Het is belangrijk dat u het afbouwen van borstvoeding op de juiste manier doet. Het is namelijk belangrijk dat uw kindje zo min mogelijk last heeft van het afbouwen.
Ook zijn er nog twee heel erg belangrijke vragen, namelijk of je zomaar van de één op de andere dag kan stoppen met het geven van borstvoeding? en wat je moet doen als je baby helemaal nog niet wil stoppen met borstvoeding.
Je kunt daar het beste een moment voor uitzoeken waarop de baby niet aan andere grote belastingen wordt blootgesteld. Wanneer de baby tandjes krijgt, ziek is of net zijn inentingen heeft gehad, kan borstvoeding juist zorgen voor een geruststellende ontspanning en dan is het niet verstandig om dat bij het kind weg te nemen.
Het zou nu echt heel vervelend zijn voor jouw baby om tegelijk ook met de borstvoeding te stoppen. Als je het kunt uitkiezen, kies dan een koel jaargetijde om te stoppen met de borstvoeding. In de zomerhitte veroorzaakt een overstap op bijvoeding over het algemeen vaker maag- en darmstoornissen.
Hoe meer de moeder er de tijd voor neemt om aan de borstvoeding te ontwennen, hoe beter het uiteindelijk zal gaan. Dit werkt het beste wanneer je per week één borstvoeding vervangt door bijvoeding (en bij zuigelingen tot vijf maanden door flessenvoeding). Zo neemt de melkproductie vanzelf af bij de moeder en wordt alle overtollige melk weer in het lichaam opgenomen. Bovendien heeft het spijsverteringssysteem van de baby dan de gelegenheid zich zeer geleidelijk in te stellen op de nieuwe voeding. Hierdoor verminder je buikkrampjes en andere darmaandoeningen en dat is wel zo prettig voor het kind.
De eerste borstvoeding die je het beste kunt vervangen is er één waarvan je weet dat de baby het minste drinkt, of waarbij je relatief wat minder melk in je borsten hebt (bij de meeste vrouwen is dat meestal tussen 16:00 en 20:00 uur). Bovendien is het belangrijk dat de baby niet te hongerig is, maar ook zeker niet te moe is om een paar lepeltjes van je aan te nemen.
Dat is lastig, want de aanmaak van de melk stopt niet van de ene op de andere dag. Het kan echter soms nodig zijn, bijvoorbeeld omdat de moeder plotseling naar het ziekenhuis moet. Vaak leidt plotseling stoppen tot een verstopping van het melkkanaal en een borstontsteking.
Met de volgende trucs heb je de melkvorming echter binnen drie tot vier dagen onder controle:
Er zijn medicijnen die kunstmatig de vorming van het borstvoedingshormoon prolactine en daarmee de vorming van melk voorkomen. Deze middelen zijn echter zeer omstreden, omdat ze bij veel vrouwen ernstige problemen met de bloedsomloop kunnen veroorzaken. In de Verenigde Staten zijn ze daarom inmiddels al van de markt gehaald. Het is daarom altijd beter om het via de natuurlijke manier te doen, want je gezondheid moet je nooit op het spel zetten.
Dat hang er van af hoe graag je als moeder wilt stoppen met de borstvoeding. Wanneer je het geen probleem vindt nog een tijd door te gaan, moet je dat gewoon doen.
Als je liever wilt stoppen, zijn er wel een paar trucs om het kind te slim af te zijn:
“Nou moe, geef jij nog altijd de borst?” Wanneer je na acht of negen maanden nog altijd de borst geeft, kun je zo nu en dan op verbaasde reacties rekenen: “Dat is toch niet normaal, dat je nu nog de borst geeft!”
Is dat ook echt zo? Bij ons misschien niet, maar er zijn landen waar het heel gewoon is om je kind zelfs nog tot een jaar of vier, vijf de borst te geven. Dat betekent niet dat wij daar ook naar moeten streven, maar het geeft wel aan dat de vraag hoe lang je door moet gaan met borstvoeding, een kwestie van cultuur is.
In principe geldt dat uiteindelijk alleen moeder en kind bepalen wanneer de borstvoeding ophoudt. Zolang beiden er plezier aan beleven, hoeft er echt niet direct te worden gestopt.