kinderen aan het spelen in de auto

Tips voor een lange autorit met kinderen

kinderen aan het spelen in de autoHeb je een lange autorit met kinderen op de planning staan? Ga dan goed voorbereid op pad, zodat het voor iedereen gezellig is en blijft. Wij hebben 15 handige tips verzameld voor een leuke en stressvrije autorit.

1: De juiste voorbereiding

Er wordt niet voor niets gezegd “een goed begin is het halve werk”. Bereid je autorit daarom goed voor, dat scheelt je een hoop stress. Zorg dat alles wat je nodig hebt klaar staat. Ga je ergens heen waar je niet goed bekend bent? Zoek de route dan van te voren alvast op of stel je navigatiesysteem van te voren alvast in.

Zorg ook dat de kinderen voor vertrek gegeten en gedronken hebben en laat ze voor je de deur uit gaat nog even naar de toilet gaan.

2: Inpakken maar

Wie kinderen heeft, weet dat je niet zomaar met lege handen de deur uit kan gaan. De volgende dingen zijn handig om mee te nemen bij een lange autorit met kinderen:

 • Zakdoekjes en lotiondoekjes
 • Schoon setje kleding
 • Speelgoed voor in de auto
 • Buitenspeelgoed
 • Genoeg eten en drinken
 • Tablet of telefoon met spelletjes erop
 • EHBO-set
Om alle spullen en de auto netjes en georganiseerd te houden, zijn autostoel organisers ideaal. Deze hebben verschillende vakjes en worden opgehangen aan de achterkant van de passagiersstoel.

3: Vermijd haast

Haasten en kinderen gaan over het algemeen niet goed samen. Je zal net zien dat er op het laatste moment nog iemand naar de toilet moet of een schone broek nodig heeft. Bovendien zorgt haast voor stress, waardoor het ongezellig kan worden. Vertrek daarom ruim op tijd. Zo heb je onderweg ook voldoende tijd voor tussenstops.

4: Even de benen strekken

Als je langer dan twee uur moet rijden, is het verstandig om tussendoor even te pauzeren. Dat is niet alleen veiliger, het zorgt er ook voor dat de autorit leuk blijft voor de kinderen.

Ga tijdens een tussenstop de auto uit en laat de kinderen even lekker bewegen. Zoek een speeltuin op en/of neem buitenspeelgoed zoals een bal of springtouw mee. Ook voor baby’s is het belangrijk om even uit de autostoel gehaald te worden en te bewegen.

Hebben jullie trek? Maak er dan meteen een leuke picknick van. Na zo’n stop kan iedereen er weer even tegenaan.

5: Plan tussenstops van te voren

Door tussenstops van te voren te plannen, kan je leuke plekken uitzoeken. Je kan online bijvoorbeeld opzoeken bij welke tankstations er speeltuinen of picknickgelegenheden zijn.

6: Zijn we er al?

Zijn er we er al? Hoelang duurt het nog? Voor veel ouders zijn dit bekende vragen. Vooral voor kleinere kinderen is het lastig om in te schatten hoelang een bepaald tijdsbestek duurt. Om te voorkomen dat deze vraag eindeloos herhaald wordt, kan je bijvoorbeeld afspreken om ieder half uur of uur het alarm van je telefoon te zetten.

Wil je het wat creatiever aanpakken? Dan kan je een “zijn-we-er-al-slinger” maken met papieren ringen. Duurt je autorit 6 uur? Dan maak je een slinger met 6 ringen. Ieder uur mag er een ring afgescheurd worden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om voor ieder half uur een ring te maken.

7:Een eigen kaart

Iets oudere kinderen kan je een eigen (geprinte) kaart geven van de rit die je gaat maken. Daarop kunnen ze zelf de route tekenen en onderweg bijhouden hoever jullie al zijn. Dat is meteen ook erg leerzaam.

Je kan dit zo uitgebreid aanpakken als je maar wilt. Je kan bijvoorbeeld de route van te voren helemaal doornemen en informatie opzoeken over de plaatsen en gebieden waar jullie langskomen. Het is ook leuk om samen plaatsen te kiezen voor tussenstops en deze aan te geven op de kaart.

8: Leuke spelletjes voor onderweg

Om verveling onderweg te voorkomen, zijn er tal van spelletjes die je kunt spelen. Het leuke is dat je voor veel spelletjes helemaal niets nodig hebt. Voorbeelden van leuke spelletjes voor onderweg zijn:

Woordslang
Noem om de beurt een woord. Het nieuwe woord moet telkens beginnen met de laatste letter van het vorige woord. Bijvoorbeeld drop en politie. Met oudere kinderen kan je het spelletje wat moeilijker maken en een bepaalde categorie kiezen, zoals dierennamen of plaatsnamen.

Tellen
Tel bepaalde dingen die jullie onderweg tegenkomen. Bijvoorbeeld vrachtauto’s, blauwe auto’s of buitenlandse nummerplaten.

Geen ja en geen nee
De een mag vragen stellen, de ander beantwoordt de vragen maar mag geen ja of nee zeggen. Zodra je per ongeluk toch ja of nee zegt, ben je af.

Langst stil zijn
Heb je zin in wat rust? Maak er dan een wedstrijdje van wie het langst stil kan zijn.

