Kraambezoek, dit zijn de ongeschreven regels

Kraambezoek, dit zijn de ongeschreven regels

Kraambezoek, dit zijn de ongeschreven regelsAls je zus of je beste vriendin is bevallen van haar kindje, wil je het liefst zo snel mogelijk langsgaan. Maar zitten kersverse ouders daar wel op te wachten en hoe zorg je ervoor dat je je door je enthousiasme niet opdringt. Hieronder lees je de ongeschreven regels waar je je aan moet houden wanneer je op kraamvisite wil gaan.

Spreek af en ga niet zomaar langs 

Hoe graag je ook de minuut dat de baby is geboren voor de deur wil liggen, houd je in. Zo’n pasgeboren baby is superschattig om te zien, maar de moeder is helemaal kapot na zo’n bevalling. Voor (heel) directe familie is het natuurlijk heel logisch om meteen aan het kraambed te staan, maar houd een gepaste afstand. Laat weten dat je niet kan wachten tot je mag komen, maar ga niet uit jezelf langs en wacht op groen licht.

Er zijn ook mensen die liever alle kraamvisite in één keer ontvangen tijdens een kraamfeest. Zo’n kraamfeest wordt meestal buiten de deur gehouden, zodat er veel mensen tegelijk kunnen komen. Het is wat onpersoonlijker en je hebt niet veel kans om de baby echt te zien, maar voor de wat verdere kennissen is het fijn om iedereen tegelijk uit te nodigen. Meestal krijg je een uitnodiging om naar zo’n feest te komen. Soms is dat tegelijk met het geboortekaartje, soms komt het wat later.

Blijf niet te lang

Hoe leuk ze het ook vinden dat je langskomt, een pasgeboren baby is vermoeiend. Net als kraamvisite. Superleuk dus dat je komt, alle aandacht voor de baby en de mama hebt en natuurlijk iets leuks meeneemt. Maar blijf niet plakken. Het is geen vriendinnen bijkletsavond. En ook al lijkt het of de moeder wil dat je nog uren blijft, houd de eer aan jezelf en laat ze lekker rusten en cocoonen met hun kersverse kleine. Kraambezoek is kort, het uitgebreide babyknuffelen komt later wel.

Ga er niet vanuit dat je de baby mag vasthouden

Iedereen is anders. Niet elke moeder wil graag dat haar baby zomaar bij iemand anders in de armen ligt. En zeker als je net bevallen bent kan dat heel anders voelen dan je vooraf dacht. Pak daarom nooit de kleine zomaar en laat het aan de ouders over of je hun kindje mag vasthouden. Je kan er op hinten, maar wees gewoon relaxed en begrijpend als ze aangeven dat ze dat liever niet willen.

Het draait om de baby en de mama

Kraamvisite gaat om de kersverse kraamvrouw en haar baby. Niemand zit op jouw bevallingsverhaal te wachten, op wat jij deze week allemaal hebt meegemaakt of wat je van wat dan ook vindt. Nee, alles staat in het teken van de vrouw die net een topprestatie heeft neergezet een een kind heeft gebaard. Hoe gaat het met haar, hoe voelt ze zich en hoe prachtig is deze baby! En wat een mooie naam, wat doen ze het goed. Complimenten zijn heel belangrijk in deze eerste en soms nog wat onzekere periode.



Overleg wie er meekomen

Heb je zelf die kleine koters rondlopen, dan is het misschien niet zo handig om die meteen mee te nemen bij de eerste kennismaking met de baby. Die kleintjes zijn vaak heel druk en dat is niet zo’n fijne energie als je net bevallen bent. Misschien maken ze de baby wakker of aan het huilen en ze willen zelf vaak ook meer aandacht als er een baby in de buurt is. Voor een gezellige kraamvisite die rustig verloopt is het misschien verstandig om je eigen kids thuis te laten. Regel een oppas of laat ze gewoon bij papa of oma. Dan heb je zelf ook meer tijd voor de kleine, wel zo leuk. Kan je je voorstellen dat je eigen kinderen ook ooit zo klein zijn geweest?

Wees hygiënisch

Natuurlijk kom je schoon en verzorgd aan als je naar de baby komt kijken. Maar ga ook niet voor de deur nog even een sigaretje roken en doe geen zware parfum op. Was je handen, zorg dat je nagels schoon zijn en ga nooit op kraamvisite als je verkouden bent of een koortslip hebt. Zo’n baby’tje is heel vatbaar voor infecties en je wil natuurlijk geen enkel risico lopen dat zo’n kleintje door jou ziek zou worden. Twijfel je, blijf gewoon thuis en plan een afspraak over een week.

Geef geen ongevraagd advies

In de kraamperiode is alles al spannend en krijgen de ouders al zoveel nieuwe dingen te horen. Ga geen twijfel zaaien en overal adviezen over geven. Als je er om gevraagd wordt kan je natuurlijk altijd aangeven hoe jij iets bijvoorbeeld hebt aangepakt. Maar geef ze het gevoel dat ze op hun instinct moeten vertrouwen. Van alle kanten krijgen ze verschillende dingen te horen en dat kan soms zo verwarrend zijn. Het is al ontzettend wennen met een nieuw kindje in de familie en de kraamvisite is zeker geen moment om de wijsneus uit te hangen.

Neem iets leuks mee

Behalve de baby zien is het allerleukste van de kraamvisite natuurlijk het uitzoeken van een kraamcadeautje. Je kan honderden winkels en shops bezoeken, maar het perfecte cadeautje vind je nooit. Iets van kleding of schoentjes krijgen de ouders best vaak, maar een leuk invulboek of een baby armbandje is weer wat specialer. Het gaat erom dat je er over na hebt gedacht en dat je het uit je hart geeft. Je kan eventueel ook iets zelf maken. Denk dan aan een luiertaart (dat is ook nog eens heel handig) of iets anders creatiefs. Doe er een persoonlijke kaart bij met iets moois dat je erop schrijft voor later. Daarmee kan je ze laten weten hoe blij je bent met de komst van de kleine meid of jongen.

Bewaar altijd de bonnetjes van je aankopen. Misschien is iemand anders net zo origineel als jij geweest of is de kleur of maat toch net niet goed. Dan kan je het altijd nog ruilen, wel zo'n fijn idee. Als je wat meer richting wil, kan je ook vooraf vragen of ze nog leuke cadeau ideeën hebben. Misschien sparen ze wel voor een groter cadeau en kan jij er een bijdrage aan leveren. Vraag het gewoon, dan kan je aan het antwoord wel aflezen wat hun idee daarover is.

Een baby op de wereld zetten is niet niks. En als de kleine er na negen maanden dan eindelijk is, dan wil je hem of haar aan de hele wereld laten zien. Hopelijk houd de visite zich een beetje aan bovenstaande ongeschreven regels. En als ze zelf ouders zijn, weten ze zelf ook nog wat wat ze wel en niet fijn vonden die eerste weken. Zorg goed voor jezelf en je kleintje en geef aan als het teveel wordt. Want dat kan opeens heel snel gaan in de kraamperiode.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: webschrijver
Aantal keer gelezen: 2737x
Toegevoegd: 10-10-2019 20:58
Gewijzigd: 11-10-2019 09:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!