Manieren om ouderen langer thuis te laten wonen

Manieren om ouderen langer thuis te laten wonen

Manieren om ouderen langer thuis te laten wonenWe zitten al jaren in een vergrijzing en het einde is daar nog lang niet van in zicht. Ook de komende jaren neemt het aantal ouderen snel toe. Het aantal 65-plussers zal volgens het CBS alleen maar toenemen.

 In 2012 waren er nog 2,7 miljoen 65-plussers, waar dat er in 2041 4,7 miljoen zullen zijn. De vergrijzing heeft veel gevolgen. Een van de grootste gevolgen is wel de toenemende zorgvraag. Met de toename van het aantal ouderen stijgt natuurlijk ook de zorgvraag. 70% van de 65-plussers heeft namelijk een chronische ziekte en bij de 75-plussers heeft de helft hiervan zelfs meer dan één chronische ziekte. Naar verwachting zal in 2030 zelfs 38% van de 75-plussers meer dan drie aandoeningen hebben. Het zorgvolume stijgt hierdoor met 4 procent per jaar. Het is natuurlijk lastig om dit bij te benen. Het is onmogelijk om alle ouderen met een zorgvraag in een tehuis te zetten, dus moeten we op zoek naar manieren om ouderen langer thuis te laten wonen. Gelukkig zijn daar genoeg manieren voor.

Woningen geschikt maken voor ouderen

Het begint natuurlijk bij het geschikt maken van woningen voor ouderen. Veel ouderen kunnen niet meer in een normaal huis wonen, waardoor ze eerder naar een tehuis gaan. Door woningen geschikt te maken voor ouderen, kunnen ze dus langer thuis en zelfstandig blijven wonen. Er zijn verschillende aanpassingen die gedaan moeten worden om een huis geheel geschikt te maken voor ouderen.

Een makkelijke entree

Het begint al bij het binnentreden van de woning. De entree moet makkelijk zijn, zo moet er bijvoorbeeld een slot zijn waar men bij kan vanuit de rolstoel. Ook moet de drempel niet te hoog zijn, zodat het makkelijk is om met een rollator of rolstoel binnen te komen. De drempel hoeft hiervoor echter niet per se verlaagd te worden, deze kan ook gewoon worden vergemakkelijkt. Zo kan er aan beide zijden een drempelhulp worden gemaakt (een flauwe helling waardoor er over de drempel heen gerold kan worden). Nu we het toch over drempels hebben, die zijn er natuurlijk meer in huis dan alleen bij de entree. De drempels binnenshuis kunnen vervangen worden door vlakke aluminium afdekplaten zodat het makkelijk is om er met een rolstoel of rollator overheen te rijden. Wanneer de deuren te smal zijn voor een rolstoel, kunnen deze natuurlijk verbreed worden. Dan weer terug naar de entree; het kan natuurlijk ook zo zijn dat het openen van de deur te zwaar wordt. Dan kan de voordeur vervangen worden door een elektrische deur. Ook is het handig als de entree voorzien wordt van automatische buitenverlichting.

Toegankelijk toilet en badkamer

Wanneer men niet meer zelf naar het toilet kan, neemt de zelfstandigheid in grote mate af. Het is daarom belangrijk om het toilet ook toegankelijker te maken. Natuurlijk door het verlagen van de drempels, maar dit is vaak niet het grootste probleem bij het toilet; dit is het zelfstandig opstaan. Door het toilet te verhogen en opklapbare wandbeugels te plaatsen.

In de badkamer is het verstandig om een vlakke, antislip vloer aan te leggen; ook in de douche. Ook moet de douche, wanneer dit nog niet het geval is, apart van het bad geplaatst worden, zodat het risico op valpartijen verminderd wordt. Ook kan er in de douche een douchestoeltje geplaatst worden. Daarnaast kan er een beugel om de wasbak heen geplaatst worden of kan de wasbak zelfs verrijdbaar gemaakt worden.

Een traplift naar de slaapkamer

Het is voor ouderen natuurlijk ideaal om in een gelijkvloerse woning te wonen. Dat is echter niet altijd mogelijk. Wanneer de slaap- en badkamer zich toch boven bevindt, maar traplopen lastig is, kan er een traplift geplaatst worden. Er kan zelfs een verticale lift geplaatst worden. Eenmaal boven aangekomen, zijn er ook handige aanpassingen in de slaapkamer te maken. Bijvoorbeeld een driehoekige beugel (ook wel papegaai genoemd) voor boven het bed om het opstaan makkelijker te maken. Licht met een bewegingssensor is ook erg makkelijk voor de oriëntatie wanneer men ‘s nachts uit bed moet.


Alles over langer thuis wonen

Het verzorgen van maaltijden en boodschappen

Er zijn daarnaast verschillende mogelijkheden om maaltijden en boodschappen te verzorgen. Het is voor ouderen vaak steeds lastiger om boodschappen te doen, zeker wanneer zij niet mobiel zijn. In eerste instantie kunne de boodschappen wellicht door familieleden gedaan worden, maar deze kunnen tegenwoordig ook besteld worden bij een boodschappenservice. Ook kan thuiszorg maaltijden bereiden wanneer men niet meer in staat is om zelf te koken.

Personenalarmering voor veilig wonen

Heeft de persoon in kwestie een hoog valrisico of een ziekte waarbij het zomaar eens mis zou kunnen gaan? Dan is het slim om te kiezen voor personenalarmering. Hierbij draagt de persoon in kwestie een alarmknop bij zich, waar hij of zij te allen tijde op kan drukken wanneer er zorg nodig is. Hiervoor is het wel van belang dat zorg altijd in de buurt is. Door op de knop te drukken, wordt de instantie in de buurt meteen gecontacteerd. Dit kan altijd gedaan worden, 24 uur per dag. Deskundige, goed opgeleide medewerkers ontvangen de oproep en vragen wat er aan de hand is. Zij zullen de hulpbehoevende geruststellen en kan eventuele hulp inschakelen. Het kan natuurlijk gebeuren dat er per ongeluk op de knop gedrukt wordt, maar dat is geen probleem. Omdat u een medewerker aan de lijn krijgt, kan er gewoon duidelijk gemaakt worden dat er niets aan de hand is.

Wonen met zorg

Er zijn gelukkig verschillende instanties waarbij wonen met zorg mogelijk is. Zo zijn er luxe woonzorgappartementen waarin alle bovenstaande aanpassingen zijn doorgevoerd, zodat het ideaal wonen is voor de hulpbehoevende. Er kan zelfstandig in het appartement gewoond worden, terwijl de juiste zorg 24/7 bereikbaar en beschikbaar is. Professionele verpleegkundigen bieden de hulp die nodig is, ook wanneer de hulpbehoefte verandert. Zo kan ervoor gezorgd worden dat men langer zelfstandig blijft wonen en kan de tijd van de verpleegkundigen efficiënt verdeeld worden.

Oplossing voor het personeelstekort in de zorg

Er is een groot personeelstekort in de zorg. Er is met name een tekort in verzorgenden en verpleegkundigen. Een van de oplossingen hiervoor is dus ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Zo kunnen verzorgenden hun tijd beter verdelen. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat verzorgenden niet meer bezig zijn met administratieve taken, zodat zij zich volledig kunnen focussen op het verzorgen van cliënten. Daarnaast moet het werk in de zorg aantrekkelijker gemaakt worden, zodat meer mensen in de zorg willen gaan werken. Op deze manier kan het personeelstekort opgelost worden en kan iedere oudere de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2115x
Toegevoegd: 21-12-2018 13:29
Gewijzigd: 22-12-2018 17:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!