Kreta in al zijn pracht

Kreta in al zijn pracht

Kreta in al zijn prachtWaarom trekken er nou ieder jaar weer duizenden Nederlandse toeristen naar het Griekse eiland Kreta? Mooi weer is het overal in Griekenland en stranden en lekker eten heb je ook overal in Griekenland, toch? Wij nemen je in dit artikel mee en vertellen je graag waarom Kreta veel meer is dan enkel een jongerenvakantie bestemming.

Griekenland is een enorm populair vakantieland. Samen met Spanje, Frankrijk, Italië en Turkije behoort Griekenland tot de populairste vakantielanden binnen Europa voor Nederlandse toeristen. Er zijn tientallen Griekse eilanden die deze toeristen ieder jaar weer bezoeken. Het grootste en in onze ogen ook het meest veelzijdige eiland van Griekenland is Kreta, tevens ook het meest zuidelijk gelegen Griekse eiland. Het Griekse eiland Kreta is al jarenlang een van de populairste vakantiebestemmingen binnen Europa. Over Kreta hebben mensen vaak een vooroordeel en denken dat het enkel een jongeren vakantie bestemming is, waar vooral veel gefeest wordt. Met name het populaire programma Oh Oh Cherso heeft hiervoor gezorgd. In het programma dat jaren geleden uitgezonden werd op RTL en waar miljoenen Nederlanders naar keken, werd een groep Haagse jongeren gevolgd tijdens hun vakantie op Kreta. In het plaatsje Chersonissos en in waterpark Starbeach werd veel gefeest en beleefde zij de gekste avonturen. Echter is het beeld wat hier van Kreta geschetst werd niet geheel terecht. Kreta is namelijk veel meer dan een jongeren vakantie bestemming. Zo is bijvoorbeeld Zuid Kreta een nog onontdekt stukje van Kreta, dat zich prima leent voor het maken van prachtige wandelingen en het schieten van de mooiste plaatjes van de prachtige natuur die er is. Het plaatsje Plakias is een van de grootste plaatsen in Zuid Kreta, hier vindt u ook vele knusse appartementjes waar u voor een prima prijs kunt verblijven en laat veel meer van het echte Griekenland zien dan in de badplaatsen rondom de hoofdstad Heraklion (waar ook een van de twee vliegvelden van Kreta ligt).

Tropische stranden

Het zuiden en het westen van Kreta heeft ook qua stranden veel meer te bieden van badplaatsen als Chersonissos en Malia. Deze twee badplaatsen zijn wel echt meer geschikt voor jongeren (zeker in het hoogseizoen). Stranden die absoluut een bezoek waard zijn en bijna tropisch aan doen zijn de volgende vijf stranden:

  1. Balos Beach
  2. Elafonisi Beach
  3. Chrissi Beach
  4. Preveli Beach

Stuk voor stuk zijn deze stranden werkelijk waar prachtig. De stranden die het meest tropisch aan doen zijn Balos Beach en Elafonisi Beach, maar mocht u de mogelijkheid hebben, dan raden wij u zeker aan om alle vier de stranden te bezoeken. De schoonheid van deze stranden geeft nog maar eens aan dat Kreta veel meer dan enkel een jongerenvakantie bestemming is. Het is juist een heel veelzijdig eiland met prachtige natuur, vele excursiemogelijkheden, vriendelijke bevolking en authentieke Griekse restaurantjes (ook wel tavernes genoemd).

Populaire badplaatsen

Naast de badplaatsen die vooral populair zijn onder jongeren (Chersonissos en Malia, waar vooral veel Britse en Nederlandse jongeren naartoe trekken zijn badplaatsen als Rethymnon, Elounda, Chania Agios Nikolaos zeer populair en vooral echt gezellig, omdat er veel meer soorten toeristen komen dan jongeren. Vooral Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos zijn populair, maar een stuk minder massaal dan Chersonissos en Malia. Wilt u dus tijdens uw vakantie genieten van het meer authentieke Kreta, dan kunt u beter deze badplaatsen aan doen.

