaal blij zijn.

Liedjes zingen

Samen liedjes zingen is geweldig. Wat het voor je kind nog speelser maakt, is het maken van allerlei gebaren die bij de tekst van een kinderliedje passen. Het is niet alleen fijn om ' samen' liedjes te zingen, het is ook heel goed voor de ontwikkeling van je kind. Liedjes zingen bevordert niet alleen de spraak- en taalontwikkeling van je kind, maar is ook zeer goed voor zijn motorische ontwikkeling. Ook wordt door het zingen het geheugen van je kind gestimuleerd en getraind.

Van 9 tot 12 maanden

Als je kind negen maanden is geweest, begint zijn motoriek steeds beter te worden. Het wordt dan ook tijd om andere baby spelletjes te verzinnen. Hij kan nu al een aantal voorwerpen van elkaar onderscheiden, maak daar gebruik van tijdens het spelen met je kind. Ook zal je kind meer gaan praten, oftewel brabbelen. Verder oefent hij de fijne motoriek door kleine speeltjes vast te pakken. Op deze leeftijd is voor het nadoen van mensen en dieren zijn grote favoriete bezigheid.

Handjeklap

Je kind is zich steeds meer bewust van wie hij is en wat hij kan. Het spelletje handjeklap kan hierbij een uitkomst zijn, zo leert hij dat hij met zijn handjes niet alleen iets kan vastpakken, maar dat hij dus ook in zijn handjes kan slaan. Afgezien van het feit dat het natuurlijk een geweldig geluid oplevert. Handjeklap baby spelletjes worden al van oudsher gedaan, omdat ze heel goed werken bij kleine kinderen. Daarnaast bevorder je hiermee sociale interactie, nabootsing, aanraking en ritmebesef.

Herhaalspelletjes

Baby's zijn dol op dingen die herhaald worden. Probeer het maar eens uit. Laat je kind bijvoorbeeld een voorleesboekje open en dichtslaan, je zal zien dat het je kind mateloos interesseert. Je kind leert erg veel van uitproberen, kijken wat er vervolgens gebeurt en dat dan heel vaak herhalen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5243x
Toegevoegd: 01-02-2016 21:50
Gewijzigd: 20-02-2016 08:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!