familie aan het picknicken

Picknicken tien originele ideeën

familie aan het picknickenBen je op zoek naar tien leuke ideeën om te picknicken? Lees dit artikel dan snel door want hier vind je tien originele ideeën om lekker samen te gaan picknicken! Het wordt een mooie tijd en zeker in de lente en de zomer is het heerlijk buiten!

Picknicken met heel jonge kinderen

Om kinderen al van jongs af aan bekend te maken met het buitenleven kun je zelfs met heel jonge kinderen gaan picknicken. Zorg dat je een leuk groepje kinderen bij elkaar krijgt. Bij heel slecht weer kun je overwegen om een picknickkleed op de kamervloer of in de serre te leggen. Maak een gezellige vrolijk gekleurde picknickmand met eten en drinken. Leg er tevens fruit, tomaten, worteltjes en komkommer in. Wat een jong kind aan tafel wellicht niet eet zal het op deze bijzondere manier, namelijk buiten zittend op de grond waarschijnlijk wel op eten. Ook het zien eten van de andere kinderen doet vaak wonderen. Neem een voorleesboek mee, ook dan eten de kinderen gewoon door, terwijl ze genieten van het verhaal. Laat de picknick niet al te lang duren, stop op tijd, zodat het voor iedereen leuk blijft. Je kunt een leuk thema aan de picknick verbinden en de kinderen kunnen zich verkleden. Neem enkele volwassenen mee, zodat het groepje nooit zonder toezicht is als een kind moet plassen bijvoorbeeld. Ook pleisters en een tekentang horen in je EHBO tas.

Picknicken met kinderen van de basisschoolleeftijd

Ga er op uit, naar buiten, het park in of naar de bossen. Laat de telefoontjes en andere apparatuur thuis. Alleen de volwassenen hebben en gebruiken de telefoon voor noodgevallen. Tijd om buiten te genieten van elkaar, van de buitenlucht, van de vrijheid, van de ongekende mogelijkheden om buiten spelletjes te doen met dingen die je vindt (kinderen zijn daar erg goed in) of het gebruiken van een aangelegd trimparcours bijvoorbeeld. Je gaat met een aantal volwassenen en een groep kinderen te voet of met de fiets naar een van te voren uitgekozen geschikte picknickplaats. Dat kan zijn in de bossen, of in het park van je woonplaats. Je kunt samen met de andere volwassenen de picknickmanden in orde maken. Je kunt er ook voor kiezen (en dat ligt aan de tijd die je ervoor uit trekt) om samen met de kinderen de manden te vullen. Wat ook erg gezellig is en wellicht het leukste is om het eten ter plekke, op de picknickplaats zelf, te bereiden. Dus brood, een kuipje boter, beleg en wat bestek in de mand. Dat is het echte picknicken! Naast de gezonde producten zoals bruine broodjes, fruit, komkommer, tomaat en worteltjes mag iets lekkers niet ontbreken. Het is ten slotte een uitstapje en dat moet heel speciaal worden. Je kunt ook afspreken om na de picknick op weg naar huis samen een ijsje te gaan eten. Tijdens de picknick kunnen er ook spelletjes worden gedaan. Je neemt dus niet alleen goed gevulde manden mee, maar ook spelletjes die je buiten kunt spelen. Je kunt ook vragen of elk kind van thuis een spel meeneemt. Je wisselt eten, drinken af met een spel, zodat niemand te lang hoeft stil te zitten.

Picknick met ouderen

Veel ouderen zitten te veel en te lang binnenshuis. Weet je dat ook zij zullen genieten van het eten van een broodje buiten in de natuur (jeugdsentiment)? Ben jij in de gelegenheid om samen met andere vrijwilligers een groepje geïnteresseerde ouderen er mee uit te nemen? Doen! Ook zij vinden het gezellig om een keer op een andere plek te zijn. Regel het  vervoer of ga te voet als je ergens in de buurt een leuke plek weet om te picknicken. Je moet er wel rekening mee houden dat je ouderen niet op een picknickkleed kunt laten zitten. Er moeten banken in de buurt staan, maar dat is op enkele plaatsen het geval, wel even checken voordat je gaat. Ga niet picknicken als het snikheet is, veel ouderen kunnen daar niet tegen. Neem vooral lekkere producten mee en zie de mensen genieten van het buiten zijn, het eten en drinken en het contact met anderen op een ongewone plaats, die voor de leukste gesprekken zal zorgen.

Picknicken als kinderfeest

 Het is telkens opnieuw een probleem. Wat kan ik bedenken om de verjaardag van mijn kind op een bijzondere manier te vieren? Heb je al eens een picknick overwogen? Laat je kind enkele vriendjes uitnodigen. Het ligt aan de leeftijd van de kinderen of er meer volwassenen mee moeten. Bij de wat oudere kinderen, die zelf kunnen fietsen, is het voldoende als je partner mee kan gaan. Neem ook altijd een telefoon mee, een tekentang en pleisters. Bereid de route voor en zoek een geschikte picknickplaats. Neem eten, drinken en wat spelletjes mee. Niet teveel, het is juist zo leuk om de kinderen zelf in de natuur bezig te laten zijn met stokken, blaadjes, bloemen enz. Is er een trimparcours in de buurt dan is dat leuk om te gebruiken als activiteit. De picknick is uiteraard belangrijk, maar kinderen willen niet te lang stil zitten. Houd daar rekening mee.

