Het besteedbaar inkomen bestaat uit alle inkomstenbronnen die je hebt. Denk hierbij dus ook aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag en andere toeslagen. Tel ook een eventuele uitkering of vakantiegeld mee. Het is een goed idee om van tevoren voor jezelf eens alle verwachte kosten op een rijtje te zetten. Wij hebben je alvast geholpen met het overzicht in dit artikel.
De kosten van een kind beginnen eigenlijk al voor de bevalling. Waarschijnlijk heb je zelf bijvoorbeeld positiekleding nodig en misschien ga je ook wel iets meer eten tijdens de zwangerschap. Daarnaast moet je ook een kraampakket aanschaffen (soms krijg je dit wel van je verzekering vergoed). Het kraampakket kost je ongeveer 30 euro.
Verder moet je natuurlijk alvast de babykamer gaan inrichten en het is ook wel fijn als je alvast enkele kledingstukken en verzorgingsproducten in huis hebt. De kosten van al deze zaken bij elkaar komen gemiddeld gezien neer op ongeveer 500 euro. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog andere meubelen en overige babyspullen die je wilt aanschaffen. Hiervoor betaal je vaak rond de 700 euro, maar het ligt er maar net aan welke spullen je allemaal nodig vindt.
De baby brengt uiteraard ook maandelijkse kosten met zich mee. Zo ben je gemiddeld 25 euro per maand kwijt aan luiers, als je ervoor kiest om wegwerpluiers te gebruiken. Geef je de baby flesvoeding? Dan moet je er rekening mee houden dat dit je ongeveer 30 euro per maand zal kosten. Voor de kleding en verzorgingsproducten ben je maandelijks gemiddeld 80 euro kwijt.
Als je een baby krijgt, ga je vaak ook minder werken. Hierdoor ga je ook minder verdienen, dus je moet ook rekening houden met het geld dat je hiermee verliest. Op de dagen dat je nog wel werkt heb je waarschijnlijk kinderopvang nodig. Houd er rekening mee dat dit tegenwoordig gemiddeld 7 euro per uur kost. Als je je baby ongeveer twee dagen per week naar de kinderopvang brengt, ben je hier maandelijks ongeveer 600 euro aan kwijt.
Zodra een kind naar de middelbare school gaat, ga je echt merken dat dit je meer geld gaat kosten. Het kind gaat meer eten, waardoor je meer geld kwijt bent aan voeding. Ook moet je er rekening mee houden dat de kleding iets duurder wordt en dat het door het vele buitenspelen sneller kapot gaat.
Ook moet je er rekening mee houden dat je schoolkosten moet betalen. Vaak is de basisschool wel gratis, maar het kan zijn dat je voor bepaalde zaken wel een ouderbijdrage moet betalen. Denk ook aan de kosten van schoolreisjes en andere uitjes. Verder heeft je kind uiteraard ook schriften, pennen en een schooltas nodig, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt Totdat een kind 12 jaar oud is ben je ongeveer 50.000 euro kwijt.
Naarmate de kinderen groter worden zul je zien dat je ook hogere maandelijkse kosten kwijt bent. De kinderen gaan meer eten en ze hebben duurdere kleding nodig. Daarnaast worden de schoolkosten ook hoger. Je betaalt voor de schoolboeken, werkweken en excursies. Denk ook aan de kosten voor schriften, mappen, pennen en gymkleding. Ook dien je jaarlijks een aantal honderden euro’s aan lesgeld te gaan betalen, wat zelfs kan oplopen tot bijna duizend euro.
Het kan zijn dat je kind op een gegeven moment ook bijles nodig heeft voor bepaalde vakken. Dit kost ook alweer 20 per week voor ongeveer één uur bijles. Veel ouders kennen echter ook wel een student in de buurt die het voor goedkoper kan doen. De kosten van een kind op de middelbare school kunnen enorm uiteenlopen in verschillende gezinnen.
In de periode dat je kind studeert ben je eigenlijk wel de hoogste maandelijkse kosten kwijt. Het jaarlijkse collegegeld komt vaak wel op 2000 euro per jaar neer en daarnaast betaal je ook nog voor de boeken en contributies voor een studentenvereniging. Je betaalt de kosten voor het levensonderhoud en kleding.
Verder dien je ook rekening te houden met de kosten van een kamer, als je kind uit huis gaat wonen. Als dit niet het geval is, hoef je deze kosten er niet bij op te tellen. Wel is het zo dat je dan vaak ook minder studiefinanciering krijgt. De studieperiode kost gemiddeld 30.000 in totaal en van de studiefinanciering krijg je ongeveer 10.000 euro terug.
Nu je het antwoord hebt op de vraag ‘wat kost een kind?’, kun je waarschijnlijk eerst het beste de kosten voor jouw situatie berekenen. Sommige ouders zullen namelijk een stuk goedkoper uit zijn, terwijl anderen juist weer veel meer geld betalen. Als je een beetje slim met het aanschaffen van nieuwe spullen omgaat, kun je nog best wel wat geld besparen.
Zo kun je bijvoorbeeld voor de komst van de baby eens aan familie of vrienden vragen of zijn nog spullen voor je hebben. Als er iemand net uit te kinderen is, kun je wellicht een wieg of een maxi cosi overnemen. Verder hebben familie en vrienden misschien ook wel wat kleertjes voor je. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd kijken of je deze spullen ergens tweedehands kan kopen. En als je echt geen tweedehands babykleding voor je kind wilt, kun je altijd nog eens een kijkje nemen bij de outlet.
Als de baby er eenmaal is, kun je soms ook geld besparen door minder te gaan werken. Hierdoor hoef je namelijk ook minder geld te betalen aan de kinderopvang. Daarnaast wordt de hoogte van de kinderbijslag vaak berekend over de hoogte van je inkomen en bij een lager inkomen krijg je daarom waarschijnlijk meer kinderbijslag. Je kunt voor jezelf een berekening maken en ontdekken wanneer je voordeliger uit bent.
Indien je een dagje aan het werk bent of je bent iets anders aan het doen, hoef je je baby natuurlijk niet per se naar de kinderopvang te brengen. Er zijn vast ook wel mensen in je familie die dit graag gratis doen. Vaak vinden opa’s en oma’s het bijvoorbeeld heel leuk om op je baby te passen. En anders kun je wellicht je nichtje vragen om op te passen in ruil voor een paar euro. Zo ben je ook alweer een stuk voordeliger uit!