moeder geeft borstvoeding baby

12 tips bij het geven van borstvoeding

moeder geeft borstvoeding babyBorstvoeding is de beste start die je jouw kindje kan geven. In dit artikel hebben we daarom 12 tips voor je verzameld die het geven van borstvoeding makkelijker en leuker maken.

1: Weet dat borstvoeding het aller-gezondst is

Als je dit artikel leest, geef je waarschijnlijk al borstvoeding of ben je waarschijnlijk al van plan om borstvoeding te geven. Toch willen we het nog even extra benadrukken: borstvoeding is de beste start voor je baby.

Enkele voordelen die borstvoeding jou en je kindje te bieden heeft zijn:

  • Borstvoeding bevat precies de juist voedingsstoffen voor je kindje.
  • Je borstvoeding wordt precies afgestemd op de behoefte van je baby.
  • Borstvoeding hoef je niet klaar te maken en is altijd en overal beschikbaar, op precies de juiste temperatuur.
  • Borstvoeding is de ideale ‘bondingtime’ voor jou en je baby. Het zorgt voor een ontspannen moment samen, waardoor de band met je baby sterker wordt.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een lager risico op wiegendood.
  • Borstvoeding heeft een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een kleiner risico om allergiën te ontwikkelen.
  • Borstvoeding verkleint het risico op darminfecties, luchtweginfecties en middenoorontsteking bij je baby.
  • Kinderen die borstvoeding hebben gekregen hebben een lager risico op het krijgen van jeugddiabetes, overgewicht en kanker.
  • Het geven van borstvoeding verkleint het risico op borstkanker bij de moeder.

Door jezelf deze voordelen goed te beseffen, ben je extra gemotiveerd om door te zetten met het geven van borstvoeding, ook als het even niet zo makkelijk gaat.

2: Weet dat het begin niet altijd makkelijk is

Als je ervan uit gaat dat borstvoeding geven enkel puur genieten is, kan dit in het begin wat tegenvallen. Ja, borstvoeding geven is heel fijn en ja, een prachtig moment voor jou en je kindje samen. Toch is het niet altijd makkelijk. Zeker in het begin kan het af en toe lastig zijn.

Soms lukt het niet om je kindje goed aan te leggen, soms schiet de melk niet snel genoeg toe en raakt je baby ongeduldig en soms doet het gewoon enorm veel pijn. We willen je hiermee zeker niet afschrikken, integendeel. We willen alleen dat je het van te voren weet, zodat je niet start met een onrealistisch positief beeld en waardoor ontmoedigd raakt als het tegenvalt.

Het goede nieuws is: na verloop van tijd gaat het geven van borstvoeding steeds makkelijker. De stuwing verdwijnt, de tepelkloven verdwijnen en je kindje aan leggen gaat op den duur vanzelf. Vanaf dan is het wel enkel genieten.

3: Voorkom tepelkloven

Veel moeders hebben er in het begin last van: tepelkloven. Vaak worden deze veroorzaakt doordat de baby niet goed aangelegd wordt. De volgende tips helpen je om tepelkloven te voorkomen:

  • Leg je baby op de juiste manier aan. Je kraamverzorgster of een lactatiekundige kan je hierbij helpen als dit niet goed lukt.
  • Ontspan tijdens het voeden. Eventuele spanning voelt je baby namelijk goed aan en dat maakt het moeilijker om je kindje goed aan te leggen.
  • Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Doet het pijn terwijl je kindje drinkt? Dan is je baby niet goed aangelegd. Haal je kindje even van de borst af en laat hem of haar opnieuw happen.
  • Zorg dat je tepel helemaal in je kindjes mond zit en laat je kindje niet op je tepel sabbelen.
  • Bedek je borsten niet direct na het voeden. Laat je tepels eerst goed drogen, eventueel nadat je er wat moedermelk op hebt gesmeerd. De melk heeft namelijk een verzorgende werking.
  • Gebruik bij het douchen geen zeep op je tepels, omdat dit de huid uitdroogt en extra kwetsbaar maakt.
  • Draag bh’s van zachte stof, bij voorkeur katoen.
  • Gebruik je zoogkompressen? Vervang deze dan altijd zodra ze nat zijn.

4: Behandel tepelkoven

Tepelkloven wil je natuurlijk zo snel mogelijk behandelen. Deze tips helpen je daarbij:

  • Probeer ondanks de pijn goed te ontspannen tijdens het voeden.
  • Lukt het niet om goed te ontspannen tijdens het voeden doordat het pijn doet? Overleg dan met je huisarts (of kraamverzorgster als zij er nog is) of je een paracetamol kan nemen.
  • Gebruik speciale crème voor tepelkloven. Deze crèmes zijn vaak vettig, helpen je huid herstellen en kunnen de pijn wat verzachten.
  • Overweeg je kindje tijdens een voedingsmoment maar aan één borst aan te leggen, zodat de andere tepel ontzien wordt. Geef het volgende voedingsmoment weer de andere borst en blijf dit zo afwisselen tot je van de tepelkloven af bent. Doe dit echter alleen als je melkproductie op peil blijft. Je melkproductie kan hierdoor namelijk achteruit gaan.

