Leren klokkijken, tips

Leren klokkijken, tips

Leren klokkijken, tips Kinderen leren snel, al vanaf een zeer jonge leeftijd kan een kind nieuwe dingen aanleren. Het ene kind is daar eerder klaar voor dan het andere. Kinderen die wat later dingen aanleren kunnen je behoorlijk verrassen door een inhaalslag te maken. Hoe leer je een kind de klok? We geven je in dit artikel tips om je kinderen zelfstandig te leren klokkijken.

Besef van tijd

Kinderen hebben vanaf een bepaalde leeftijd pas het besef van tijd. Kleine kinderen leven echt in het hier en nu. Dit kan fijn zijn maar als je kinderen wat ouder worden is het ook fijn dat ze op tijd kunnen komen. Je wilt dan aan hen vragen hoe laat het is en als dat goed gaat kunnen ze een vaste tijd thuis komen en moeten zij dus zelf de tijd in de gaten houden. Daarom is het belangrijk om kinderen op tijd te leren klokkijken. Het komt de zelfstandigheid ten goede.

Tijd en leeftijd

Kinderen vanaf ongeveer vier jaar krijgen tijdsbesef. Ze weten dan al goed waar ze iemand een keer gezien hebben en op welk deel van de dag. De klok begrijpen ze nog niet zo goed. Vanaf vijf jaar snappen kinderen vaak de vier seizoenen en kunnen ze tijdsbegrippen gebruiken zoals morgen, gisteren, nu en binnenkort. Vanaf zes jaar kan er dan ongeveer begonnen worden met leren klokkijken. Het ligt er ook een beetje aan hoe snel kinderen leren, sommige kinderen zullen er met vijf jaar al om vragen en anderen pas wanneer ze zeven jaar zijn. Tijdsbesef is niet alleen klokkijken er komt veel meer bij kijken. Verwacht niet dat jonge kinderen dat allemaal al snappen. Let eens op hoeveel jonge kinderen morgen zeggen als ze gisteren bedoelen.

Klokkijken op school

Voor veel kinderen is de digitale klok vaak herkenbaar. Deze zien ze namelijk ook op de tv en op de computer. Kinderen leren hierdoor digitaal klokkijken. Als kinderen ongeveer tien jaar zijn moeten ze kunnen klokkijken. Ook op school wordt er veel aandacht aan besteed. In de puberteit hebben kinderen vaak wat moeite met tijdsbesef. Dan hebben ze moeite met plannen en veel kinderen komen dan te laat thuis. Leer hen in deze periode waarom de tijd belangrijk is en wijs hen er op.

Leren klokkijken

Kinderen kunnen snel leren klokkijken met een sprekende klok. Hierdoor is het leuk om de klok te leren en het gebeurt spelenderwijs voor de kinderen. Er kan ook met de digitale klok een start worden gemaakt, sommige kinderen pakken dat beter op. Je zult daarom zelf even moeten kijken wat het beste bij je kinderen aansluit bij het leren klokkijken.

Tijdsbesef en klokkijken

Voor kinderen geldt dat eerst het tijdsbesef er moet zijn en dat er dan pas begonnen kan worden met het leren klokkijken. Hoe gaat dat op school in zijn werk?

  • Groep 1, kinderen maken kennis met de seizoenen en de dagen van de week.
  • Groep 2, kinderen leren de dagdelen benoemen en leren eerder, later, morgen, gisteren te gebruiken.
  • Groep 3, kinderen leren de hele en halve uren herkennen en benoemen op de analoge klok.
  • Groep 4, kinderen leren kwartieren en soms vijf voor en over het heel en half. Ook maken ze kennis met een digitale klok. Hoever ze daarin gaan hangt af van de rekenmethode.
  • Groep 5, de kinderen leren de uren, minuten en seconden van de analoge en de digitale klok.