Wie ziet…?
Maak briefjes met namen van allerlei dingen die je onderweg tegen kan komen. Bijvoorbeeld rode auto, koeien, tankstation of tankwagen. Onderweg pak je telkens een briefje en kijk je wie het genoemde voorwerp als eerste ziet. Diegene mag het briefje houden, waarna er weer een nieuw briefje gepakt wordt. Degene die uiteindelijk het meeste briefjes heeft wint.

Reisverslag
Voor kinderen die al kunnen schrijven is het leuk om een boekje of schrift mee te nemen waarin ze hun eigen reisverslag kunnen schrijven. Ze kunnen daarin vertellen over de reis en daar eventueel leuke tekeningen bij maken. Ook de eigen kaart kan in dit boekje of schrift geplakt worden.

Rijd je over tolwegen of ga je onderweg wat leuks doen? Dan kan je de bonnetjes hiervan eventueel ook in het verslag plakken.

9: Geschikt speelgoed voor in de auto

Er is aan keuze geen gebrek als het om speelgoed gaat en ook voor in de auto is er allerlei leuks te vinden. Enkele aanraders waarmee je kinderen onderweg langer zoet blijven zijn:

 • Een eigen autostuurtje voor de kleintjes
 • Kleurboeken en kleurpotloden
 • Magnetisch tekenbord
 • Autospelletjes (deze zijn vaak van klein formaat en magnetisch)

Probeer niet alles in één keer te geven, maar bewaar ook wat speelgoed om pas later tijdens de reis te geven. Zo voorkom je verveling.

10: Tablet of telefoon

Over het algemeen wordt het niet aangeraden om je kinderen extra ‘schermtijd’ te geven, maar onderweg kan een tablet of telefoon een uitkomst zijn. Download wat leuke spelletjes en je kinderen zijn er uren zoet mee. Er zijn ook tal van leerzame apps te vinden.

Ga je naar het buitenland? Dan is het een leuk idee om een app te downloaden waarmee je kind (samen met jou) wat woordjes in de taal van het betreffende land kan leren.

11: Lekkers voor onderweg

Je wilt natuurlijk lekkers te eten en drinken meenemen voor onderweg, maar wat kan je het beste kiezen? We adviseren je in ieder geval om de hoeveelheid suiker te beperken. De keuze valt namelijk al snel op snoepjes en pakjes sap. Daarmee krijgt je kind (te) veel suiker binnen. Dat is geen goede combinatie met stilzitten op de achterbank.

Enkele aanraders om mee te nemen zijn:

 • Vers of gedroogd fruit
 • Fruitsalade
 • Snoepgroentes / rauwkost
 • Nootjes (als je kind daar oud genoeg voor is)
 • Zelfgemaakte havermoutkoekjes of mueslirepen
 • Gekookte eitjes
 • Wraps gevuld met salade en kip of zalm
 • Hartige bladerdeeghapjes
 • Eiermuffins
 • Pasta- of rijstsalade

Natuurlijk is het ook belangrijk om voor voldoende drinken te zorgen. Enkele ideeën voor gezond drinken om mee te nemen:

 • Water
 • Thee
 • Melk
 • Smoothies

12: Zonwering en warmte

Ga je in de zomer een lange autoreis maken? Zorg dan voor zonwering achterin. Je kan hiervoor zonneschermpjes aanschaffen of doeken gebruiken. Als het erg warm is in de auto, is het ook erg belangrijk om erop te letten dat de kleintjes genoeg drinken.

13: Een eigen plankje

Zit je kind nog in een kinderstoel? Dan kan je een speciaal goedgekeurd plankje voor over de kinderstoel aanschaffen. Zo heeft je kleintje zijn eigen tafeltje en wordt spelen en eten een stuk makkelijker.

14: Tips tegen wagenziekte bij kinderen

Wagenziekte kan erg vervelend zijn. Kinderen hebben vaker last van wagenziekte, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet volledig ontwikkeld is. Je kind kan er misselijk van worden, overgeven, hoofdpijn krijgen en gaan zweten.

Heeft jouw kind last van wagenziekte? Pas dan de volgende tips toe:

 • Laat je kind niet lezen, schrijven of tekenen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.
 • Rijd rustig en houd zoveel mogelijk een constante snelheid aan.
 • Laat het kind dat wagenziek is in het midden zitten, zodat hij of zij goed naar buiten kan kijken.
 • Een lege maag verergert wagenziekte. Laat je kind daarom wat lichts eten voor vertrek en zorg tijdens de reis voor lichte tussendoortjes. Vermijd zoet, zuur en vet eten.
 • Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt, maar vermijd suikerrijke en koolzuurhoudende dranken.
 • Maak regelmatig een tussenstop.

15: Cadeautjes

Pak wat kleine cadeautjes in voor onderweg. Je kan van te voren afspreken dat je kind dit krijgt zodra jullie op een bepaalde plek zijn aangekomen. Je kan er ook voor kiezen om de cadeautjes om de twee of drie uur te geven. Zo geef je hem of haar iets om naar uit te kijken, waardoor de rit leuk blijft.

Het hoeven natuurlijk geen grote cadeaus te zijn. Leuke goed betaalbare cadeautjes zijn bijvoorbeeld stickers, bellenblaas, een frisbee, armbandjes, een pet of potloden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 3888x
Toegevoegd: 24-05-2016 20:02
Gewijzigd: 15-06-2016 00:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!