Leonberger over het ras

Leonberger over het ras

Leonberger over het rasDe Leonberger is een zacht hondenras dat tegenwoordig steeds meer als gezelschapshond gehouden wordt. Wil je graag een Leonberger als hond houden? Dan kun je in dit artikel meer lezen over het ras en ontdekken of de Leonberger wat betreft grootte en karakter bij je past.

Leonberger

Als je wilt weten wat voor een hond de Leonberger eigenlijk is dan is er in de voorgeschiedenis eigenlijk weinig over te vinden. Wel zijn er een paar voorwoorden van tentoonstellingen en stamboeken waar je uit op kunt maken dat de Leonberger uit Schwaben komt. Het ras bestaat sinds 1846. De Leonberger is lief voor kinderen, hij is erg waaks en trouw, de kleur is geel zoals die van een leeuw tot roodbruin met zwarte punten. Als je een Leonberger ziet moet deze een zwart masker hebben en goedmoedige bruine ogen. Koop je een volwassen reu dan moet deze een schofthoogte hebben van ongeveer 76 centimeter, voor een teef is dat ongeveer 69 centimeter.

Ook het volgende komt uit een oud stamboek wat is gevonden. Als je naar het begin van de Leonberger gaat kijken, dan zie je twee typische Schwabische hondenrassen, namelijk de Rottweiler en de Leonberger. De namen die deze rassen hebben danken ze aan twee kleine stadjes die je in Schwaben kunt vinden, deze stadjes heette Rottweiler en Leonberger. Er woonde in een van deze stadjes een wethouder die veel huisdieren had waar je natuurlijk honden niet bij weg kunt denken. De wethouder was in het bezit van een paar honden, je vond bij hem onder andere Doggen en Newfoundlanders. Omdat de wethouder een Sint Bernard met een Landseer had gekruist kreeg je een nieuw ras, de Pyreneese berg hond. Het was ook deze wethouder die in 1846 de eerste Leonberger als eigen ras naar voren bracht. De Leonberger is een grote imponerende hond, die je wel kunt vergelijken met de Newfoundlander. Met de Leonberger heb je een hond die erg waakzaam en goedmoedig is, ook heeft de Leonberger een voorkeur voor water. De Leonberger heeft een prachtige vacht net als je die bij een leeuw ziet en hij is net zo slim en intelligent als de berghonden waar hij van afstampt.

Toen de wethouder met de Leonberger voor de dag kwam had je als snel veel liefhebbers die op een leeuw lijkende hond wilden hebben. In 1962 gingen twee zusters naar Duitsland en je zag ze terug komen met drie Leonbergers, het waren één reu en twee teven. Je moest wachten tot 1963 voordat het eerste nestje kon worden aangemeld bij de Raad van Beheer, het waren twee reuen en vier teven. Op dit moment heb je in Nederland een populatie van ongeveer 1600 Leonbergers.

Leonberger bouw

Met de Leonberger in je bezit heb je een zeer grote hond, hij is krachtig gebouwd, hij is erg gespierd maar toch is het een elegante hond. De harmonische lichaamsbouw en de zelfverzekerdheid, maar ook het temperament zullen je bij deze hond niet ontgaan, vooral als je de reu ziet zie je een imposante en krachtige hond. Wil je met een Leonberger naar de hondenkeuring moet je er wel rekening mee houden dat hij goed gebouwd is, dat de schouderhoogte zich normaal verhoudt tot de lichaamslengte, de verhouding is 9 staat tot 10.

Leonberger als gezinshond

Wil je een Leonberger als gezinshond gaan houden dan zul je hier geen problemen mee krijgen, onder normale woon- en leefomstandigheden heb je een goede vriend aan de Leonberger. Je kunt een Leonberger gerust overal mee naar toe nemen ook waar kinderen zijn, een Leonberger is namelijk een hond die uitblinkt door uitgesproken kindvriendelijkheid. Een Leonberger is niet schuw of agressief, je zult er als gezelschapshond een fijne en volgzame hond aan hebben. Als je een Leonberger hebt dan kun je rekenen op een bepaalde karaktervastheid, hieronder vallen dat de hond zelfverzekerd en kalm is. De Leonberger heeft een gematigd temperament en je kunt de Leonberger gemakkelijk laten gehoorzamen. Een Leonberger heeft nog meer goede karaktertrekken, met een Leonberger heb je een hond die erg leergierig  en opmerkzaam is, ook is een Leonberger niet bang voor geluiden en lawaai.

