paar van 50+

Vijftig plus, 50

paar van 50+Vijftig plussers, de vergrijzing, in Nederland wordt deze doelgroep steeds groter. Hoe kom je als 50+ aan het werk? Wat doe je als er geen werk is? In dit artikel vind je meer informatie.

Vijftig plus, 50+, algemeen

Ben je 50+ dan heb je al een heleboel levenservaring en toch behoor je nog niet bij de ouderen. Je hebt waarschijnlijk een baan en mag nog een poosje blijven werken voor je werkgever of als zelfstandige. Het is nog te vroeg om te stoppen, het pensioen laat nog even op zich wachten. Je behoort tot de groep die nog niet weet wanneer het pensioen ingaat. Dat is namelijk afhankelijk van de levensverwachting van mensen.

 • Deze nieuwe regel geldt voor iedereen die na 1955 is geboren. Of je dat nu leuk vindt of niet, of je het daar mee eens bent of niet, de 50+'er moet zich daar gewoon bij neerleggen. Je kunt natuurlijk zelf een bepaalde weg bewandelen en uitstippelen, zodat je op eigen houtje kunt stoppen met werken.
 • De 50+'er moet dan wel een mooi spaarpotje achter de hand hebben, zijn of haar huis verkopen of andere zaken (aandelen, goud) voor geld "inruilen". Nogmaals, de 50+'er moet behoorlijk wat reserve hebben om te kunnen leven zonder geldzorgen en zonder het feit dat er elke maand geld wordt gestort op zijn of haar bankrekening.
 • De 50+'er kan nog niet achterover leunen. Toch is het jammer om alleen maar te piekeren over de toekomst. Alle 50 plussers komen met ditzelfde probleem, dezelfde onzekerheid in aanraking. Praat er met elkaar over, maar praat ook met een financieel expert, een bankmedewerker bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn als je eerder wilt stoppen met werken.
 • Heb jij als 50+ het financiële plaatje rond dan kun je plannen maken. Wat wil je? Hoelang werk je nog door? Het lijkt misschien nog ver weg, maar als je moet gaan reserveren dan dien je daar op tijd mee te beginnen om een mooi bedrag bij elkaar te sparen. Heb je een eigen huis? Wat wil je daar mee? Ga je dat zelf opeten, nadat je het hebt verkocht? Het huis kan een mooi bedrag opleveren, maar wat dan…..? Je zult toch ergens moeten wonen, een dak boven je hoofd hebben? Huren is erg duur, houd daar rekening mee. En als je prettig woont, wil je wellicht niet verhuizen. En juist als je ouder bent wil je en heb je meer tijd om van je huis en tuin te genieten. Het is wikken en wegen en niet eenvoudig te bedenken wat je het beste kunt doen.
 • Wat je in elk geval als 50+'er niet moet doen is alleen maar blijven piekeren over later. Je kunt de toekomst niet voorspellen en wie weet hoeveel regels en aanpassingen er nog zullen worden doorgevoerd voordat jij de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wat je zeker wel moet doen is werken met plezier en genieten van je vrije tijd. Neem een hobby, ga enkele uren minder werken als je de kans krijgt.
 • Je bent als 50+'er nog in staat van alles te ondernemen (bij een goede gezondheid). De kinderen zijn waarschijnlijk het huis uit of ze zullen binnenkort gaan. Een andere periode breekt aan. Je hoeft alleen nog maar rekening te houden met (eventueel) je partner en je eigen behoeften. Wil je graag reizen, doe het nu!
 • De 50+'er heeft al een groot deel van zijn of haar leven achter de rug, maar kijk eens wat er nog voor je ligt. Tijd om naast werk ook veel tijd vrij te maken om te leven, dat kun je maar beter vroeg genoeg leren. Ga je eenmaal met pensioen en heb je nooit vrije tijd gehad of gewild, dan is het moeilijk te wennen. Velen zijn dan behoorlijk ongelukkig zonder hun baan, voorkom dit, want er is in het leven meer dan werk alleen!

