Scheiden en de mogelijkheden
Ga je scheiden en weet je niet welke weg jij het beste kunt bewandelen? In dit artikel kun je lezen wat je kunt doen als je wil scheiden en wat de mogelijkheden zijn. Bij een scheiding moet er veel geregeld worden, er moeten papieren getekend worden en de juiste mensen moeten benaderd worden om alles in gang te zetten. Lees hier meer over scheiden en de mogelijkheden.
Scheiden
Je bent een hele tijd samen, je houdt van elkaar, je bent getrouwd, maar na een tijdje merk je dat het niet meer gaat. Je bent misschien meer vrienden met elkaar dan man en vrouw, misschien heeft een van de twee een ander of de liefde is gewoon over. Dat kunnen allemaal redenen zijn om te willen scheiden.
Cijfers over scheiden
Een echtscheiding wordt ook wel een huwelijksontbinding genoemd. Hieronder wat cijfers over het aantal scheidingen in Nederland:
- Er zijn in 2014 in Nederland bijna 20.000 echtscheidingen geweest.
- In 2013 ging het over 19.000 scheidingen in Nederland.
- Er waren in 2014 ruim 35.700 minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding, in 2013 waren dat er 1500 minder.
- Ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen maken per jaar een scheiding van de ouders mee.
Scheiden en eigen huis
Als je samen een eigen huis hebt en je wil scheiden, dan kan dat een lastige situatie zijn. Wie blijft er wonen? Wie gaat er verhuizen? Wie neemt welke spullen mee? Als er kinderen zijn, waar gaan zij dan naar toe? Er zijn verschillende mogelijkheden en deze worden nu nader toegelicht:
- Als je gaat scheiden en je hebt een eigen huis, dan kan een van de twee het huis overnemen. Je zult het hier allebei dan ook over eens moeten zijn. Het is voor allebei een thuis geweest en je hebt hier ook allerlei herinneringen. Toch kan het praktisch gezien voor de moeder met de kinderen interessant zijn om te blijven wonen, ook financieel gezien. De kinderen hoeven dan niet aan twee nieuwe huizen te wennen. Maar die afweging moet goed gemaakt worden.
- Je huis verkopen is een andere optie. Je kunt dan allebei de helft van het geld (overwaarde van het huis) krijgen en hiermee een nieuwe start maken. Brengt het huis minder op dan je hoogte van je hypotheek dan ben je allebei verantwoordelijk voor de helft van de resterende schuld, als de hypotheek op beide namen staat. Dit is een heel vervelende situatie, geen huis wel schuld!
- Gezamenlijk het huis houden kan ook. Je wil wel loskomen van elkaar, maar je kunt ook de keuze maken dat een van de twee in het huis blijft zitten en dat je in elk geval voorlopig samen de lasten betaalt. De ander zoekt een andere woonplek. Je hebt hierdoor allebei de verantwoordelijkheid en kunt bijvoorbeeld de lasten verder delen wanneer de ander een andere woonplek heeft gevonden.
Mogelijkheden scheiding
Scheiden kan op verschillende manieren. Je hoopt natuurlijk dat het allemaal netjes opgelost kan worden, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. De verschillende opties om te scheiden worden nu nader toegelicht.
Rechtbankscheiding
Als je gaat scheiden en je bent het er allebei over eens dat je wil scheiden dan kun je samen een convenant echtscheiding opstellen en dat kan ook eventueel met hulp. Dit document convenant echtscheiding moet door een notaris of een advocaat inhoudelijk beoordeeld worden. Dan stelt een advocaat of een notaris een verklaring op die naar de ambtenaar van de burgerlijke stand gaat. Vervolgens wordt met de verklaring bij de gemeente het geregistreerde partnerschap beëindigd.
Verschillende opties die via de rechtbank lopen:
- De meest voorkomende procedure is een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding. Je dient dan samen een verzoek in bij de rechtbank en je ondertekent allebei het convenant echtscheiding.