Leonberger lichaam

Als je naar het hoofd van een Leonberger gaat kijken dan zie je een hoofd dat over het geheel dieper dan breder is gestrekt dan gedrongen. De voorsnuit en de schedel zijn bij een Leonberger even lang, kijk je naar de huid dan ligt die overal strak en je ziet geen kopplooien. Kijk je naar de schedel dan is die zowel van opzij als van voren weinig gewelfd, de schedel is krachtig en past goed bij het lichaam en het bontwerk, maar kijkt nooit zwaar. Het achterste gedeelte van het hoofd van een Leonberger is als je goed kijkt nauwelijks breder dan bij de ogen. De neus van een Leonburger is altijd zwart, kijk je naar de voorsnuit dan is deze vrij lang maar loopt nooit spits toe, de neusrug is overal even breed en nooit hol. De kaken van een Leonberger zijn wel krachtig te noemen, ze zijn voorzien van een compleet schaargebit, kijk je hier goed naar dan zie je dat de bovenste rij tanden zonder tussenruimte over de onderste rij tanden valt. De ogen van een Leonberger zijn als het goed is licht tot donker bruin, ze zijn middelgroot en staan niet te ver uit elkaar.

Kijk je naar de schoft van een Leonberger dan zul je zien dat deze duidelijk is afgetekend, zeker als je naar de reu kijkt. Je ziet een krachtige en rechtstaande hond als je naar een Leonberger kijkt, je ziet dat de lendenen breed, krachtig en goed gespierd zijn. Een Leonberger heeft een brede diepe borst, de borst zie je minstens tot de ellebogen doorlopen, de borst is niet te tonvormig maar eerder ovaal. De staart is zeer rijk behaard, staat de Leonberger in rechte stand dan moet de staart omlaag hangen, ook als je de Leonberger laat bewegen moet de staart weinig opgebogen zijn, de staart mag eigenlijk niet boven de rug lijn uitkomen.

Leonberger de vacht

De structuur van de vacht kun je wel middelzacht tot stug noemen, de vacht is rijkelijk lang en ligt vlak op de huid, maar nooit in een scheiding. Je kunt door de beharing ondanks de dichte ondervacht de lichaamsbouw van een Leonberger goed zien. De vacht van een Leonberger mag een beetje sluik en golvend zijn, aan de hals en de borst zie je een manenkraag, meestal meer bij een reu dan bij een teef. Let je op de kleur van een Leonberger dan zal deze altijd geel, rood, roodbruin of zandkleurig zijn, maar het kan ook een combinatie van al deze kleuren zijn, wel heeft een Leonberger altijd een zwart masker. Heeft je hond zwarte haarpunten dan is dat wel toegestaan voor een Leonburger, maar zwart mag niet gezien worden als grondkleur.

Leonberger houden

Heb je een Leonberger dan mag de schouderhoogte van een reu liggen tussen de 72 en 80 centimeter, bij een teef is dat tussen de 65 en 75 centimeter. Ga je met de Leonberger naar tentoonstellingen of hondenshows dan krijg je te maken met diskwalificatiefouten. Disckwalificatiefouten kun je krijgen als je hond schuw of agressief is, anatomische fouten heeft, het ontbreken van gebitselementen, een krulstaart heeft, of als de kleuren van de Leonberger niet goed zijn, maar ook als er in de ogen niet genoeg bruin zit.

