Lage bloeddruk

Lage bloeddruk symptomen en behandeling

Lage bloeddrukDe bloeddruk is de druk die door het bloed de ader- en slagaderwanden wordt uitgevoerd en kan verschillende waarden hebben. Het ene moment zal de bloeddruk iets hoger zijn, terwijl de druk op een ander moment juist weer iets lager is. Het kan echter voorkomen dat je vaker last hebt van een lage bloeddruk. Hoe herken je dit en wat doe je hieraan? Hier lees je meer over de lage bloeddruk symptomen en behandeling.

Wat is een lage bloeddruk?

De druk die door het bloed op de slagader- en aderwanden noemen we dus de bloeddruk. We spreken ook wel eens van tensie. De bloeddruk is in de slagaders hoger dan in de aders. Op het moment dat het bloed na een rondreis door het lichaam weer terugkomt bij het hart is de druk het laagst. Twee andere termen die worden gebruikt als we het hebben over de bloeddruk zijn bovendruk en onderdruk. Bij bovendruk hebben we het over de druk van het bloed op het moment dat het hart het bloed voorstuwt door samen te trekken. Net voor het samentrekken van het hart is de bloeddruk het laagst en dit wordt ook wel de onderdruk genoemd.

De bloeddruk wordt door verschillende factoren hebben en kan daardoor verschillende waarden hebben. Het is normaal dat de bloeddruk soms iets hoger en soms iets lager is. Voeding, lichamelijke inspanning en stress hebben invloed op de waarde van onze bloeddruk. Als de bloeddruk voor langere perioden te hoog of te laag is, kan dit problemen opleveren. Is je bloeddruk vaak voor langere tijd te hoog? Dan kan dit tot beschadiging in de weefsels leiden. Indien de bloeddruk gemiddeld te laag is, dan heeft dit een negatieve invloed op de circulatie van het bloed in het lichaam. Het gevolg hiervan is dat de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen ook minder is en dit kan verschillende klachten met zich mee brengen. We spreken bij een lage bloeddruk ook wel van hypotensie.

Statistieken

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen in Nederland precies last hebben van een lage bloeddruk. Dit komt doordat veel mensen niet door hebben dat ze hier last van hebben, aangezien ze geen of weinig klachten ondervinden. Indien ze wel last hebben van klachten en naar de huisarts gaan, kan het zijn dat de arts niet ziet dat het om een lage bloeddruk gaat. De lage bloeddruk symptomen kunnen namelijk ook ontstaan als gevolg van andere aandoeningen of 'gewoon' ontstaan. Daarbij kan het per arts ook verschillen wat onder een lage bloeddruk wordt verstaan. Er bestaat namelijk geen eenduidige definitie van hypotensie.

Hoe ontstaat een lage bloeddruk?

Zoals we hierboven al hebben aangegeven kan de waarde van onze bloeddruk worden beïnvloed door voeding, lichamelijke beweging en stress. Als de bloeddruk echt te laag is en klachten veroorzaakt, kan dit worden veroorzaakt door problemen in de spijsvertering (voornamelijk in de darmen en/of de maag). Daarbij kan zware lichamelijke inspanning in combinatie met te weinig eten ervoor zorgen dat de bloeddruk te laag wordt. Verder kunnen situaties waarin je veel stress ervaart een lage bloeddruk tot gevolg hebben. Als je langdurige stress ervaart met een aantal piekmomenten, kan dit vaker voorkomen. Ook kan er sprake zijn van een erfelijke aanleg voor een lagere bloeddruk.

Zwangere vrouwen hebben ook een grote kans om last te krijgen van een lage bloeddruk. Hetzelfde geldt voor personen die lijden aan hart- en vaatziekten. Daarnaast kun je een lage bloeddruk krijgen als je een open wond hebt of wanneer je lichaam is uitgedroogd door bijvoorbeeld heel hoge koorts, hevige transpiratie of ernstige diarree. Als laatste kan de bloeddruk ook worden verlaagd door het gebruik van bepaalde medicatie.
bewustzijn.


Lage bloeddruk symptomen

Veel mensen herkennen een lage bloeddruk niet, omdat ze geen last hebben van lage bloeddruk symptomen. Daarbij kan het ook zo zijn dat ze denken dat de lage bloeddruk symptomen gewoon optreden en dat dit niets te betekenen heeft. Op het moment dat je bloeddruk te laag is kun je soms last krijgen van duizeligheid en je licht voelen in het hoofd. Als de bloeddruk erg laag is, kun je daarnaast ook flauwvallen. Dit komt doordat er plotseling te weinig bloed door je aderen naar je hersenen en longen stroomt. Bij extreme hitte is kans op flauwvallen ook groter, aangezien het bloed dan naar je huid stroomt om je lichaam af te koelen en het hart en de hersenen minder bloed krijgen toegevoerd. Meestal ontstaan deze lage bloeddruk symptomen plotseling, bijvoorbeeld als je opstaat.