50+'er zonder werk

Als je als 50+'er zonder werk bent, behoor je tot de oudere werklozen. Men geeft je nog weinig kans om een baan te vinden. Je bent te oud, je bent te duur, je hebt niet voldoende opleiding enz. Allemaal redenen om goed te praten anderen op jouw plaats te werk te stellen. Onzin! Veel ervaring die op die manier verdwijnt, waarheen? Jammer dat er zo met 50+'ers wordt omgegaan. Wellicht ligt het tempo van een 50+'er op de computer wat minder hoog dan van een twintiger en heeft een 50+'er minder kaas gegeten van social media, maar hoe zit het met de ervaring, de inzet van een 50+'er voor het bedrijf? Wordt er alleen nog maar zakelijk gekeken, naar het kostenplaatje? Er wordt van alles uit de kast gehaald om de 50+'er aan het werk te krijgen, maar het wil niet echt lukken.

 • Naast het financiële stukje voor de 50+'er, minder inkomen bij een uitkering, wordt hem of haar het plezier in het werk ontnomen.
 • Vaak voelt een 50+'er zijn of haar ontslag aankomen. Er komen jongere collega's met meer opleiding. Misschien mag je deze mensen nog inwerken, of een reorganisatie zorgt ervoor dat je al eerder boventallig bent, de gevolgen daarvan ken je: je krijgt je ontslag!
 • Misschien krijg je een transitievergoeding als pleister op de wonden en dat was het dan. Je kunt gaan solliciteren. En daar word je pas vrolijk van. De ene na de andere afwijzing volgt en je moet solliciteren. En dat wil je ook graag, want je wil een nieuwe baan. Maar wanneer komt voor de 50+'er die ene baan waarin jij je weer gelukkig voelt en dat jij weer voelt dat je erbij hoort. Dat laatste is namelijk erg belangrijk, je bent toch niet te oud om te werken? Je wilt er weer bijhoren. Stop die negatieve gedachten dat je er niet meer bij zou horen als je geen werk hebt! Dat laatste, sociaal isolement, kun je namelijk zelf heel eenvoudig voorkomen.
 • Je gaat vrijwilligerswerk doen. Veel 50+'ers doen dat al met veel plezier. Diverse evenementen zouden niet eens kunnen "draaien" zonder al die vrijwilligers. Het zou echter prettig zijn als je dat vrijwilligerswerk naast een betaalde baan zou kunnen doen en niet in plaats van.
 • Geef echter de moed nooit op en blijf zoeken naar een leuke baan. Maak vacature alerts aan op internet, doe online een beroepentest, soms komt er een totaal andere baan uit dan die waarin je altijd werkzaam bent geweest, waardoor je nog breder kunt zoeken.
 • Wil je graag zzp'er worden als 50+'er, ook die mogelijkheden kun je uitspitten (houd rekening met dure verzekeringen die je afsluit als je zzp'er wordt). Ga naar informatieavonden van je gemeente. Er kan zomaar iets uitrollen.
 • Ook wanneer je eerst vrijwillig aan de slag gaat, bijvoorbeeld het helpen van vluchtelingen met onze taal, het invullen van papieren enz., kan daar straks zomaar een baan uitrollen. Bovenstaande tekst geldt voor een groot deel ook voor 50+'ers die door hun gezondheid hun werk niet meer voor 100% kunnen uitvoeren. Ook zij worden vaak buiten spel gezet, want ze zijn of worden een kostenpost voor de werkgever. Allemaal heel begrijpelijk als je het zakelijk bekijkt. De menselijke kant wordt helaas vergeten. De beste jaren van je leven geef en leef je voor je bedrijf en dan is het zuur om aan de kant te worden gezet. 50+'ers jullie ervaring mag niet verloren gaan, wanneer komt daarvoor de oplossing?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2789x
Toegevoegd: 02-08-2016 19:10
Gewijzigd: 16-08-2016 22:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!