Leren klokkijken op wijzerklok

Voor veel kinderen is de analoge klok in het begin erg ingewikkeld, er zijn twee wijzers. De ene wijzer gaat sneller dan de andere. Maar wat doen de wijzers? Kinderen leren de wijzerklok en dan wordt er begonnen met uitleg wat de wijzers doen en de hele en halve uren. De grote wijzer is voor veel kinderen het belangrijkste, omdat deze continu verandert en een sneller tempo heeft dan de kleine wijzer.

Leren klokkijken op digitale klok

De digitale klok telt door na de twaalf uur. Kinderen moeten dus wanneer het na twaalf uur is leren rekenen en hoe zit het dan bij de minuten? Dit is voor hen nog ingewikkelder. Rekenen tot zestig en dan structuur aanbrengen van 15 minuten is een kwartier en 30 minuten is een half uur en 45 minuten is drie kwartier. Er wordt veel gevraagd van kinderen bij het leren klokkijken, maar ze kunnen het stapsgewijs leren.

Leren klokkijken hulpmiddelen

Er zijn hulpmiddelen die je in kunt zetten om kinderen klok te leren kijken.

  • Analoge klok, kinderen kunnen het beste beginnen met oefenen op een analoge klok. Dit is tot en met de twaalf en voor jonge kinderen is dat de beste oefening. Je kunt starten met een klok die in de kamer hangt of met een horloge. Je kunt ook op papier oefenen, als het voor kinderen maar goed zichtbaar is waar de wijzers staan.
  • Digitale klok kan geoefend worden wanneer kinderen de analoge klok onder de knie hebben. Er zijn echter ook kinderen die meteen met de digitale klok beginnen, sommige kinderen vinden dit gemakkelijker dan de analoge klok. Deze digitale klok komen ze ook op de tv en de computer tegen.
  • Internet kan gebruikt worden om de klok te oefenen. Kinderen kunnen spelletjes spelen waarbij er naar de tijd wordt gevraagd. Doe de spelletjes eerst samen en vervolgens kan je zoon of dochter ook alleen oefenen.
  • Klok waar je zelf met de wijzers kunt bewegen.
  • Wekker, leer kinderen de tijd door een wekker te gebruiken. Wanneer je aangeeft we gaan over een kwartier eten, dan kunnen de kinderen zelf de wekker laten gaan over 15 minuten. Meteen een goede oefening om halve uren, kwartieren en minuten te oefenen. 
  • Horloge laten dragen als ze op tijd thuis moeten zijn. Laat zien hoe laat ze thuis moeten zijn en hoe de wijzers dan staan. Hierdoor leren ze zelf de tijd in de gaten houden.
  • Klokken tekenen op papier kan helpen om te oefenen. Zet de wijzers iedere keer op een andere stand, zodat de kinderen de tijd er bij kunnen schrijven.
  • Houten klok kan gebruikt worden om samen een spel te spelen om met de tijden te oefenen.
  • Apps waar je het klokkijken mee kunt oefenen. Kinderen kunnen tegenwoordig goed overweg met mobiele telefoons en kunnen hier daarom ook snel mee oefenen.

Leren klokkijken tips

Je kunt je kinderen op een leuke manier het klokkijken leren. Kinderen kunnen er al heel jong om vragen, hoe laat is het? Speel er dan meteen op in, hier leert een kind van. Je zult merken dat kinderen de klok dan goed in de gaten houden en er ook later op de dag of over een paar dagen op terug komen. Kinderen leren vaak het meeste en het snelste als zij zelf handelingen kunnen verrichten. Dus laat je kind spelend leren met een houten klok. Zet later de computer in om daar het klokkijken te leren.

Enkele minuten per dag oefenen is voldoende, want ook op school wordt aandacht aan het klokkijken besteed. Het is handig om daarbij aan te sluiten. Het is ook handig om wat werkbladen te hebben, die je in kunt zetten als je kind het klokkijken wil oefenen. Overdrijf het oefenen van het klokkijken niet, ook als je kind er moeite mee heeft. Teveel oefenen zal averechts werken. En lukt het je kind even niet, geen paniek, straks valt het kwartje heus wel.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 10409x
Toegevoegd: 19-06-2015 10:44
Gewijzigd: 22-08-2015 12:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!