baby 6 tot 12 maanden

Ontwikkeling baby 6 tot 12 maanden

baby 6 tot 12 maandenBaby’s ontwikkelen zich razendsnel. Ben jij benieuwd naar wat baby’s allemaal kunnen en leren tussen de zes en twaalf maanden? Je leest het in dit artikel.

Ieder op zijn eigen tempo

Dit artikel gaat natuurlijk over gemiddelden. Misschien kan jouw kindje dingen net wat sneller, of juist pas wat later. Dit hoeft zeker niet zorgelijk te zijn. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.

Ontwikkeling baby zevende maand

Door al het oefenen met zijn handjes is je baby al een stuk behendiger geworden. Waarschijnlijk kan hij zelf al een koekje of broodkorstje uit zijn hand eten. Ook werken zijn handjes steeds meer samen. Hij kan nu waarschijnlijk speeltjes overpakken van de ene naar de andere hand.

Houd je jouw kindje rechtop? Dan zal hij waarschijnlijk zijn lichaam zelf ondersteunen met zijn beentjes. De weg naar zelfstandig staan is nog lang, maar dit is een begin. Je baby weet nu ook al heel goed wat hij wel en niet wil en kan flink protesteren. Zo kan hij bijvoorbeeld gaan huilen als je zijn speeltje afpakt of als hij je autosleutels niet mag pakken.

Het lijkt misschien alsof je baby nog niet veel van gesproken taal begrijpt, maar in zijn hoofdje is hij druk bezig met het herkennen van woorden. Kletsen vinden ze dan ook heerlijk. Ze maken verschillende geluiden op verschillende toonhoogtes en proberen jouw geluiden na te doen. Als ze kleiner zijn, schrikken baby’s vaak van harde geluiden. Rond deze leeftijd vinden ze het juist geweldig om flink wat kabaal te maken, bijvoorbeeld door met hun speeltje op de spijlen van hun box te slaan.

Veel baby’s vinden het vanaf deze leeftijd leuk om samen kiekeboe te spelen. Hierdoor leert je kindje dat mensen of voorwerpen niet compleet verdwenen zijn als ze even uit het zicht zijn. Oorzaak en gevolg verbanden vindt je baby nu ook fascinerend. Bijvoorbeeld op een knopje drukken waarna hij een geluidje hoort is erg interessant. Ook de zwaartekracht ontdekken ze graag, waardoor ze hun speeltje keer op keer laten vallen terwijl ze er gefascineerd naar kijken. Sommige baby’s beginnen deze maand ook al met hun eerste kruipbewegingen.

Rond de zevende maand komt meestal het eerste tandje door. Je baby kan hier last van hebben en daardoor rusteloos en huilerig zijn. Poetsen lijkt misschien wat overdreven, maar het is verstandig om dit toch te doen. Het is goed voor het tandvlees en je kindje went zo meteen goed aan de tandenborstel.

Ontwikkeling baby achtste maand

Waarschijnlijk kan je kindje nu al zelf zitten en al een beetje staan als je hem of haar ondersteunt onder de oksels. Misschien kan je kindje zich zelfs al optrekken aan de spijlen van de box.

De kans is groot de je kindje ook al aan het tijgeren is. Vaak gaat dit eerst achteruit en daarna pas vooruit. Achteruit tijgeren is simpelweg makkelijker. Gaat je baby ook al op handen en knieën zitten? Dan duurt het vast niet lang meer voordat hij of zij door de kamer heen kruipt. Leg je kindje met regelmaat of zijn of haar buik, zodat ze met deze bewegingen kunnen oefenen.

Ze kunnen in de achtste maand al voorwerpen aanwijzen en hun armen onafhankelijk van elkaar gebruiken. Zo kunnen ze twee speeltjes tegelijk pakken. Ook beginnen ze met de pincetgreep: het vasthouden van voorwerpen tussen de duim en wijsvinger. Vooral bij het eten zullen ze dit gebruiken. Bied je kindje voldoende speelgoed aan om zijn ontwikkeling te stimuleren. Leg de box echter niet overvol met speelgoed waardoor hij geen ruimte meer heeft om goed te kunnen bewegen.

Natuurlijk houdt je kindje nog steeds aandachtig zijn omgeving in de gaten. Je zal merken dat hij zijn hoofd in de richting van het geluid draait en dat hij bijvoorbeeld naar de telefoon kijkt zodra die overgaat. Ook leren ze rond deze tijd “woordjes” met twee lettergrepen zeggen, zoals “dada” of “baba”. Het ene kind vindt alles en iedereen leuk, terwijl het andere kind op deze leeftijd flink eenkennig kan zijn en last kan hebben van verlatingsangst.

Ontwikkeling baby negende maand

Kleine voorwerpen oppakken en speelgoed overpakken zijn nu geen enkel probleem meer voor je baby. Rond deze tijd kunnen ze ook in hun handjes leren klappen en dag leren zwaaien. Afhankelijk van hoe snel je baby is, kan hij of zij misschien al wat stappen rond de tafel of lopen wanneer je hem of haar goed onder de armpjes vasthoudt. De ontwikkeling kan rond deze leeftijd echter flink uiteen lopen.

Je zal merken dat je kindje van alles kopieert. Ze proberen alles na te doen en na te praten. Dit kopieergedrag is erg belangrijk omdat ze hierdoor steeds nieuwe dingen leren. Ook kan je kind nu al veel woordjes herkennen. Door samen in boekjes met duidelijke plaatjes te kijken en de plaatjes te benoemen, help je jouw kindje bij het leren van woorden. Ook wanneer je samen met je kindje speelt of eet, kan je telkens benoemen wat je vast hebt of wat jullie aan het doen zijn.

