kind opvoeden geld

Financiële opvoeding van kinderen

kind opvoeden geldHet opvoeden van kinderen is erg omvangrijk. Naast de normale omgangsvormen die een kind moet leren, zal er ook een financiële opvoeding moeten zijn. Hoe kan je jouw kind het beste een financiële opvoeding geven, en hoe pak je dit precies aan?

Het is erg belangrijk om kinderen ook op te voeden als het om financiën gaat: de financiële opvoeding. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen, het is belangrijk om met je kind te praten over geld, om jouw kind op deze manier op een goede toekomst voor te bereiden. Het kost natuurlijk tijd om jouw kinderen goed te leren hoe ze met geld om kunnen gaan, maar het is zeker de moeite waard. Als een kind op een goede manier leert met geld omgaan, zal hij hier de rest van zijn leven profijt van hebben. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kinderen die een goede financiële opvoeding hebben gehad, op latere leeftijd beter met geld kunnen omgaan en minder snel in de financiële problemen raken.

Geef zelf het goede voorbeeld

Om jouw kinderen goed te leren hoe zij met geld moeten omgaan, zal je zelf het goede voorbeeld moeten geven. Kinderen leren namelijk door de ouders of verzorgers te imiteren. Als jij zelf het goede voorbeeld geeft, dan zal dit de meeste indruk achterlaten, wat de kans op succes in de toekomst vergroot. Als jij jouw kind wilt leren om geld te sparen, zal je dit zelf ook moeten doen. En dat is eigenlijk met alles zo.

Geef je kinderen een goede start

Het is verstandig om vanaf de geboorte van je kinderen, geld op een rekening te zetten die op jouw eigen naam staat. Het geld is immers wel bedoeld voor je kinderen, maar door het op je eigen rekening te zetten, heb je de vrijheid om te bepalen of en wanneer je het bedrag aan je kinderen overdraagt. Sommige ouders sparen dit geld om een goede opleiding voor hun kinderen te kunnen betalen, andere ouders geven het geld bijvoorbeeld aan hun kind mee als zij op zichzelf gaan wonen.

Zakgeld is goed voor de opvoeding

Door je kind zakgeld te geven, leert jouw kind om goed met geld om te gaan en zelf beslissingen te nemen. Ook bied je jouw kinderen hierbij de kans om fouten te maken, waar ze dan weer van kunnen leren. Door fouten te maken, zijn ze later beter in staat om op een verstandige manier om te gaan met geld

Extra geld naast het zakgeld

De meeste kinderen krijgen buiten het zakgeld om, tussendoor of met de feestdagen, nog wat geld toegestopt. Hier moet je echter wel mee oppassen, omdat kinderen hiermee niet leren om rond te komen met hun zakgeld. Een goede manier om jouw kind met het extra geld te leren omgaan, is bijvoorbeeld om jouw kind dat geld te laten sparen voor een speciaal doel wat jouw kind zelf gekozen heeft. Om jouw kind het geld te laten sparen om er iets groots voor te kopen, breng je ze een goede financiële planning bij, waarmee ze leren dat je niet altijd alles direct kan kopen, maar dat je er soms ook eerst voor moet sparen.

Zakgeld bij diverse leeftijden

Kinderen gaan op verschillende leeftijden anders met geld om. Dit is een belangrijk gegeven zodat jij de financiële opvoeding van je kinderen beter kunt sturen.

Kinderen tot zes jaar

In principe heeft het geen zin om zakgeld te geven aan kinderen jonger dan zes jaar. Kinderen uit deze leeftijdsgroep zijn nog zo jong, dat ze niet met geld bezig zijn: ze zijn te nonchalant. Kinderen van deze leeftijd geven hun geld gedachteloos uit, en denken niet na dat als ze het uitgeven aan product A, dat ze het niet meer voor product B kunnen uitgeven. Als je jouw kind tot de leeftijd van zes jaar toch zakgeld wilt geven, kan je dit het beste in een spaarpot doen. Eens in de zoveel tijd kan je dan samen met jouw kind het geld gaan tellen, en ervoor kiezen om een prachtig cadeau te kopen, of om nog verder te sparen.