Picknicken als familiereünie

Het zou zo leuk zijn om met de hele familie bij elkaar te zijn in een ontspannen sfeer. Een picknick is daarvoor een leuke activiteit. Organiseer jij alles in je eentje of laat je iedereen zijn of haar bijdrage leveren? In het laatste geval bepaal je eerst samen wat je per persoon gaat besteden. Iedereen moet dus boodschappen gaan doen. Je doet op die manier allemaal mee aan de voorbereiding, wat je gaat eten blijft een verrassing, totdat alles wordt uitgestald op de picknickkleden.

Picknicken als buurtvereniging

Bij een picknick met de hele buurt is een goede voorbereiding een vereiste. Je bent namelijk met veel personen in alle leeftijden en je bent afhankelijk van het weer. De buurtvereniging heeft tijdens de vergadering een budget bepaald, dat gebruikt mag worden voor de picknick. In Nederland ben je nooit verzekerd van goed weer, dus als je een partytent kunt lenen en opzetten is dat een groot voordeel en kan de picknick altijd doorgaan. De boodschappen doe je bij de buurt supermarkt, misschien levert deze tegen een mooie prijs. Soms kun je afspreken dat dichte flessen fris, bier en drank weer terug genomen worden door de supermarkt.

Je kunt dan royaal drinken bestellen en blijft er niet mee zitten als de opkomst tegenvalt. Voor het eten is dat wat moeilijker. Maak een schatting, koop niet teveel, de gezelligheid daar gaat het om. Je kunt ook vooraf besluiten en duidelijk maken dat wanneer jij je inschrijft voor deelname aan de picknick dat je een eigen bijdrage moet doen, zoals dat voor een barbecue ook al vaak gebeurt. Leg verschillende vrolijke picknickkleden op het gras, voor de kinderen, voor de jeugd en voor de volwassenen. Als iedereen bij elkaar wil zitten, leg je de kleden tegen elkaar als een groot kleed.

Picknicken, welke eetbare en niet eetbare producten en artikelen zijn bijzonder geschikt?

Als je gaat picknicken heb je een mand of rugzak nodig om je eetbare producten en het drinken in te doen. Een kleed of plaid leg je op de grond, je zet er de borden, het bestek, de (plastic) bekers en het eten en drinken op en je gaat er met het groepje omheen zitten. Gezellig al die heerlijke producten, verse broodjes die je nog moet beleggen met kaas, ham enz., het lekkere fruit, de komkommer, de worteltjes, de stukjes paprika, de hardgekookte eieren, de muffins, koude pannenkoeken en salades en wat je nog meer kunt bedenken. Een koelbox is fijn als het erg warm is. Denk ook aan een afvalzak, want je laat uiteraard geen sporen achter! Een keukenrol en vochtige doekjes zijn erg belangrijk uit hygiënisch oogpunt.   

Hoe vind je een geschikte picknickplaats?

Wanneer je voor je gezin of een groep een picknick wilt organiseren is het belangrijk dat je een leuke picknickplaats kent. Misschien zijn er voldoende plekken in jouw buurt. Zo niet, ga dan online en je vindt er top picknickplaatsen. Bekijk de wandel- en fietsroutes waardoor je langs de mooiste plekjes komt. Op sommige plaatsen heeft de gemeente een gezellige picknicktafel geplaatst. Wil jij iemand een bijzonder cadeau geven? Met het geven van een picknick lukt dat. Je kunt een georganiseerde picknick cadeau geven, kijk online voor de mogelijkheden.

Picknicken en de hond kan mee

Je wilt er op uit, de bossen in, naar het water, in elk geval naar een fijne vrije plek waar jij met vrienden en/of gezin wat tijd kunt doorbrengen in de buitenlucht. Een picknick is dan een goede keuze, je zit in de buitenlucht, neemt eten en drinken mee en het kost je bijna niets. Ook de hond kan mee, dus je hoeft niet op tijd thuis te zijn. Neem een lange lijn mee om de hond wat extra loopruimte te geven. In de bossen mag de hond bijna nergens los lopen. Denk ook aan water voor de hond en vergeet de tekentang niet. Wanneer de 's avonds thuis komt dien je iedereen en dus ook de hond goed na te kijken op tekenbeten.

Picknicken in eigen tuin

Picknicken in eigen tuin kan op elk moment en in elk jaargetijde. Het is gezond om wat meer buiten te zijn, ook als het wat kouder is. Kleed je warm aan en geniet van het buitenleven! Leg een gezellig kleed op het gras, hang wat ballonnen en vlaggetjes als je dat leuk vindt, zorg dat je alles in huis hebt, doe het eten en drinken in de picknickmand en het feest kan beginnen. Heel leuk voor de kinderen, vaak eten zij een stuk beter als je buiten eet, probeer het. Speel wat spelletjes tussendoor of lees een verhaal voor. Dit kan ook bij het kampvuur, wacht tot het donker is en vertel een spannend verhaal. De kinderen kunnen zich verkleden als spookjes bijvoorbeeld. Dit kost wat voorbereiding, dit kun je dan overdag doen met de kinderen samen, nodig ook wat vriendjes en vriendinnetjes uit.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5606x
Toegevoegd: 30-04-2016 13:07
Gewijzigd: 15-05-2016 22:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!