Tips om te genieten van de natuur met kleine kinderen

Tips om te genieten van de natuur met kleine kinderen

Tips om te genieten van de natuur met kleine kinderenNiet alleen in de zomer, ook in de lente, herfst en winter kan het heerlijk zijn om de natuur in te gaan met kleine kinderen. De natuur heeft hen, maar zeker ook jezelf ontzettend veel te bieden! Ga op zoek naar de dieren die je in de natuur kunt vinden, bekijk de planten die je onderweg tegenkomt, enzovoorts. In dit artikel lees je er meer over!

Geschikt moment om de natuur in te gaan

Een van de voordelen van de natuur, is dat het je in ieder seizoen iets te bieden heeft. In de lente kun je op zoek gaan naar lammetjes en jonge geitjes. Of wat te denken van de prachtige narcissen en tulpen, die in dit seizoen tot bloei komen? Na de lente breekt de zomer aan, waarin iedereen met een korte broek en vlot shirtje op pad gaat! Ook in de zomer vind je ontzettend veel moois in de natuur. Denk aan de groene velden, waar je kinderen alle ruimte hebben om te ravotten en met een bal, met badmintonrackets, enzovoorts. Daarbij maakt het in de zomer niet uit als je jonge kinderen wat nat worden van water. Ze zullen al snel weer droog zijn!

 

In de herfst worden de dagen langzaamaan weer wat korter. Het betekent echter niet, dat het niet meer leuk is om de natuur in te gaan. Denk aan de prachtige kleuren van bladeren aan bomen en op de grond. Weet jij de mooiste bladeren bij elkaar te zoeken in het bos? Ook vind je tijdens de herfst een groot aantal kastanjes, eikeltje en bijvoorbeeld dennenappels. Neem ze mee naar huis om hier mee aan de slag te gaan. Tot slot is er nog de winter, waarin de natuur bedekt is onder een mooi wit dek als het meezit. Zelfs wanneer het niet sneeuwt, kun je in de winter de natuur in trekken. Zoek naar de schapen met hun dikke wintervacht, de eekhoorntjes in het bos met hun voorraad aan beukennootjes, enzovoorts. Kortom, je kunt het hele jaar door de natuur in gaan.

Maak een mooie boswandeling met je kinderen

Een van de manieren om de natuur te verkennen is het maken van een mooie boswandeling. Trek de laarsjes van je kinderen aan, pak je kinderen goed in en vertrek voor een ontdekkingstocht door een bos bij jou in de buurt. Voor kinderen is een bos vaak al snel erg groot, waardoor je niet ver van huis hoeft te gaan om indruk te maken! In iedere plaats vind je immers wel een kleine bosschage om met je kinderen doorheen te lopen. Je kunt hierbij over de schelpenpaden lopen, om niet gestoord te worden door fietsers. Heb je een hond als huisdier? Neem deze mee tijdens je ontdekkingstocht, zodat ook je huisdier aan voldoende beweging komt.

 

Met name in de herfst kan het leuk zijn om een tas mee te nemen. Zo kun je eikeltjes, kastanjes en bijvoorbeeld dennenappels mee naar huis nemen. Thuis kun je met deze materialen aan de knutsel gaan. Op internet zijn verschillende leuke knutsels te vinden, die je kunt gebruiken op een herfsttafel in huis!Knutselen met spullen uit het bos

De meest simpele knutsel met materialen uit het bos, is het creëren van dieren met kastanjes, eikeltjes en satéprikkers. De satéprikkers kun je bij iedere supermarkt of hobbywinkel aanschaffen. Laat je kinderen zelf aan de slag gaan met het creëren van hun eigen dieren en help ze waar nodig met het in de kastanjes steken van de prikkers. Dit kan soms wat lastig gaan als je kinderen nog erg jong zijn. De resultaten van een middagje knutselen kun je in de vensterbank zetten of bijvoorbeeld op een speciale herfsttafel. Ook leuk is het om herfstbladeren mee te nemen uit het bos en deze te laten drogen. Dit doe je bijvoorbeeld tussen twee kranten of een tijdschrift. Zoals eerder al werd aangehaald, kun je op internet tal van andere ideeën vinden om een middag aan te werken met je kinderen.

Op de fiets naar het bos of een natuurgebied

Wanneer je kinderen nog heel jong zijn, kan een boswandeling net iets te intensief voor ze zijn. In dit geval is het verstandig om op pad te gaan met een fiets! Voorzie je moederfiets van een kinderzitje, zodat je kind alles goed kan zien en zelf niet hoeft te fietsen. Als je kind wat ouder wordt, kun je hem of haar vanzelfsprekend zelf laten fietsen. Vanuit het kinderzitje heeft je kind een mooi overzicht over hetgeen er om hem of haar heen te zien is. Denk aan de prachtig gekleurde bomen, de vlinders rond vlinderstruiken, kleine bijtjes op bloemen, enzovoorts. Onderweg kun je op verschillende plekken pauzeren, om je kind de gelegenheid te geven zelf op onderzoek uit te gaan. Is je kind moe? In dat geval is het tijd om weer even op pad te gaan.

 

Mocht je meerdere kinderen hebben, dan zou je ook het gebruik van een fietskar kunnen overwegen. De fietskar kan achter de fiets worden gehangen en biedt vaak plek aan twee kinderen. Een nadeel aan een fietskar is dat je geen zicht hebt op je kinderen en dat communiceren wat lastiger gaat. Daarbij wordt het geheel van je fiets en de kar al snel behoorlijk lang. Dit maakt het fietsen bepaalt niet gemakkelijker! Zeker niet, wanneer je ook over schelpenpaden wilt fietsen.

Een Nederlands Waddeneiland bezoeken met je kinderen

Naast de mogelijkheid om naar een bos bij jou in de buurt te gaan voor het ontdekken van de natuur, kan ook een bezoek aan een van de Nederlandse Waddeneilanden het overwegen waard zijn. Texel, Terschelling, Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland zijn vanuit verschillende havens te bezoeken. Mocht je in Noord-Nederland wonen, dan kan ook een bezoek aan het Duitse Borkum het overwegen waard zijn. Op deze Waddeneilanden kun je tal van leuke activiteiten ondernemen met je jonge kinderen. Ga bijvoorbeeld aan de wandel door de duinen van de eilanden, huur een fiets op het eiland voor een fietstocht, enzovoorts. Bij het huren van een fiets kan het slim zijn om voor een tandem te kiezen. Met een tandem kun je samen met je kind fietsen, waardoor deze even kan rusten als het te zwaar wordt.

 

Je kunt een bezoek aan een Waddeneiland afsluiten op het strand. Hier hebben je kinderen de gelegenheid om af te koelen in zee, om heerlijk rond te rennen door het zand, op zoek te gaan naar schelpen, enzovoorts. Neem een tasje mee naar het strand, zodat je de schelpen als herinnering mee naar huis kunt nemen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1049x
Toegevoegd: 07-03-2019 11:25
Gewijzigd: 07-03-2019 17:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3141 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!