5: Voorkom borstontsteking en verstoppingen

Borstontsteking en verstopte melkkliertjes zijn andere kwalen waar je last van kan krijgen bij het geven van borstvoeding. Wil jij het risico op een borstontsteking en verstopte melkklieren minimaliseren? Volg dan de volgende adviezen op:

  • Draag een speciale voedingsbh en vermijd te strakke bh’s.
  • Houd je vinger niet op je borst om het neusje van je baby vrij te houden.
  • Laat je baby aan beide borsten goed drinken en zorg ervoor dat allebei je borsten regelmatig leeg worden gedronken.
  • Wissel de drinkhoudingen van je baby af.
  • Neem voldoende rust.

6: Maak een ‘borstvoedingsmandje’

Tijdens de eerste weken na je bevalling heb je je handen meer dan vol. Maak het jezelf daarom makkelijker door een ‘borstvoedingsmandje’ te gebruiken. Hierin leg je alles spulletjes die je gebruikt tijdens het voeden zoals spuugdoekjes, een slabbetje en indien nodig een tepelhoedje en/of een middeltje tegen darmkrampjes. Zo heb je alles altijd op de pak.

De vitaminedruppeltjes voor je baby kan je eventueel ook in het mandje doen, zodat je ze niet vergeet.

7: Je melkproductie stimuleren

Soms kan je wel wat hulp gebruiken om je melkproductie te stimuleren. Tips die je hierbij helpen zijn:

  • Voed op verzoek.
  • Neem voldoende rust.
  • Leg warme kompressen op je borsten voor het voeden. Dit verbetert de doorstroming van de melk.
  • Leg je kindje wat vaker aan, om de 1,5 à 2 uur of zodra je baby zelf wil drinken.
  • Laat je kindje bij een voedingsmoment aan beide borsten drinken.
  • Neem fenegriek en/of venkel.

8: Voed op verzoek

Voeden op verzoek is het fijnst voor je baby en zorgt ervoor dat je baby rustiger en meer tevreden is. Het zorgt er ook voor dat je kindje beter kan drinken, omdat hij of zij bij de eerste hongersignalen meteen gevoed wordt. Als je ervoor kiest om een schema aan te houden, heeft je kindje soms al een tijdje honger en heeft hij of zij zodra het voedingsmoment is aangebroken geen energie meer om goed te drinken.

Ook kan voeden op verzoek het risico op darmkrampjes en tepelkloven verkleinen. Probeer je kindje daarnaast ook zoveel mogelijk zelf de duur van de voeding te laten bepalen. Dit proces wordt allemaal prima geregeld, je hoeft dit zelf niet te timen. Dat is meteen ook een stuk relaxter voor zowel jou als je baby.

9: Geef bij voorkeur geen fopspeen

Een fopspeen kan je beter niet geven, zeker niet tijdens de eerste weken. Met een fopspeen leert je kindje namelijk een andere manier van zuigen aan, wat het geven van borstvoeding lastiger kan maken. De zuigtechniek die bij de fopspeen gebruikt wordt, werkt namelijk niet goed bij het drinken aan de borst.

Daarnaast kan het geven van een fopspeen ervoor zorgen dat je de hongersignalen die je baby je geeft niet goed interpreteert. Als je merkt dat je kindje wilt zuigen en je geeft hem of haar een speentje, valt je kindje daar wellicht mee in slaap, terwijl je baby eigenlijk melk nodig had. Hierdoor raakt het vraag en aanbod van de borstvoeding verstoord. Doordat je hierdoor minder vaak aanlegt, kan dit er bovendien voor zorgen dat je melkproductie afneemt.

10: Schakel een lactatiekundige in

Loop je tegen problemen aan met je borstvoeding? Schakel dan een lactatiekundige in. Zij kunnen je helpen bij problemen en twijfels. Veel verzekeraars vergoeden deze zorg vanuit de aanvullende polis.

11: Laat je baby bij jou op de slaapkamer slapen

De slaapkamer met je baby delen zorgt ervoor dat je direct de signalen van je baby oppikt. Zo hoeft je baby niet onnodig te huilen en kan je hem of haar direct aanleggen. Doordat je baby dan niet gespannen is van het huilen, gaat het aanleggen makkelijker. Daarnaast kosten de nachtvoedingen je zo simpelweg minder energie, omdat je niet je slaapkamer uit hoeft.

Je baby bij je op de slaapkamer laten slapen verkleint bovendien ook het risico op wiegendood.

12: Luister naar je moedergevoel

Alle goede adviezen ten spijt, je moedergevoel is vaak het beste. Zeker als je kindje net geboren is, word je overspoeld met allerlei goede adviezen van professionals, familie en vrienden. Kijk echter altijd naar je kindje en doe alleen waar je jezelf goed bij voelt. Laat alle theorieën je hier niet van afleiden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 2791x
Toegevoegd: 01-09-2016 11:38
Gewijzigd: 25-09-2016 20:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!