tieners ruzie

Extreem gedrag: waarom hebben tieners hier last van?

tieners ruzieHet zoeken naar nieuwe ervaringen is normaal gedrag voor tieners en soms komt hier risicovol gedrag bij kijken. Veel tieners verkennen hun eigen grenzen en doen dit soms door het extreme op te zoeken. Als ouder ben je vaak bezorgt dat je kind onveilige risico's neemt. Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat dat je de tiener kunt helpen veilig te zijn en tegelijkertijd je eigen angsten te verminderen.

Extreem gedrag: waarom hebben tieners hier last van?

Het is normaal dat tieners nieuwe ervaringen op willen doen terwijl het nogal stressvol kan zijn voor jou als ouder. Het is belangrijk voor tieners om hun eigen grenzen en capaciteiten te verkennen. Dit geldt ook voor de grenzen die je aan je kind stelt. Het is nodig dat ze zichzelf uiten als individuelen omdat dit allemaal hoort bij het volwassen worden. Ze zijn bezig een eigen identiteit te ontwikkelen en moeten uitvinden wie ze zijn.
De delen van het brein van tieners waar keuzes worden gemaakt en die de impulsen van de tiener onder controle houden zijn pas volledig volwassen als ze ongeveer 25 jaar zijn. Dit betekent dat tieners vaker sneller een beslissing nemen zonder na te denken over eventuele consequenties. En soms baseren tieners hun keuzes op de wens bij een bepaalde groep te horen.

Veelvoorkomend risicovol gedrag

Het is normaal dat je bezorgd bent als je kind risicovol gedrag vertoond zoals:

  • Vechten
  • Spijbelen
  • Onveilig vrijen
  • Roken, alcoholmisbruik of comazuipen
  • Het gebruik van drugs
  • Onverantwoordelijk gedrag in het verkeer
  • Illegale activiteiten of vandalisme

Minder zorgelijk gedrag
Het gedrag van tieners kan ook minder zorgelijk zijn zoals nieuwe trucjes uitproberen met een skateboard of een afwijkende mening hebben. Dit gedrag uit zich rond het vijftiende levensjaar en houd aan tot de tiener jongvolwassen (tussen 18 en 25 jaar) is. Elk kind is anders en zal zich daarom ook anders uiten. Soms blijft het bij een afwijkende mening maar vaak is er ook extreem gedrag.

Houd je kind veilig

De wetenschap dat tieners grenzen opzoeken en overschrijden wil nog niet zeggen dat het nu makkelijker is om ermee te leven. Hier zijn een paar ideeën om je kind te helpen nadenken over consequenties en het veiliger te houden:

Praat over gedrag en consequenties 
Bijvoorbeeld, “Als je die scooter op gaat voeren is de kans groot dat je wordt aangehouden door de politie. Vervolgens zal hij in beslag worden genomen waardoor je niet meer kunt werken als pizzakoerier. Dan heb je geen geld meer voor je telefoonabonnement.” Dit kan helpen je kind te leren dat slechte gedragingen en acties nare consequenties hebben in bepaalde situaties.

Spreek regels af 
Beslis samen wat de consequenties moeten zijn als er regels worden gebroken. Je zult hier flexibel in moeten zijn en de regels aan moeten passen naarmate je kind ouder wordt en laat zien dat het meer verantwoordelijkheden aankan.

Praat over normen en waarden 
Hoe vroeger hoe beter. Wetend wat belangrijk is voor de familie helpt je kind verantwoordelijkheid en normen en waarden te ontwikkelen. Door een goed rolmodel te zijn van de manier waarop je wilt dat je kind het gezin ziet kun je deze normen en waarden op een geloofwaardige manier uitdragen. Zeg je dat alcoholmisbruik niet kan, zorg er dan voor dat je niet dronken wordt. Wil je dat je kind andere mensen met respect behandeld? Doe dit zelf dan ook. Op deze manier zal je kind jouw gedrag gaan kopiëren.

