Kinderwens als alleenstaande

Kinderwens als alleenstaande

Kinderwens als alleenstaandeOok als alleenstaande kun je een nadrukkelijke kinderwens hebben. Wie wil er immers geen moeder of vader worden van een prachtige en gezonde zoon of dochter? Als alleenstaande moeder of vader met een kinderwens heb je verschillende mogelijkheden om een kind te krijgen. Dit artikel zet de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje. Houd er rekening mee, dat veel van deze opties behoorlijk wat tijd in beslag zullen nemen.

Een kinderwens als alleenstaande man of vrouw

Het krijgen van een kind is niet altijd even gemakkelijk. Dit geldt zowel voor stellen, als voor een alleenstaande man of vrouw. Stellen kunnen te maken krijgen met een situatie, waarin een van hen twee niet vruchtbaar is. Als gevolg hiervan zal het lang niet altijd mogelijk zijn, om via de normale weg een kind te baren. Gelukkig zijn er tegenwoordig moderne technieken, waarmee de kans op een succesvolle zwangerschap vergroot kan worden. Ook voor alleenstaande mannen en vrouwen is het niet eenvoudig om aan een kind te komen. Welke opties heb je in zo’n geval? Kies je bijvoorbeeld voor een kunstmatige inseminatie van een willekeurige man, of ga je voor het adopteren van een kind? Later in dit artikel zal dieper worden ingegaan op de verschillende mogelijkheden.

Houd er rekening mee, dat de keuze voor een kind als alleenstaande diverse gevolgen met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat een toekomstig partner wellicht ook kinderen met je wil krijgen. Of wat te denken van het feit, dat je straks niet meer volledig kunt werken? Zeker bij een geadopteerd kind zal het geen fijne gedachte zijn, dat hij of zij dagelijks naar een kinderdagopvang moet gaan. Probeer daarom vooraf op een rijtje te zetten, welke (financiële) gevolgen een kind voor jou als alleenstaande heeft. Je kunt hierbij ook om advies vragen van familie en vrienden. Zo weet je zeker, dat je goed bent voorbereid op de aanstaande situatie!

Het inschakelen van een spermadonor

Voor vrouwen zijn er verschillende manieren om toch zwanger te raken. Het inschakelen van een spermadonor is hierbij de meest logische oplossing. Een spermadonor zal je normaliter niet kennen, voordat het kind geboren wordt. Er zijn verschillende instanties, die single vrouwen aan een spermadonor koppelen om zwanger te raken. In Nederland vind je meerder spermabanken, waar het sperma uitgebreid getest en gecontroleerd wordt. Op deze manier wordt de kans op een afwijking geminimaliseerd. Een afwijking kan in verschillende vormen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekte, waarmee het kind al van jongs af aan mee te maken zou kunnen krijgen.

 

Wanneer een geschikte spermadonor gevonden is, kan begonnen worden aan de kunstmatige inseminatie. Hierbij wordt het sperma op een kunstmatige manier ingebracht, om de eicel te bevruchten. Vanzelfsprekend speelt het moment van de ovulatie hierbij een belangrijke rol. Het is immers niet op ieder moment mogelijk om de eicel te laten bevruchten via een kunstmatige inseminatie. Mocht je te maken hebben met een onregelmatige ovulatie, dan zijn er verschillende medicijnen die je hierbij helpen. Zo wordt het makkelijker om de eicel te bevruchten. Een instantie die kunstmatige inseminatie mogelijk maakt, zal je hier uiteraard uitgebreid over informeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Zelfinseminatie als alternatief voor vrouwen

Single vrouwen hebben een alternatief voor de kunstmatige inseminatie via een speciale kliniek. Bij zo’n kliniek weet je niet altijd wie de zaaddonor is, laat staan dat je hem persoonlijk kent. In het geval van zelfinseminatie, wat lijkt op een kunstmatige inseminatie bij de kliniek, weet je vaak wel. Dit hoeft echter niet te betekenen, dat het om een bekende van je gaat. Bij een zelfinseminatie maak je gebruik van een spuit, waarmee je het zaad van een man bij jezelf naar binnen probeert te brengen. Op deze manier kan de eicel bevrucht worden en zal de ontwikkeling van het kind op gang worden gebracht. Een regelmatige ovulatie is hierbij niet noodzakelijk. Er zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, waarmee je kunt testen of je in de vruchtbare periode zit. Op dat moment is het zaak om de zelfinseminatie op gang te brengen.



Werking van de zelfinseminatie

Bij zelfinseminatie heb je vooraf contact gehad met je zaaddonor. Het voordeel hiervan is, dat je niet op een wachtlijst hoeft te staan. Dit gaat hierdoor sneller, dan wanneer je een kunstmatige inseminatie bij een kliniek laat uitvoeren. Op het moment dat de test rond de vruchtbaarheid van je lichaam positief is, kun je de zaaddonor benaderen om af te spreken. De zaaddonor zal zijn sperma in een schoon en steriel potje opvangen. Vervolgens kun je deze zaadcellen middels een spuit uit het potje zuigen en bij jezelf inbrengen. Vanzelfsprekend hoeft de zaaddonor hier al niet meer bij aanwezig te zijn.

 

Het is in het geval van zelfinseminatie belangrijk om jezelf meerdere keren te insemineren, voor een grotere kans op succes. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld eens in de twee dagen een poging zou moeten wagen om jezelf te insemineren. Dit werkt steeds op dezelfde manier! Wel is het slim om meerdere setjes voor een zelfinseminatie te kopen. Zo is het materiaal schoon als je dit gebruikt. Een arts kan je adviseren bij het uitvoeren van een zelfinseminatie.

Een kind adopteren als alleenstaande

Een andere mogelijkheid om als alleenstaande toch een kind te krijgen, is het adopteren hiervan. Houd er rekening mee, dat het adopteren van een kind een lang proces betekent. Het is niet alleen belangrijk dat je competent wordt bevonden door de instantie die de verantwoordelijkheid heeft over adoptiekinderen in Nederland of andere landen. Ook moet het kind bij je passen. Zonder klik zou het adopteren van een kind op termijn voor problemen kunnen zorgen. Zowel voor jouzelf, als voor het kind! Er zijn in Nederland verschillende plekken waar je jezelf kunt aanmelden als adoptieouder. Vervolgens zal een periode van diverse gesprekken volgen. Hierin wordt gekeken wat je karakter is, of je competent bent als ouder, of je het kind straks een veilige omgeving te bieden hebt, enzovoorts.

 

Houd er rekening mee, dat de mogelijkheden om als een alleenstaande man of vrouw een kind te adopteren zeer beperkt zijn. In veel landen waar de adoptiekinderen vandaan komen, wordt de voorkeur gegeven aan een gehuwd stel. Dit biedt een kind normaliter een stabielere omgeving. Een alleenstaande zou op termijn immers een nieuwe partner kunnen krijgen, wat ook gevolgen heeft voor het kind.

Hulp van een psycholoog inschakelen

Zoals in dit artikel beschreven werd, heeft het krijgen van een kind als alleenstaande veel tijd nodig. Om deze periode goed door te komen, kan het verstandig zijn om de hulp van een psycholoog in te schakelen. De periode rond het krijgen van een kind kan mentaal erg zwaar zijn. Met de hulp van een psycholoog zal dit makkelijker te verdragen zijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2301x
Toegevoegd: 15-04-2019 16:01
Gewijzigd: 18-04-2019 11:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!