Kinderen van 7 jaar

Jouw kind begint meer interesse in geld te krijgen, en dit is dan ook een goed moment om te starten met zakgeld. Een kind van deze leeftijd zal waarschijnlijk gaan vragen om zakgeld, als hij dit nog niet krijgt. Hij is dus bereid om iets bij te verdienen. Het is nog niet verstandig om je kind te leren sparen, omdat hij nog te jong is om het begrip sparen te snappen. Ze zijn op school nu ook bezig met rekenen, waardoor geld nu ook een duidelijker aspect begint te worden.

Kinderen van 8 jaar

Als jouw kind acht is, kan je jouw kind ook gaan vertellen over ambitie, bezit en het plezier van het kopen. Dit houdt in dat je vertelt hoe leuk geld is. Kinderen van deze leeftijd willen soms dingen heel sterk, en zijn helemaal gefocust op het feit dat ze graag die speciale doos met lego willen hebben.

Kinderen van 9

Kinderen van 9 zijn ertoe in staat om te begrijpen wat sparen is. Je kan nu dan ook een spaarrekening openen voor je kind. Het is belangrijk dat een kind van 9 nog steeds zijn geld kan uitgeven, maar ook sparen wordt nu belangrijker. Je kan voorstellen om de helft van zijn zakgeld te gaan sparen. Door het sparen van zakgeld kan jouw kind gaan sparen voor grotere uitgaven.

Kinderen van 10 en 11

Een kind van tien is in staat om te gaan plannen. Je kan je kind vanaf nu ook leren om een weekbudget te plannen, en te sparen voor grotere uitgaven. Het is belangrijk om jouw kind nu ook de waarde van geld bij te brengen, je kan hem bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een baantje. Echt werk mag nog niet, maar je kan jouw kind wel helpen om geld te verdienen met zijn hobby. Zo leert jouw kind gelijk dat hij plezier kan hebben in zijn werk, en hij leert bovendien dat hij wat voor zijn geld moet doen: het geld komt niet voor niets.

Kinderen van 12 tot 14

Kinderen van 12 tot 14 krijgen steeds meer interesse in geld en mogen misschien al winkelen en op straat rondhangen. Kinderen van deze leeftijdscategorie zijn erg gevoelig voor de mening van leeftijdsgenootjes, en ze zijn meesters in het proberen om jou dure spullen aan te laten schaffen. Laat je echter geen schuldgevoel aanpraten en houdt je benen stijf. Je kind moet immers leren om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als hij duurdere spullen wilt hebben, zal hij manieren zien te bedenken om meer geld te verdienen en dit te sparen: dan kan hij alsnog deze dure spullen kopen.

Kinderen van 15 tot 19 jaar

Kinderen uit deze leeftijdscategorie hebben veel mogelijkheden om geld te verdienen, maar ze doen het vaak niet uit zichzelf. Pas als jij als ouder of verzorger geen geld meer geeft, zal het kind beginnen te denken over een bijbaantje. Ook als je nog wel zakgeld wilt geven aan je kind, moet je nadenken met de extra dingen die jij normaal gesproken zou kopen. Waarom een dure spijkerbroek van 100 euro kopen die jouw kind graag wilt hebben, terwijl jij 20 euro voor een spijkerbroek meer dan genoeg vindt? Laat jouw kind maar werken voor die overige 80 euro, als hij dat bij elkaar heeft betaal jij die 20 euro die nog bijgelegd moet worden.

Kinderen vanaf 20

Kinderen (eigenlijk jongvolwassenen) van 20 jaar en ouder moeten echt op eigen benen kunnen staan. Wanneer jij als ouder of verzorger te vrijgevig bent, zorg je ervoor dat jouw kind te afhankelijk wordt. Lang thuis wonen is gezellig, maar niet bevorderlijk voor de financiële onafhankelijkheid van je kind.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Debby
Aantal keer gelezen: 2563x
Toegevoegd: 04-10-2016 12:07
Gewijzigd: 10-10-2016 00:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!