Agios Nikolaos

De letterlijke betekenis van de populaire badplaats Agios Nikolaos is "Heilige Nikolaas" ook wel bekend als "de beschermheilige van de zeelieden". Het is een sfeervol havenstadje wat door de jaren heen is uitgegroeid tot een van de populairste badplaatsen van Kreta. Agios Nikolaos heeft ongeveer 20.000 inwoners.Lees ok: Auto huren Chania vanaf €14


Rethymnon

Naast Chersonissos en Agios Nikolaos is ook Rethymnon een badplaats die zeer populair is onder toeristen, hier kunt u tijdens uw vakantie op Kreta prima verblijven en ook hier is het veel minder massa toerisme dan in de plaatsen Chersonissos en Malia. De letterlijke betekenis van Rethymnon is "waterstroom". Rethymnon is gelegen in het noordelijke deel van Kreta. Rethymnon is de derde stad van Kreta en telt zo'n 32.000 inwoners.

Chania

De meest sfeervolle badplaats van allemaal is zeker weten Chania. Mocht u ervoor kiezen om hier uw vakantie door te brengen, zorg dan ook dat je vliegt op het vliegveld van Chania (het tweede vliegveld op Kreta) en niet op Heraklion. Dit laatstgenoemde vliegveld ligt namelijk op uren lang rijden van Chania. Het is een klassieke, romantische en sfeervolle stad die gelegen is aan de noordkust in het westen van Kreta. Ooit was het ook de hoofdstad van het eiland, maar sinds 1971 is dat Heraklion geworden. Chania is de tweede stad van Kreta en staat met name bekend om de sfeervolle Venetiaanse haven waar ook de voor de stad zo kenmerkende vuurtoren staat. Chania telt bijna 110.000 inwoners en heeft veel gezellige straatjes en steegjes en heerlijke en sfeervolle restaurantjes.

Cultuur en natuur op Kreta

Iets wat haaks staat op jongerenvakanties is het genieten van de cultuur die er aanwezig is op het eiland. Er zijn veel prachtige excursies die je er kunt ondernemen en hikes kun je door de meest spectaculaire kloven, bergen en landschappen maken. Zo heb je op Kreta de Samariakloof en de Imbroskloof. Beide absolute pareltjes voor de fanatieke wandelaar en hiker. De Samariakloof ligt in het Lefka Ori gebergte is maar liefst 16 km lang. De wanden van de kloof reiken op sommige plekken tot maar liefst 500 meter hoogte. Sinds 1962 is de Samariakloof en het gebied er omheen ook echt tot een nationaal park benoemd. Voor de wandelaars waarvoor 16 km te lang is, is er altijd nog de Imbroskloof, het kleine broertje van de Samariakloof. De wandeling door de Imbroskloof (ook in het Lefka Ori gebergte is misschien wel net zo mooi, maar "slechts" 7 km lang. Mocht je juist uit zijn op het opsnuiven van iets cultureels, dan heeft Kreta Knossos. Dit is eigenlijk het hoogtepunt qua cultuur op Kreta. Het paleis van Knossos is dan ook de belangrijkste archeologische plek op het eiland. Vanuit het paleis van Knossos - dat tussen 1400 en 1700 voor Christus gebouwd zou zijn - regeerde koning Minos zijn rijk. Knossos wordt ook wel de Minoïsche paleisstad genoemd. Hier kunt u de opgravingen met eigen ogen bekijken. Echt indrukwekkend.

Daarom Kreta

Wilt u na het lezen van bovenstaande informatie ook graag een keer Kreta bezoeken? Denk dan zeker eens aan andere plaatsen dan het bij veel Nederlanders bekende Chersonissos. Kreta heeft namelijk veel meer te bieden dan enkel discotheken, drank en feesten. Kijk vooral eens naar het westen en het zuiden van Kreta en laat u verrassen door al het moois wat het grootste en meest veelzijdige eiland van Griekenland u te bieden heeft. Kalo Taxidi, oftewel een fijne reis.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Bram
Aantal keer gelezen: 1715x
Toegevoegd: 13-01-2020 08:18
Gewijzigd: 04-08-2020 12:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3264 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!