Wat je moet weten over particuliere thuiszorg

Wat je moet weten over particuliere thuiszorg

Wat je moet weten over particuliere thuiszorgOns land telt veel mantelzorgers. Het zijn familieleden, buren en vrienden welke langdurige zorg op een vrijwillige basis geven. Ze doen het omdat het vanzelfsprekend is om te helpen. Het is echter niet altijd gemakkelijk. Zeker als ze op vakantie gaan of zelf ziek zijn. Het is daarom goed dat er ook thuiszorg is. Er zijn verschillende oplossingen om een stukje ondersteuning te vinden voor een optimale zorg.

Deel de lasten 

Ook wanneer er al een mantelzorg is, is het goed om te kijken of er taken naar de thuiszorg kunnen gaan. Het is zo mogelijk om overbelasting te voorkomen en de persoon niet te stressen die de mantelzorg verleend. Er zijn verschillende zaken die te regelen zijn bij particuliere thuiszorg. Er komt vaak veel bij kijken. Het is daarom goed om dit artikel goed door te lezen. Denk aan zaken als het persoonsgebonden budget, de zorgindicaties, de werkzaamheden van het zorgkantoor en het Centraal indicatieorgaan (CIZ). Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat de kosten zijn van de thuiszorg.

De vormen van thuiszorg

Het is mogelijk om naast mantelzorg ook thuiszorg in te schakelen. Het kan gaan om een 24 uurs thuiszorg. Het is ideaal voor ouderen die nog wel thuis kunnen wonen, maar wel wat extra zorg nodig hebben. Het is dan mogelijk om nog lekker thuis te blijven wonen. Het is mogelijk om 24 uur per dag ondersteuning aan te bieden. Daarnaast is er ook een 12 uurs thuiszorg. Ook dit is gericht op het thuis blijven wonen van een persoon. Dan is er nog de terminale 24 uurs zorg. Het is een permanente zorg bij terminale mensen thuis. Nachtverpleging is een goede optie voor mensen die ‘s nachts niet alleen thuis kunnen zijn. Vervolgens is er ook nog thuiszorg ern begeleiding bij de ziekte van Alzheimer. Het is een intensieve begeleiding. Iedere thuiszorgorganisatie zal zo haar eigen pakketten hebben. Hier hebben we echter een aantal van de mogelijkheden besproken.

Zorgindicatie en PGB aanvragen

Om ook zorg te krijgen aan huis is het belangrijk om een zorgindicatie te hebben. Het is mogelijk om de zorgindicatie op te vragen bij het CIZ. In de zorgindicatie staat welke zorg en hoeveel zorg er gegeven mag worden. Vaak wordt er een persoonsgebonden budget gegeven uit de wet langdurige zorg. Het is dan mogelijk om de zorg volledig uit het persoonsgebonden budget te betalen. Er zijn dan geen extra kosten. 

Inwonende zorg 

Het is ook mogelijk een inwonende zorgmedewerker te krijgen. Het zijn vaak goed opgeleide zorgverleners uit de EU. Ze hebben de juiste vaardigheden en kunnen goed met de cliënten communiceren om zo een professionele zorg te bieden. Wanneer er geen buren, familie of vrienden zijn is het goed om hier gebruik van te maken. Een inwonende zorgmedewerker kan helpen bij het opstaan, aankleden, koken, boodschappen doen en ook bij het maken van een wandeling of andere dagelijks zaken.

Ouderen en zorg

Voor ouderen is het belangrijk om de juiste zorg te krijgen om toch thuis te kunnen blijven wonen. Het kan wat hulp zijn bij de dagelijkse maaltijden tot een alarmeringssysteem in huis. Het is dan mogelijk om anderen een signaal te geven als er iets niet pluis is. Het is goed om hier gebruik van te maken. Daarnaast is het ook goed om de woning aan te passen. Het is de basis om langer thuis te blijven wonen. Het helpt om ongelukken te voorkomen en maakt je leven gemakkelijker.

Aanpassingen en de juiste tools 

Het is goed om de woning op de juiste plekken aan te passen. Denk hierbij aan het nemen van een traplift als de slaapkamer en/of de badkamer boven is. Ook is het goed om alle drempels weg te halen in huis. Zo voorkom je dat je ergens over struikelt. Daarnaast kan wanneer je wat ouder wordt een rollator voor in huis en buiten handig zijn. Het geeft de houvast die je nodig heeft. In huis is het slim om ook steunen in de badkamer en in het toilet te maken. Het helpt met het opstaan. Het is ook goed om te kijken naar een stoeltje in de douche of een instapdouche.

Een goede hulp in huis

Het is prettig om wat extra hulp in huis te krijgen om alles goed te kunnen runnen. De geest wil vaak nog wel, maar het lichaam protesteert. Het kan ook tijdelijk zijn dat je ergens hulp bij nodig hebt. Bijvoorbeeld na een operatie of een tijdelijke blessure. Het is dan prettig om wat extra hulp en zorg te krijgen.

Krijg de zorg die nodig is

Thuiszorg is simpelweg de zorg om mensen te helpen om in huis te kunnen blijven wonen. Er kunnen verschillende omstandigheden aan ten grondslag liggen dat er thuiszorg nodig is. Particuliere thuiszorg is de zorg die mensen zelf inhuren. Vaak wordt dit vanuit het persoonsgebonden budget vergoed. Het is echter niet de thuiszorg die rechtstreeks door de overheid vergoed wordt. Het is uiteindelijk belangrijk om de zorg te krijgen die nodig is om thuis te blijven wonen.

Waar moet je op letten bij particuliere thuiszorg?

Wanneer je een zorgverlener wilt inschakelen is het belangrijk dat ze vriendelijk en betrouwbaar is. Kies een thuiszorgaanbieder die klaar staat voor de mensen. Het is ook belangrijk om ruimte te hebben om een match te krijgen met de persoonlijke hulp. Wanneer het niet klikt wordt het moeilijk om elkaar te helpen. Weet hoe je zelf de ruimte krijgt om een hulp te kiezen. Natuurlijk kan het in de vakantieperiode of bij ziekte soms anders zijn. Houd hier rekening mee. Kijk of de thuishulporganisatie ook oog heeft voor de persoonlijke wensen. Door hier goed op te letten is het mogelijk om de regie in handen te houden en de hoogste kwaliteit thuiszorg te krijgen. Zorg vervolgens dat alles ook transparant en duidelijk is als het gaat om de prijzen en kosten.

Onbezorgd thuis blijven wonen

Uiteindelijk draait het erom dat je onbezorgd thuis kunt blijven wonen met de hulp en zorg die je nodig hebt. Zorg en hulp waar je recht op hebt. Het is goed om een zorgindicatie aan te vragen om zo te zien of je een persoonsgebonden budget kunt krijgen om de particuliere thuiszorg mee te betalen. Het is prettig om wat extra hulp te krijgen. Het kan je hele leven veranderen en prettig en aangenaam maken. Het is niet nodig om je zorgen te maken hoe je alles allemaal alleen kunt doen of wat er gebeurt als de mantelzorger wegvalt. Iedereen heeft er recht op om onbezorgd en prettig in zijn eigen thuis te wonen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2683x
Toegevoegd: 22-01-2020 09:29
Gewijzigd: 23-01-2020 09:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3431 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!