Op deze leeftijd is slopen een ontzettend leuk spelletje. Het concept “in en uit elkaar” is voor baby’s erg interessant. Bakjes die in elkaar passen of een ringentoren zijn daarom erg geschikt speelgoed. Ook kan je zijn knuffel onder een dekentje verstoppen. De kans is groot dat je baby het leuk vindt om hem er telkens weer onder vandaan te halen.

Je zal ook merken dat je baby steeds meer een persoontje wordt met een duidelijke eigen wil. Met het eten kan dit wel eens voor problemen zorgen. Soms veranderen makkelijke alleseters ineens in moeilijke eters waar je geen hap inkrijgt. Maak hier geen strijd van, dit werkt averechts. Je loopt hierbij het risico dat het eten jarenlang een strijd blijft. Het beste is om het eten aan te bieden en te accepteren dat je kindje soms wat minder eet. Je baby zoveel mogelijk zelf laten eten is ook een goed idee.

Ontwikkeling baby tiende maand

In de tiende maand kunnen de meeste baby’s zitten, optrekken, staan en wat rondstappen langs de tafel of bank. Soms lukt het ook al om na het staan weer zelf te gaan zitten. Veel baby’s zijn rond de tiende maand ook bezig met kruipen. Door het kruipen gaat er een hele wereld voor ze open. Je kindje zal dan letterlijk heel het huis gaan verkennen en het liefst overal aan willen zitten. Let er daarom op dat je huis veilig en kindvriendelijk is en vergeet vooral de traphekjes niet.

Je baby snapt op deze leeftijd de betekenis van het woord “nee”. Of je baby hier ook daadwerkelijk naar luistert, is natuurlijk nog maar de vraag. Ook kunnen ze rond deze leeftijd leren om naar je toe te komen als je dat vraagt of je bijvoorbeeld een kusje te geven wanneer je er om vraagt. Probeer deze dingen in het begin telkens op dezelfde manier te vragen, zodat je kindje ze makkelijker kan herkennen.

De kans is groot dat je baby zijn nieuwe tanden enthousiast gebruikt om overal in te bijten, inclusief ouders, broers en zussen. Probeer je kindje dit af te leren door op een rustige manier “nee” te zeggen. Hard “Auw!” roepen is niet zo verstandig. Je baby zou dit zomaar op kunnen vatten als een aanmoediging om door te gaan met zijn nieuwe bijtspelletje.

Rond deze tijd begint je baby ’s nachts te dromen. Ze verwerken hiermee de indrukken die ze overdag opdoen. Het kan zijn dat je kindje hierdoor wat onrustiger gaat slapen.

Ontwikkeling baby elfde maand

Je baby is nu waarschijnlijk erg actief met optrekken en overal langs stappen. Controleer je kamer dus kritisch en zet dingen die om zouden kunnen vallen tijdelijk ergens anders. Er zit veel verschil in de leeftijd waarop het kindjes lukt om echt te gaan lopen. De een kan met tien maanden zelfs al helemaal los lopen, terwijl de ander rustig wacht tot zo’n anderhalf jaar oud. Beiden zijn prima.

Het valt je misschien op dat de benen van je kindje nog niet helemaal rechtstaan. O-beentjes en platvoeten zijn op deze leeftijd echter normaal. Het echte voetbed wordt pas rond de kleuterleeftijd gevormd. Schoentjes met harde zolen kan je jouw kindje nu beter nog niet aantrekken. Op blote voeten staan en stappen is namelijk de beste manier voor je kindje om te leren hoe hij stevig kan staan. Is het koud? Doe hem dan antislipsokjes aan of zachte schoentjes. Let erop dat de onderkant van de schoentjes niet te glad is om uitglijden te voorkomen.

Je baby herkent nu waarschijnlijk zijn eigen naam, probeert je na te praten en probeert ook je gebaren na te doen. Alles wordt gekopieerd. Blijf telkens vertellen wat jullie zien en doen, om de taalontwikkeling te stimuleren. Geef je kind complimentjes bij zijn pogingen, je zal zien dat dit een stralend en trots gezichtje oplevert.

Ontwikkeling baby twaalfde maand

Je baby is alweer bijna een dreumes. Dit is ook flink te merken, het echte babyachtige is er nu af. De ontwikkeling kan nu flink uiteen lopen. De een zegt al wat woordjes, de ander wacht hier nog een half jaar mee. De meeste kindjes kunnen nu al even los staan, aan de hand lopen en uit een beker leren drinken.

Qua spelen blijven kiekeboe, dingen uit elkaar halen en weer terug in elkaar zetten en samen boekjes lezen leuk. Bouwen met blokken is rond deze leeftijd ook erg geliefd. Je kan je kindje op deze leeftijd al zelf leren opruimen. De kans is groot dat hij of zij het samen opruimen erg leuk vindt.
Baby’s snappen in hun twaalfde maand al veel woorden. Ze snappen het dus ook al als je hen iets verbiedt, maar papa en mama uitproberen is natuurlijk een erg leuk spelletje. Je zal merken dat je kindje af en toe expres doorgaat terwijl jij duidelijk “nee, mag niet” zegt.

Bij de meeste kinderen is nu al een duidelijke voorkeur voor hun linker- of rechterhand te ontdekken. In de eerste maanden wisselen baby’s nog veel van hand, maar rond deze tijd zal je merken dat je kindje vooral links of juist vooral rechts gaat gebruiken. Probeer te kijken welke hand jouw baby het meest gebruikt voor dingen waar fijne motoriek bij komt kijken. Zo’n 15% van de kindjes is linkshandig.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 5879x
Toegevoegd: 06-09-2015 13:33
Gewijzigd: 24-09-2015 20:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!