Houd je tiener in de gaten
Leer de vrienden van je tiener kennen zodat je weet met wie hij of zij omgaat. Zorg ervoor dat je weet waar je kind is door interesse te tonen in de activiteiten die het onderneemt. Wees betrokken bij elk aspect van het leven van je tiener. Niet op een controlerende manier maar een meelevende. Als je het idee hebt dat je kind niet eerlijk is over bepaalde zaken kun je de vrijheid iets beperken. Liegen heeft consequenties. Bespreek altijd waarom je bepaalde beperkingen oplegt. Het doel is om ervoor te zorgen dat de relatie met je tiener open en hecht is zodat hij of zij het gevoel heeft altijd eerlijk tegen je te kunnen zijn.

Probeer verbonden te blijven met je tiener
Als je een sterke relatie hebt met je kind, zal het beter om kunnen gaan met moeilijke situaties en eerder naar je toekomen met problemen die bijvoorbeeld gaan over drugs of seks.

Moedig een breed sociaal netwerk aan
Je bent het misschien niet eens met de omgang van een bepaald persoon of een groep waar je kind bij betrokken is maar je kunt het aanmoedigen ook andere vrienden te maken via een sport of andere activiteit. Als je de vrienden van je kind verwelkomt in je huis dan krijg je de kans om ze te leren kennen en zo het overzicht te houden op de mensen waar je kind mee omgaat.

Geef je tiener een uitweg
Help je kind met advies als het niet in een groep past of sommige dingen liever niet doet maar ook geen geloofwaardigheid wil verliezen binnen een groep. Bijvoorbeeld; hij kan zeggen dat als hij gaat roken, hij last krijgt van astma. Laat je kind weten dat het je altijd kan bellen of appen als het zich onveilig voelt of ergens niet wil zijn. Je zal hem meteen op komen halen zonder dat je boos wordt.

Moedig veilige sensatie aan

Tieners hebben het nodig om risico’s te nemen om zichzelf te leren kennen en hun vaardigheden te testen. Dat betekent dat het niet zal werken als je ze helemaal geen vrijheid geeft. Je kind wil de sensatie opzoeken dus probeer op dezelfde golflengte te komen en probeer dit zo veilig en gestructureerd mogelijk te maken. Denk hierbij aan bergbeklimmen, gevechtsporten, kanoën of mountainbiken. Sommige tieners zullen gek zijn op entertainen of kunst.

Een andere strategie kan zijn om de teugels een beetje te laten varen en ze wat meer onafhankelijkheid te geven op sommige gebieden, zodat ze hun vrijheid kunnen verkennen zonder rebels te worden. Je zal het misschien niet leuk vinden als je tiener het haar blauw kleurt of gescheurde jurken gaat dragen, maar dit zijn veilige manieren van experimenteren.

Zoek hulp bij regelmatig extreem gedrag

De grenzen verleggen is een heel normaal deel van de ontwikkeling en de meeste tieners brengen het niet tot het extreme. Als je puber eens een keer te laat thuiskomt dan hoef je niet al te bezorgt te zijn. Maar als je kind met regelmaat gevaarlijke dingen doet met heftige consequenties zoals overmatig drugsgebruik, vechten, drinken of de wet overtreed kun je overwegen professionele hulp in te schakelen. Zoek ook hulp als je kind destructief gedrag vertoont of als je denkt dat het probleem dieper ligt. De beste manier hiervoor is het eerst aan je huisarts voor te leggen die je vervolgens door kan verwijzen naar een passende professional.

Vaak kan het ook helpen een familielid of vertrouwd iemand in te schakelen om het onderwerp ter sprake te brengen. Kinderen vinden het over het algemeen moeilijk om over zaken zoals seks, drugs of andere gevoelige onderwerpen met hun ouders te praten maar zijn vaak gewillig dit met iemand te bespreken die net even iets verder van hun af staan.

Meer informatie over pubergedrag

Risicovol gedrag is over het algemeen gendergevoelig. Jongens zijn meer geneigd te vechten en te spijbelen, terwijl meisjes eerder experimenteren met roken.

Houd er altijd rekening mee dat ieder individu anders is en dat geldt zeker ook voor tieners. De een zal meer sensatie zoeken dan de ander. Sommige tieners zijn beïnvloedbaar en doen hun best om erbij te horen, terwijl anderen zich juist afzonderen omdat ze anders dan anderen willen zijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: figgeltje
Aantal keer gelezen: 3279x
Toegevoegd: 10-01-2017 14:19
Gewijzigd: 10-01-2017 23:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3895 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!