- Je kunt ook een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding indienen met een onvolledig convenant scheiding. Het kan zijn dat je goede afspraken hebt gemaakt, maar er niet over alle zaken uitkomt. Dan vragen jullie als partners de rechter om een beslissing te maken over die zaken waar je niet uit bent gekomen.
- Er kan ook een gezamenlijk verzoek in worden gediend tot echtscheiding zonder convenant scheiding. Dit wordt door de rechtbank administratief afgehandeld. Je moet vervolgens wel als ex-partners om de tafel om alle zaken die bij de scheiding horen af te handelen.
- Er kan ook gekozen worden voor een eenzijdig verzoek tot echtscheiding. Een van de twee neemt dan een advocaat en zal aangeven dat hij of zij wil scheiden en dan kan de procedure met een advocaat in gang worden gezet.
Voordelen rechtbankscheiding
De rechtbankscheiding kan een aantal voordelen hebben. De rechter geeft namelijk een beschikking af (keurt het convenant goed). Wanneer de afspraken over de alimentatieverplichting niet na worden gekomen, kan er onmiddellijk een deurwaarder worden ingeschakeld. Het voordeel van de rechtbankscheiding is ook dat de scheiding officieel erkend wordt in het buitenland. Ook is de wet limitering op de partneralimentatie van toepassing.
Scheiden van tafel en bed
Er kan ook gekozen worden voor scheiding van tafel en bed:
- Het huwelijk blijft bij scheiding van tafel en bed officieel bestaan. Je woont alleen niet meer samen. Een eventuele gemeenschap van goederen zal verdeeld en opgeheven worden.
- Bij een scheiding van tafel en bed kun je wel met iemand anders gaan samenwonen, maar met een ander trouwen kan niet, omdat je toch nog officieel getrouwd bent.
- Het voordeel is wel dat het gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen blijft.
- Je kunt de scheiding van tafel en bed officieel vast laten leggen bij de notaris.
Scheiden stappenplan
Scheiden gaat niet vanzelf er moet erg veel geregeld worden. Daarom is er een stappenplan wat je kunt gebruiken. Neem de tijd om alles goed te regelen en pak het daarom stapsgewijs aan!
- De eerste stap bij het scheiden is, vertel het aan je partner wanneer je wil scheiden. Bedenk je goed hoe je het gaat vertellen en op welk moment. Geef de ander ook ruimte om het te laten bezinken.
- Hulp zoeken voor de scheiding is van groot belang. Win ook altijd informatie in over je mogelijkheden. Financiële hulp is voor veel mensen erg belangrijk. Soms is een advocaat ook nodig, ook daar kun je informatie over inwinnen.
- De scheiding aanvragen is de volgende stap. Je vraagt de scheiding aan bij de rechter.
- Het is verstandig om de financiën op papier te zetten. Wie zorgt er voor de kinderen, hoe hoog is de alimentatie, hoe zit het met bezittingen en schulden? Allemaal vraagstukken om goed over na te denken!
- Afspraken maken over de kinderen, waar gaan de kinderen naar toe? Bij wie gaan ze wonen? Waar gaan ze naar school?
- Ga samen naar de rechter. Wanneer je afspraken hebt gemaakt dan kun je naar de rechter voor de scheiding, het is een formaliteit. Op het moment dat je het over bepaalde zaken nog niet eens bent, kan de rechter de knopen doorhakken.
- De scheiding is pas definitief wanneer de uitspraak van de rechter is ingeschreven bij de registers van de burgerlijke staat. Helaas zal het niet in alle gevallen mogelijk zijn om de echtscheiding goed te laten verlopen en om beide partijen er zo goed mogelijk uit te laten komen. Toch is het de moeite waard om je daarvoor in te zetten. Zeker als er kinderen in het spel zijn zul je elkaar toch nog spreken en ontmoeten in het belang van de kinderen. Maar ook zonder kinderen is het prettiger om zonder ruzie uit elkaar te gaan (er was toch ook een leuke tijd!) en de zaken in goed overleg te regelen, zodat je elkaar in de toekomst zonder problemen nog tegen kunt komen en kunt begroeten.