Leonberger het gedrag

De Leonberger wordt gezien als een imposante hond. Deze honden hebben een mooie vacht. Het zijn ook krachtige en vlot bewegende honden. Het is een sportieve hond, die van beweging houdt. De Leonberger doet ook graag wat samen met zijn of haar baas. In huis is de Leonberger vaak een rustige hond, mits je hem buiten genoeg beweging geeft. Als je de Leonberger goed hebt gesocialiseerd, dan kun je veel met hem ondernemen. De Leonberger is ook erg geschikt voor waterwerk, hij is namelijk dol op water. Zwemmen is ook goed voor de Leonberger. Naast dat ze graag zwemmen en met je werken, zijn het ook goede waakhonden. Veel mensen denken dat de Leonberger niet waaks is, maar integendeel. De honden hebben vaak feilloos in de gaten wanneer mensen kwade bedoelingen hebben. De Leonberger zal dit dan ook laten merken.

Dit hondenras kan goed samen met andere huisdieren en ook met kinderen. Ze beschouwen alle dieren die bij hen leven als de roedel. Ook visite vinden zij altijd leuk en ook als er andere honden op bezoek komen is dat geen probleem voor de Leonberger (als zij hier van jongs af aan ook aan kunnen wennen).

Leonberger de gezondheid

De Leonberger wordt gezien als een redelijk gezond ras. Maar ook spelen er bij de Leonberger net als bij andere hondenrassen een aantal gezondheidsproblemen. Daarbij kun je bij de Leonberger denken aan HD, oogafwijkingen/-ziektes en LPN-1 & LPN-2.

Leonberger geschikt voor jou?

  • Om er achter te komen of de Leonberger een geschikt ras voor je is, is het belangrijk om over een aantal zaken goed na te denken:
  • Heb je tijd voor de Leonberger? Het is namelijk geen hondenras dat je de hele dag in een kennel of een benche kunt houden. De honden zijn graag bij je en willen met je wandelen, spelen en werken. Ze willen een onderdeel zijn van het gezin.
  • Er moet een duidelijke roedelleider zijn, ook voor de Leonberger. Hierdoor zal de hond respect voor zijn baas hebben. De Leonberger trainen is vaak ook aan te raden, zodat hij goed naar je luistert. Er zijn ook vervolgcursussen mogelijk, deze zijn aan te raden wanneer je hond er net als jij plezier in heeft. Het zal de band tussen jullie alleen maar versterken als je veel samen doet, zowel thuis als buiten de deur.
  • De Leonberger is gek op modder en water. Ze kunnen dan ook veel zand mee naar binnen nemen. Je zult er dus niet van wakker moeten liggen als er wel eens hopen zand binnen liggen… op de plaatsen waar de hond heeft gelegen.

Leonberger aanschaf en kosten

Voordat je een Leonberger gaat kopen, is het belangrijk dat je zeker weet dat je er voor de volle 100% voor gaat. Kun je de Leonberger bieden wat hij nodig heeft? Het zijn honden die beweging nodig hebben en graag met je willen werken. Zeker als je een pup neemt heb je veel tijd nodig voor de hond en zul je hem ook veel kunnen leren. Goed voer is ook belangrijk, net als voor andere honden. Maar je moet er ook aan denken dat er wat met je hond kan gebeuren (gevolg, kosten dierenarts), kun je het financieel opbrengen? Je moet de hond geen pijn laten lijden maar naar de dierenarts gaan. Sommige mensen gaan vanwege financiële problemen niet naar de dierenarts met een hond. Dat kun je je hond dus niet aan doen en dan moet je eens goed nadenken of dat de hond wel geschikt is voor je als huisdier.

Waar je ook goed over na moet denken, is of dat je een reu of een teef wilt. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat de teefjes loops worden en dat de reuen tot wanhoop worden gedreven wanneer er een loopse teef in de buurt is. Je kunt ook bekijken wat het beste bij je past. Het kan ook zijn dat je ooit een nestje wilt en dat is een goede reden om voor een teefje te kiezen. Als het je niet uit maakt, dan kun je ook naar de Leonberger pups gaan kijken en dan kijken naar het karakter van de pups. De fokker kan je hierover adviseren en dan kun je een verantwoorde keuze maken welke Leonberger pup het beste bij je past.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 8930x
Toegevoegd: 25-05-2015 15:41
Gewijzigd: 22-08-2015 12:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!