Niet iedereen heeft recht op kinderopvang toeslag. Wanneer je werkt is het fijn dat je kinderen goed worden opgevangen. Een veilige plek om te ontwikkelen en te groeien is hierbij essentieel. De kosten voor kinderopvang kunnen echter zeer hoog zijn. Daarom is het fijn om te weten dat je voor een tegemoetkoming in aanmerking kunt komen. Maar wanneer heb je recht op kinderopvang toeslag?
Wanneer je aan bovenstaande criteria voldoet, kun je een aanvraag versturen. Dit doe je op Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. Daarbij heb je altijd een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan. Het duurt enige tijd voordat je aanvraag in behandeling wordt genomen.
Bij het invullen van een aanvraag is het belangrijk dat je over voldoende persoonlijke gegevens beschikt. Denk hierbij aan het LKR-nummer van de kinderopvang en een recent loonstrookje van jou en je eventuele toeslagpartner. Deze zijn noodzakelijk bij het invullen van de aanvraag. Op basis van die gegevens kan de aanvraag in behandeling worden genomen. Wanneer de aanvraag compleet is, kan deze verzonden worden en is het wachten op de goedkeuring. Na circa 5 weken krijg je bericht van de Belastingdienst.
Wijzigt er iets in je leven, dan kan het zijn dat je de kinderopvangtoeslag moet wijzigen. Er zijn online veel tools waarbij je kan berekenen of de verandering iets voor u betekend.
Het is aan te raden om de wijziging binnen 4 weken door te geven aan de belastingdienst. Stel u krijgt een andere baan of er wijzigt iets in uw salaris, dan moet er waarschijnlijk een aanpassing worden gedaan. Dit geldt voor u, maar ook voor uw toeslag partner. Ook kunnen er aanpassingen nodig zijn wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van meer uren dan voorheen. Meer kinderopvang uren kan resulteren in een hogere toeslag.
Het aangeven van een wijziging doet u via de belastingdienst website. Door naar ‘mijn toeslagen’ te gaan en de gegevens daar in de juiste vorm aan te passen. Ook is het mogelijk om een aanpassing te doen van de vorige jaren.
Kinderopvang toeslag wordt over het algemeen rond de 20e van de maand overgemaakt(dit kan net even anders zijn wanneer dit in een weekend valt). Je kan er voor kiezen om de toeslag op uw eigen rekening te laten plaatsen of direct naar de opvangorganisatie. Dan hoeft u er zelf niet tussen te zitten, dat is eigenlijk wel zo makkelijk. Ook dit kunt u gemakkelijk instellen via ‘mijn toeslagen’ van de belastingdienst. Overleg dit eerst wel even met de desbetreffende kinderopvangorganisatie. Het is niet zo dat elke kinderopvang organisatie dit toe laat, maar de meeste wel.
Wanneer u meerdere kinderen heeft en deze bij niet bij dezelfde kinderopvang organisatie zitten of de een bij een gastouder en de andere bij een kinderopvang organisatie, dan gaat dit helaas niet op. Dit komt doordat u de toeslag in 1 keer voor beide kinderen ontvangt.
Wanneer u niet standaard hetzelfde aantal uren afneemt bij een kinderopvang organisatie, dan kunt het best een schatting maken van het gemiddelde aantal uren per maand. Dit is in dit geval de makkelijkste oplossing.
Voorbeeld van situatie waarin wordt laten zien hoe het bijvoorbeeld kan gaan.
- U schat in dat u in 2019 gemiddeld 10 uur kinderopvang nodig hebt.
- Vraag kinderopvangtoeslag via www.toeslagen.nl aan per 1 januari 2010 op basis van 10 uur per maand.
- Na afloop blijkt dit anders te zijn? Dan kunt u achteraf via mijn toeslagen wijzigen.
- Zorg er wel voor dat u dat vanaf 10 februari weer op 10 uur te zetten, als u dit weer op deze manier inschat.
- Al deze wijzigen zijn door te voeren bij mijn toeslagen van de belastingdienst.
- Dit doet u dan voor elke maand weer op dezelfde manier.
Elke kinderopvang mag zelf een uurtarief vaststellen, alleen heeft de overheid wel een maximum ingesteld. Op deze manier zit er dus wel prijsverschil tussen de verschillende kinderopvangen.
Voor 2019 is het dit jaar maximaal 8,02 euro en voor de buitenschoolse opvang bijvoorbeeld 6,89 euro. Een gastouder mag maximaal 6,15 euro kosten per uur.
Wanneer het dus zo is dat je kinderopvang duurder is dan bovenstaande bedragen, dan krijg je daar dus geen toeslag over. Betaal je minder dan bovenstaande genoemde bedragen? Dan krijg je gewoon over dat goedkopere tarief de vergoeding en niet meer.
Alleen als de organisatie waar je kind naartoe gaat door de overheid is aangemeld bij het Landelijk Register Kinderopvang, dan krijg je een bijdrage in de kosten van de kinderopvang. Is dit niet het geval, kan je helaas geen toeslag aanvragen. Check dit dus even voordat je toeslag aanvraagt. Over het algemeen zijn alle serieuze kinderopvang organisaties gewoon aangesloten bij het landelijk register van kinderopvang.
Alvast voor volgend jaar, houdt in december het nieuws hier een beetje over in de gaten. Het kan namelijk zo weer zijn dat de toeslagen en regels veranderen. Je weet het maar nooit, je kan er beter optijd genoeg rekening mee houden.