Oudere mensen en personen die medicatie nemen tegen een hoge bloeddruk ervaren kunnen daarnaast ook andere lage bloeddruk symptomen ervaren. Zo kunnen zij last hebben van bleek zien en een zwakke pols. Het kan ook voorkomen dat ze verwijde pupillen krijgen.

Wat zijn de gevolgen?

De lage bloeddruk symptomen kunnen heel vervelend zijn, maar een lage bloeddruk is vrijwel altijd ongevaarlijk. Wel kun je door het flauwvallen letsels oplopen. Het kan daarnaast zo zijn dat de lage bloeddruk een symptoom is van een onderliggende aandoening. Als je vaker last hebt van een lage bloeddruk, is het daarom aan te raden contact te zoeken met een arts om te controleren of er sprake is van een onderliggend probleem.

Hoe kun je de bloeddruk meten?

Aangezien veel mensen het niet fijn vinden om langs de huisarts te gaan, is het vaak zo dat de bloeddruk bij de huisarts hoger is dan normaal. Daarom is het meestal meer betrouwbaar om de bloeddruk zelf te meten in je eigen veilige omgeving. Er zijn verschillende apparaten waarmee je de bloeddruk kunt meten. Over het algemeen wordt de bloeddruk echter gemeten met een manchet bloeddrukmeter. Je moet dan eerst een band om je bovenlichaam doen. Tussen de band en de kleding mag geen kleding zitten en de band dient niet te strak of te los  om de arm zitten. Zorg er ook voor dat de band om de biceps heen zit. Zodra je de band goed om je arm hebt gedaan, pomp je de band op of druk je op een knop op het apparaat die de band oppompt. Je kunt vervolgens je bloeddruk van het apparaat aflezen.

Voordat je de bloeddruk gaat meten is het belangrijk dat je eerst een minuut of tien rustig gaat zitten. Doe in deze tijd ook niets waardoor je je kunt opwinden, zoals het nieuws kijken of e-mails lezen op je smartphone. Neem vanaf twee uur voordat je je bloeddruk wilt gaan meten ook geen koffie meer en rook geen sigaret. Deze factoren zouden de bloeddruk namelijk kunnen beïnvloeden, waardoor de meting niet helemaal betrouwbaar is.

Het is het beste om gedurende twee weken lang een aantal keren per dag je bloeddruk te meten. Een meting van de bloeddruk is namelijk slechts een momentopname en je kunt zo niet echt duidelijk krijgen of je systematisch last hebt van een hoge of lage bloeddruk. Vertrouw je je eigen bloeddrukmeter niet helemaal of ben je bang dat je de test verkeerd uitvoert? In dat geval kun je ook een afspraak maken met de huisarts en hier je bloeddruk laten meten.

Wanneer naar de huisarts?

Als je vemoedt dat je vaker last hebt van een lage bloeddruk, is het een goed idee om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan controleren of er sprake is van een onderliggend probleem of dat de lage bloeddruk ontstaat door andere oorzaken. De huisarts zal niet altijd de diagnose stellen, maar je weet dan ieder geval wel zeker of er iets ernstigs aan de hand is.

Hoe wordt een lage bloeddruk behandeld?

Een lage bloeddruk is op zichzelf vrijwel niet gevaarlijk en daarom wordt hier ook vaak geen medicatie voor gegeven. Indien je regelmatig veel last hebt van een lage bloeddruk en dit gepaard gaat met duizeligheid en flauwvallen, kan de behandelend arts je wel medicijnen voorschrijven die de bloeddruk verhogen.

Wat kun je zelf doen bij een lage bloeddruk?

Op het moment dat je bloeddruk laag is en je duizelig bent of bent flauwgevallen, moet je ervoor zorgen dat het bloed weer naar de hersenen gaat stromen. Dit kun je doen door met je benen omhoog te gaan liggen. De klachten verdwijnen daardoor eigenlijk vrijwel altijd vanzelf.

Er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je een volgende keer last krijgt van een lage bloeddruk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water drinkt en let er bij warm weer of bij een virale infectie (verkoudheid, griep) extra op dat je voldoende vocht binnenkrijgt. De hoeveelheid vocht in de aderen neemt hierdoor namelijk toe Ook is het goed om iets meer zout te eten, zodat je lichaam meer water vasthoudt. Let erop dat je hier niet mee overdrijft, eet alleen af en toe eens een zout dropje of wat zoute nootjes.

Verder is het goed om regelmatig te sporten en elke dag voldoende te slapen. Probeer ook niet te snel op te staan, aangezien je bloed hierdoor minder goed naar het hart en de hersenen stroomt. Daarnaast is het aan te raden om niet te lang in sauna's of hete baden te verblijven, omdat je lichaam hierdoor uitdroogt. Eet ook niet te zware maaltijden en rust na je maaltijden even uit

Als je je bloeddruk wilt verhogen, is het belangrijk om dit met een huisarts te bespreken. Hij of zij kan dan nagaan of je niet doorschiet in het nemen van maatregelen, waardoor je een te hoge bloeddruk zou kunnen krijgen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3625x
Toegevoegd: 26-12-2016 19:02
Gewijzigd: 12-04-2017 23:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!