Ouderen veilig de weg op

Ouderen veilig de weg op

Ouderen veilig de weg opBinnen het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe kunt u ook als oudere veilig de weg op? Wij geven antwoord op uw vraag!

Ouderen veilig de weg op

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om zelfstandig van A naar B te reizen. Men kan met de auto (mits verantwoord), de fiets, de elektrische fiets, de step.. Voldoende mogelijkheden, zo te zien. Maar zijn ze wel zo veilig? Bij het overgrote deel zijn factoren als balans en evenwicht erg belangrijk en dat kan nog wel eens een dingetje zijn op de latere leeftijd. Natuurlijk kan men ook gebruik maken van de buurtbus, een taxi of het openbaar vervoer. Deze opties zijn erg veilig, maar bij deze opties is men toch altijd afhankelijk van een ander. Hoe kan iemand op latere leeftijd toch deelnemen aan het verkeer zonder daarvoor afhankelijk te zijn van een ander?

Waarom ouderen achterlopen in het verkeer

Dit artikel schrijven we niet voor niets. Mensen krijgen op latere leeftijd namelijk te maken met enkele kwaaltjes. Denk maar aan de kwaliteit van de ogen, waardoor het zicht verslechterd. Maar ook het reactievermogen vertraagd. Bij een persoon van rond de 20 of 30 jaar ligt de reactiesnelheid rond de één seconde. Moet de bestuurder plots remmen of ingrijpen, dan reageert deze persoon binnen die ene seconde. Bij ouderen vanaf zo'n 65 jaar ligt deze reactiesnelheid al vele malen hoger. Moet de oudere bestuurder plots remmen of ingrijpen, dan kan dat tot wel 5 seconden duren voordat deze persoon reageert. En dat kan fatale gevolgen hebben.

Daarnaast neemt ook de kwaliteit van het gehoor sterk af. Ouderen horen minder goed en kunnen de impulsen ook minder goed verwerken. Zo kan een claxon van een tegenliggende bestuurder pas later worden waargenomen.

Als laatste gaan ook de balans en het evenwicht achteruit. Daarom is het voor veel ouderen niet meer mogelijk om gebruik te maken van een (elektrische) fiets. Welke mogelijkheden blijven dan over?

Scootmobiel met drie of vier wielen

Een veilig vervoersmiddel voor ouderen is scootmobiel. Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven vervoersmiddel met afhankelijk drie of vier wielen waarbij de bestuurder in zittende positie deel kan nemen aan het verkeer. Een scootmobiel is uitgerust met een breed stuur, hendels en knoppen. Met de hendels kan de snelheid bepaald worden en met de knoppen kan onder andere aangegeven worden of men naar links of rechts wil gaan of om de verlichting aan te zetten.

Een scootmobiel steunt op drie of vier wielen en is daarom altijd stabiel. Juist voor ouderen is de stabiele wegligging erg belangrijk en vormt een scootmobiel een goed en veilig alternatief om zelfstandig de weg te betreden. De captainseat (de grote zitplek) biedt daarnaast voldoende zitcomfort tijdens het rijden. En aan de achterzijde van de scootmobiel en onder de stoel zijn opbergruimten aanwezig waarbij u uw boodschappen, tas of waardevolle spullen op kan bergen.

De snelheid van een scootmobiel

Een gemiddelde scootmobiel gaat maximaal 25 kilometer per uur en is daarom alleen geschikt voor op de stoep en het fietspad en mag de rijbaan dus niet betreden. De snelheid wordt bepaald door de hendels zoals bij een normale fiets in te knijpen of, net als bij een scooter, de handvatten naar achter te halen. Om te remmen, laat u de hendels los of laat u de handvatten rustig in oude positie terugkeren.

Nieuw: een scootmobielfiets

Om ouderen nog wel fit te houden, is ook een scootmobielfiets op de markt gebracht. Dit vervoersmiddel lijkt op de scootmobiel en heeft drie wielen, maar is daarnaast nog uitgerust met verschillende standen. Hierbij kan men kiezen tussen drie verschillende standen:

  • De fietsstand: Hierbij kan de scootmobielfiets gebruikt worden als een fiets. De bestuurder dient zelf te trappen, waardoor men vooruit komt. 
  • De fietsstand met ondersteuning: Hierbij krijgt men ondersteuning bij het trappen, zoals bij een elektrische fiets. 
  • De scootmobiel stand: Hierbij kan men door middel van de hendels aan het stuur de snelheid bepalen en vergt geen andere vorm van inspanning. 

Bij een scootmobielfiets kunt u kiezen welke vorm van inspanning het beste bij uw levensstijl past. Het nadeel is dat deze scootmobielfietsen nog niet zo lang geleden zijn ontworpen en op de markt zijn gebracht, waardoor er nog maar weinig modellen zijn en de prijs van een scootmobielfiets hoger ligt dan bij een normale scootmobiel.



Uw scootmobiel leasen

Heeft u niet voldoende budget om een scootmobiel in één keer aan te schaffen, maar wilt u wel genieten van de fijne wegligging en het comfort en vrijheid die een scootmobiel u kan bieden? Bekijk dan ook de mogelijkheid om een scootmobiel te leasen. Bij deze betalingswijze ontvangt u direct uw gewenste scootmobiel en betaald u elke maand een klein bedrag aan aflossing. Zo kunt u direct genieten van alle voordelen van een scootmobiel. Binnen een periode van 36, 48, 60 of 72 maanden betaald u uw scootmobiel af en is deze volledig van u. Natuurlijk kunt u bij de meeste aanbieders ook tussentijds boetevrij aflossen, waardoor u nog eerder volledige eigenaar van uw scootmobiel bent.

Laatste tips voor veilige deelname aan het verkeer

Een scootmobiel is een van de meest veilige manieren voor ouderen om deel te nemen aan het verkeer. Toch willen we u nog graag enkele tips meegeven voordat u de weg op gaat.

  • Laat de kwaliteit van uw ogen en uw gehoor testen voordat u deelneemt aan het verkeer. Deze twee belangrijke vermogens moeten in orde zijn voordat u veilig kan deelnemen aan het verkeer. Wanneer uw zicht niet volledig is, of uw gehoor niet van goede kwaliteit is, kan dit mogelijk in ernstige verkeersongelukken resulteren. 
  • Zorg voor voldoende beweging, zodat u fit blijft. Doordat u in een scootmobiel zit, hoeft u weinig inspanning te leveren. Probeer echter ook stukken te wandelen & indien nodig kunt u altijd een rollator gebruiken ter ondersteuning. Fit blijven is ook op oudere leeftijd erg belangrijk. 
  • Laat aan uw zoon, dochter, buurman of verzorgende weten wanneer u deel gaat nemen aan het verkeer en waar u naartoe gaat. Zo weten zij direct waar u bent. 
  • Zorg ervoor dat uw scootmobiel volledig is opgeladen. Deze tip lijkt nog vaak genoeg vergeten te worden. Een scootmobiel heeft een accu waarmee u lange ritten kunt rijden. Als u thuis bent, zorg er dan voor dat de accu weer wordt opgeladen zodat u de volgende keer weer volop van uw scootmobiel en deelname aan de weg kunt genieten! 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: demiwebleaders
Aantal keer gelezen: 1491x
Toegevoegd: 10-07-2019 08:53
Gewijzigd: 10-07-2019 09:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!